Dzisiaj jest 14 maja 2025, 5:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Zaraz zaraz, Panowie Zubek i AdrianMarkowski. Coś mi zanadto upraszczacie, by nie rzec, deformujecie ideę społeczeństwa obywatelskiego.
Adrianie, w żadnym z opracowań nie natrafiłem na wyeliminowanie samorządu, czy rządu centralnego ze społeczeństwa obywatelskiego. Wręcz przeciwnie, często to na nich właśnie spoczywa obowiązek stymulowania, wspierania jednostek w obrębie społeczności do działań dla osiągnięcia wspólnego dla danej społeczności dobra.
Doskonałym przykładem są najbardziej rozwinięte pod względem działań obywatelskich Stany Zjednoczone, w którym niemal każda ze sfer aktywności zdominowana jest przez oddolnie inicjowane działania. Tam niemal wszystko co powstaje w obrębie nawet najmniejszych społeczności inicjowane jest poprzez zrzeszające się grupy,.. np. w celu wybudowania kościoła, piaskownicy czy placu zabaw. To tam właśnie odnotowuje się największą liczbę stowarzyszeń, które powstają czy to dla konkretnego celu, po którym samoczynnie się rozpadają, czy dla szeregu inicjatyw które podnoszą - i te stowarzyszenia działają latami.
Istotą społeczeństwa obywatelskiego (Zubku) jest właśnie możliwość, by nie rzec,.. niczym nie skrępowana wolność do stowarzyszania się, wspólnej pracy na rzecz środowisk w których funkcjonują. Właśnie poprzez aktywne działania pobudzone zostają w jednostkach nie tylko ukryte (dotąd) możliwości, lecz również ich świadomość i odpowiedzialność za dobro nie tylko państwa, lecz również własnych spraw, czy może raczej powinienem napisać - własnej społeczności.

Mam nadzieję, że i u nas z biegiem czasu aktywność działania poszczególnych jednostek (zrzeszonych w grupy), stanie się jednym z najważniejszych elementów życia społecznego ludzi.
Co oczywiście przełoży się na ich świadomość konieczności aktywnego życia politycznego.
Bo właśnie tak zorganizowane społeczeństwo stanowi niewątpliwie nieocenioną "kopalnię" najbardziej aktywnych i wartościowych jednostek, które z kolei stanowić będą "materiał" do włączenia ich w inne, daleko bardziej odpowiedzialne zadania, jak właśnie uczestnictwo w w sprawowaniu władzy, czy to w samorządzie gminnym,wojewódzkim czy centralnym,
Ufff...

Przykład (w skali makro) WOŚP doskonale odzwierciedla oddolną inicjatywę, wspieraną przez władze, w której aktywizują się społeczności z terenu gmin, włączając się czynnie w jej działania,... ku wspólnemu dobru, jakim jest zakup sprzętu medycznego. I z pożytkiem dla wszystkich... ;-)

Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 22:46 przez przekorny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

przekorny pisze:
Adrianie, w żadnym z opracowań nie natrafiłem na wyeliminowanie rządu, czy to centralnego, czy samorządowego ze społeczeństwa obywatelskiego....

... i ja też o niczym takim nie pisałem. Nadmieniłem, że
Cytuj:
Władza w społeczeństwie obywatelskim traci swoje właściwości
Kod:
(jest zbędna do czego nawiązałem wcześniej)
nawiązałem do tego, jeśli społeczeństwo ma samo organizować większe imprezy typu WOŚP, tj. szukać "samolotów" na licytację, to po kiego wydziały ds. promocji, po co tyle ludzi zatrudnionych ds. kultury itp. (władza, no może część władzy)?
Nie pisałem, o eliminowaniu rządu.

Tytuł:
rekrut
rekrut

"bartekz"

Cytuj:
Kiedyś to były Finały WOŚP w naszym mieście, licytacje helikoptera,samolotu, armaty i chyba była jakaś motorówka wojskowa. Telewizja pokazywała przekazy ze Zgorzelca, była wspaniała zabawa.

Od dwóch trzech lat, niestety jest miernie

"Adrian Markowski"

Cytuj:
atrakcje organizacyjne o których pisał bartekz, zazwyczaj wychodziły od ludzi mogących to zorganizować, czyli ludzi bardziej władnych

Adrian , masz racje bo jak to określił "Zubek"

Cytuj:
[b]wielkorządcy zza biurka[/b]

pewnie nie mają chęci, po co się wysilac??? :smt030 :smt030 :smt030

Tytuł:
pismak
pismak

Adrian,
Dziękuje za gadżety. Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w licytacji.

Tytuł:
rekrut
rekrut

A czy portal zgorzelec.info będzie prowadził podobną licytację jak podajrze rok lub dwa lata temu w ramach WOŚP??

Tytuł:
pismak
pismak

bartekz pisze:
Kiedyś to były Finały WOŚP w naszym mieście, licytacje helikoptera,samolotu, armaty i chyba była jakaś motorówka wojskowa.

Gadżetów na licytację jest coraz więcej
Przed chwilą skończyłem rozmawiać z darczyńcą, który chce przekazać na licytację trzy letnią klacz. Więc koniarze, miłośnicy i znawcy koni szykujcie portfele!!!

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

]:->

[ Dodano: Czw Sty 07, 2010 12:25 pm ]
"I znów jak co roku o tej porze zagrała nam, chcemy czy nie chcemy, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy pod dyrekcją “Jurka” Owsiaka, hałasem trąb i cymbałów obwieszczając światu, jak szlachetnym człowiekiem on jest.

I znów dowiemy się, ileż to milionów złotych zebrali wolontariusze i na jakie to szczytne cele zostaną przeznaczone – natomiast wszelkie informacje o prawdziwych kosztach zorganizowania tej imprezy i o zysku netto zostaną dyskretnie pominięte. A przecież są to koszty niebagatelne: “darmowy” czas w TV w porze największej oglądalności, dodatkowe godziny pracy policjantów, strażników, służb medycznych i paramedycznych, “darmowe” czynności banków, koszty benzyny, elektryczności, tantiemy dla artystów (czy sądzicie Państwo, że występują za darmo?) itp. itd. Nigdzie nie potrafię uzyskać na ten temat żadnych danych – ale może ktoś z Was mi pomoże ?

Kto za to wszystko płaci? Płaci państwo – czyli podatnicy. Nawet ci, którzy zamiast p. Owsiakowi wolą dać pieniądze Caritasowi, albo po prostu włożyć je po cichu do skarbonki dla biednych w kościele. Tak więc za państwowe pieniądze p. Owsiak może od lat odgrywać rolę Wielkiego Dobroczyńcy. Bo – dopóki nie zobaczę wiarygodnych liczb – nie uwierzę, iż WOŚP wychodzi na plus!"

Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 23:48 przez CICHY, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cichy- serce masz w d.u.p.i.e???? :shock:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Cichy- serce masz w d.u.p.i.e????

Taki oto argument w dyskusji (jak zawsze zresztą).

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Ja chyba pogadam z Owsiakiem żeby NOP dofinansował, oni też są chorzy i potrzebują pomocy, tylko nie wiem czy da się to wyleczyć jakoś...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Namruf pisze:
tylko nie wiem czy da się to wyleczyć jakoś...

Leczy się..ale tylko na receptę..Glock 17

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Namruf pisze:
Ja chyba pogadam z Owsiakiem żeby NOP dofinansował, oni też są chorzy i potrzebują pomocy, tylko nie wiem czy da się to wyleczyć jakoś...

jaro28 pisze:
Leczy się..ale tylko na receptę..Glock 17

Panowie odchodzicie od tematu ?
A może mi się zdaje?Tradycyjnie zaczynacie czepiać się autora wystąpienia a nie watków w nim zawartych.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Panowie odchodzicie od tematu ?

Wróćcie więc 8)

Tytuł:
pismak
pismak

Cichy nie płaci Owsiakowi bo Rydzyk mu nie pozwala. Wody geotermalne są ważniejsze niż jakaś tam aparatura medyczna.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Cichy nie płaci Owsiakowi bo Rydzyk mu nie pozwala.

Masz na to jakiś dowód?

[ Dodano: Pią Sty 08, 2010 9:04 am ]
makaron pisze:
Wody geotermalne są ważniejsze niż jakaś tam aparatura medyczna.

To nie mój argument.

[ Dodano: Pią Sty 08, 2010 9:10 am ]
Po prostu patrzę na inicjatywę Owsika z dystansem. Dostrzegam w tym złe i dobre strony i robiąc bilans wychodzi mi bardziej czarny obraz całego zjawiska. To wszystko jest zbyt hałaśliwe, za bardzo pod publikę po prostu dla sławy i chwały. Pokory trochę. A co wy którzy tak to popieracie przez pozostałe dni w roku robicie dla innych? Może warto się nad tym zastanowic?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.