Dzisiaj jest 14 maja 2025, 5:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: WOŚP 2010
pismak
pismak

W imieniu organizatorów chciałbym zaprosić wszystkich na XVIII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, który odbędzie się w niedzielę, 10 stycznia 2010 przy Centrum Sportowo Rekreacyjnym. Szczegóły na plakacie.
Przed Finałem w sobotę, 9 stycznia zapraszamy do kina PoZa Nowa na kultowy musical filmowy „Hair” Milosa Formana Strat godz. 17.01
Tego samego dnia w Restauracji Kuźnia o godz. 18.30 koncert zespołu Bluexpres.
Są już pierwsze gadżety na niedzielną licytację. Przekazał je Jan Michalski, prezes PGE Turów Zgorzelec. Są nimi:
medal wicemistrzowski 2009
piłka z podpisami drużyny, którą nasi zawodnicy grali w eliminacjach ULEB CUP w sezonie 2007 – 2008
koszulka Williego Deane
koszulka Marko Scekic`a (grał w naszym zespole w sezonie 2007-2008, obecnie w Euroleague - EWE Baskets) wraz z podpisami zawodników ówczesnej drużyny.

Zapraszamy wszystkich do licytacji !!!

Tytuł:
rekrut
rekrut

A licytacja gdzie się odbędzie?Można się jeszcze gdzieś zapisać jako wolontariusz?Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, 16:46 przez Bartus96, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
A licytacja gdzie się odbędzie?Można się jeszcze gdzieś zapisać jako wolontariusz?Pozdrawiam.

Licytacja będzie odbywała się na scenie, która zlokalizowana będzie przy budynku CSR. Sprawami wolontariuszy zajmują się harcerze. Na pw. mogę przesłać Ci numer kontaktowy.

Tytuł:
rekrut
rekrut

PiTeK pisze:
Licytacja będzie odbywała się na scenie, która zlokalizowana będzie przy budynku CSR. Sprawami wolontariuszy zajmują się harcerze. Na pw. mogę przesłać Ci numer kontaktow

To poproszę. Z góry dziękuję.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Bardzo się cieszę ze władze robią kolejny finał WOŚP a nie biorą się za sylwestra.Chociaż uważam ze powinno być jedno i drugie.W ubiegłym roku rozpisywałem się na ten temat.Była żenada. Byłem jednym z pierwszych na początku drogi tej orkiestry.I nie pomyliłem się.

Wykaz sprzętu zakupionego przez Fundację WOŚP dla Szpitala Powiatowego w Zgorzelcu.
Z materiałów WOŚP.

SP ZOZ, Szpital Powiatowy Oddział Pediatryczny 110.325,00 zł PLN
SP ZOZ, Szpital Powiatowy Oddział Neonatologiczny 39.740,00 zł PLN
SP ZOZ, Szpital Powiatowy Oddział Chirurgii Urazowej i Ortopedii 25.727,00 zł PLN
SP ZOZ, Szpital Powiatowy Dział Pomocy Doraźnej 6.813,00 zł PLN
SP ZOZ, Szpital Powiatowy Oddział Noworodków i Wcześniaków 71.894,00 zł PLN
SP ZOZ, Szpital Powiatowy 71.672,00 zł PLN

Organizując tą imprezę u siebie, wkładając pieniądze z budżetu miasta oprócz fajnej zabawy ,można jak widać powyżej otrzymać dary dla naszego społeczeństwa.
Nikos

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK, bykol na plakacie - "CENTRYM"

Tytuł:
obserwator
obserwator

PiTeK pisze:
Cytuj:
Licytacja będzie odbywała się na scenie

Kiedyś to były Finały WOŚP w naszym mieście, licytacje helikoptera,samolotu, armaty i chyba była jakaś motorówka wojskowa. Telewizja pokazywała przekazy ze Zgorzelca, była wspaniała zabawa. Pamiętam eksponaty najpierw stały na ryneczku kwiatowym, dzieciaki miały uciechę. Raz nawet orkiestra zagrała w Gorlitz, było wspaniale. Teraz to jest lipa, władze olały, po co się wysilac.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

tak bartekz - masz rację, po co się wysilać - inni zrobią, a Ty posiedź w domu. klan dają.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zubek, a ja tak się zapytam nieskromnie. To "bartekz" (czy inny ktoś) ma organizować, ewentualnie załatwiać rzeczy na licytację, które będą wzbudzały zainteresowanie ludzi i mediów licytacją w Zgorzelcu ?? Bo nie rozumiem Twojej złośliwej propozycji.
Tylko mniej świadomość, że jak ludzie zaczną sami organizować sobie atrakcje, festyny, pokazy, wystawy, wszelkie remonty dróg czy chodników, zaczną odśnieżać, itd. To po co będzie „władza” ? Za co będzie brała pieniądze ?
"Spychologia" i wymaganie działania, ludzi wobec władzy jest uzasadnione, ale odwrotność tej sytuacji, to kpina z ludzi !!!!
Ciesz się, że ludzie coś chcą od "władzy", zaczniesz się martwić jak nic nie będą chcieli.
Choć inicjatywy społeczne to super sprawa, ale jak "władza" liczy na te inicjatywy to smutne.

Wracając do tematu, PiTeK czy mógłby ktoś dodać gadżety na http://aukcje.wosp.org.pl ?
Aaa no i jeszcze, jak ktoś by chciał przekazać coś na licytację, to gdzie można to zrobić ?
Chętnie przekaże plecak reprezentacji Polski z haftowanym godłem + koszulkę na ramiączkach reprezentacji.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
obserwator
obserwator

Adrian Markowski
Cytuj:
Zubek, a ja tak się zapytam nieskromnie. To "bartekz" (czy inny ktoś) ma organizować, ewentualnie załatwiać rzeczy na licytację, które będą wzbudzały zainteresowanie ludzi i mediów licytacją w Zgorzelcu ?? Bo nie rozumiem Twojej złośliwej propozycji.
:smt023

Władza ma większe możliwości zorganizowania atrakcyjniejszych gadźetów na licytację, przykładem mogą by wcześniej wystawiane eksponaty w Zgorzelcu typu helikopter, samolot i inne rzeczy o których wcześniej pisałem, to były zastępca Anyszkiewicz latał i załatwiał.

Adrian Markowski
Cytuj:
To po co będzie „władza” ? Za co będzie brała pieniądze ?
:smt026

Słuszne pytanie, Zubek powinien sobie odpowiedziec.

Adrian Markowski

Cytuj:
Ciesz się, że ludzie coś chcą od "władzy",

Jak ludzie nic nie będą chciec to po co władza?? Adrian , pełna zgoda. :smt023

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Adrian Markowski i bartekz - a ja głupi myślałem, że idea WOŚP opiera się na wolontariacie i dobrym sercu ludzi, którzy nie muszą a robią, i złotówki za to nie biorą... orkiestra zawsze pokazywała, jak społeczeństwo może się samo zorganizować nie czekając na błogosławieństwo wielkorządcy zza biurka, a częstokroć nawet wbrew jego woli. to nie urzędnicy na pensji, tylko dzieciaki z puszkami są solą tej imprezy - a świetna zabawa dla reszty miasta jest tylko przy okazji.
inaczej jeszcze mówiąc - tak to jest zrobione, że każdy może się przyłączyć - ale nikt nie musi. a jak nie chce -to nie marudzi, siedzi cicho i nie przeszkadza ( tak z przyzwoitości).
moja złośliwość Adrianie Markowski - bierze się z organicznej alergii na postawę wiecznie narzekającego marudy, który z pozycji wujka dobrej rady krytykuje działania innych, sam nie robiąc nic. być może bartekz aktywnie uczestniczył w poprzednich edycjach WOśP, - w takiej sytuacji - chwała mu!
pozdrawiam wszystkich uczestników i organizatorów WOŚP w Zgorzelcu. :smt023

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zubek, swoim postem ukazujesz stan faktyczny podejścia
Cytuj:
wielkorządcy zza biurka
, a szkoda że sugerujesz, że
Cytuj:
społeczeństwo może się samo zorganizować nie czekając na błogosławieństwo wielkorządcy zza biurka
. Dziś to sugestia odnośnie WOŚP, a co jutro ? Każesz społeczeństwu organizować szpitale, sprzęt medyczny, remonty dróg, itd. ? Jak tak wygląda Twoje stanowisko, to szkoda, bo to mało perspektywiczne stanowisko w ocenie społeczeństwa.
Skrytykowałeś chłopaka który pisał tylko i wyłącznie o różnicy organizacyjnej w zakresie przedmiotów i atrakcji licytacyjnych. Więc mniemam że chodziło Ci, o to dlaczego chłopak siedzi na tyłku, a nie zorganizuje czołgu czy samolotu, lub nie zaprosi telewizji na licytację. Sam wolontariat i zbieranie do puszek to rzeczywiście gest ludzi dobrej woli, ale atrakcje organizacyjne o których pisał bartekz, zazwyczaj wychodziły od ludzi mogących to zorganizować, czyli ludzi bardziej władnych.
BTW. Nigdzie nie pisałem, że ktoś powinien za organizacje WOŚP pobierać pieniądze, ale jeśli już pieniądze pobiera za m.in. działania prospołeczne, czy kulturalne (w Twoim wypadku), powinien aktywnie się włączyć a akcję typu WOŚP, tak dla przyzwoitości bynajmniej.

Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 13:59 przez AdrianMarkowski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

AdrianMarkowski - czyli, rozumiem - jest ok, kiedy ktoś daje to co ma, a jak nie ma to daje chęci - a ktoś inny, nie kiwnąwszy palcem w bucie krytykuje, bo się nie postarali i źle się bawił? bo ma do tego prawo? nie przekonasz mnie do takiego widzenia świata.

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 5:44 pm ]
aha - jeszcze jedno - to że się społeczeństwo samo organizuje jest czymś niezwykle cennym - świadczy o dojrzałości tegoż i jest zaczynem społeczeństwa obywatelskiego, którym powoli się stajemy.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Wiesz Zubek, mnie po prostu drażni hipokryzja, którą usłyszałem już kilka lat temu, a przypomniały mi ją Twoje słowa. Poglądowo, dążenie ze strony władzy do wizji społeczeństwa obywatelskiego, a z drugiej strony chęć sprawowania władzy. Władza w społeczeństwie obywatelskim traci swoje właściwości (jest zbędna – do czego nawiązałem wcześniej), o wszystkim decyduje wola ludu. Więc „gadanie” o społeczeństwie obywatelskim, jest hipokryzją, bo z jednej strony chcesz być w szeregach władzy, a z drugiej chcesz żeby było społeczeństwo obywatelskie – tylko wygląda, że w wizji z roku 1989. Chytry plan, sprawować władzę w społeczeństwie obywatelskim, z mitem władzy obywatelskiej bardzo, bardzo, bardzo pośredniej. Czyli, chcecie coś ? , ja jestem kierownikiem, wy budujecie co chcecie, cieszymy się wszyscy, śmietankę spijam ja.
Zubek, w życiu bym nie bronił krytyki, nie odzwierciedlającej stanu faktycznego.
Zakończmy ten OT jakimś miłym akcentem, nawiązującym do tematu, dającym przykład obywatelskiej postawy i napiszmy – Ty napisz jak muzeum dołączyło się, lub dołączy do organizacji imprezy. Taki przykład z góry, bo powinien on iść z góry, nie uważasz ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Społeczeństwo obywatelskie - to są tacy ludzie, którzy np. glosują w wyborach, bo uznają to za swój obowiązek. społeczeństwo obywatelskie rozlicza polityków z ich obietnic, a ci, którzy spróbowali go oszukać są w polityce skończeni. społeczeństwo obywatelskie jest kreatywne i do swojego szczęścia nie potrzebuje wiodącej roli żadnej partii. sprawujący władzę politycy wybrani z woli społeczeństwa obywatelskiego są świadomi swojej podrzędnej w nim roli. itd. społeczeństwo obywatelskie jest istotą demokracji.
spadkiem po zeszłym ( dzięki bogu ) systemie było odmóżdżenie społeczeństwa do tego stopnia, że stało się ono bezwolne, apatyczne i zobojętniałe na to, co je otaczało.typowe dla takiej "chorej" wspólnoty jest krytykanctwo i narzekanie. mam nadzieję, że nie o taką relację miedzy rządzonymi i rządzącymi Ci chodzi.
co do WOśP i muzeum - nic mi nie wiadomo - proponuje zapytać dyrektora.
prywatnie - jak co roku z przyjemnością razem z rodziną wezmę udział w kweście - choć nie jako kwestujący. :(
jeszcze raz pozdrawiam wszystkich organizatorów WOśP w Zgorzelcu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.