Dzisiaj jest 14 maja 2025, 16:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Takie życzenia noworoczne ;)
Zakładam ten temat, gdyż często w wiadomościach na stronie głównej, i pojawiających się pod nimi opiniach, padają stwierdzenia, że nic się nie dziej, żadnych atrakcji itd.. Były też głosy z prośbą o odpowiedź „co chcielibyście w Zgorzelcu” Szczególnie dużo wypowiedzi było w artykule „Tej zimy nie będzie lodowiska w Zgorzelcu”
Dajmy władzy podpowiedź, co chcemy żeby było, zasugerujmy, naprowadźmy. Ok. może ktoś to wykorzysta dla zbicia kapitału politycznego, ale moje zdanie jest takie, nich sobie wykorzysta, jeśli tylko dostaniemy to co chcemy, bo robimy to dla siebie. Skatepark, jest przykładem tego, że młodzież chciała, mówiła, i możliwe że wcześniej czy później dostanie. Bardziej cieszy mnie coś na lata (choćby skatepark) niż festyn z kiełbaskami o którym na za dwa dni zapominam ( oj naraziłem się kiełbaskowiczom ;) ). Lubie Zgorzelec, ale pisząc to mam też chytry plan ;) - chciałbym aby mały Markowski mógł korzystać z różnych form rozwoju ruchowego i nie tylko, tu na miejscu, żeby nie trzeba było jeździć do Liberca, Wrocławia, czy Goerlitz.
Pisaliście o lodowisku, nie zagłębiając się temat znalazłem takie coś
http://kregielnia.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=27&Itemid=75
http://kregielnia.com/images/zoom/lodow ... de.008.jpg
http://kregielnia.com/images/zoom/lodow ... de.011.jpg
Obrazek
koszt tego niewielki, można rozłożyć kiedy potrzeba, a sporo dzieciaków miało by radochę, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że one nie głosują i nie kształtują opinii publicznej ;)
Kolejna fajna sprawa, to
http://www.youtube.com/watch?v=WuVr2JUJegM&feature=player_embedded

http://www.outdoorfitness.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=33
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To takie moje, trochę sportowe propozycje :)
Może ktoś rozwinie temat, może dołączy ankietę do tematu z propozycjami które się pojawią.
Szczególnie młodzież nie napisze za wiele na tym, trochę politycznym forum dla dorosłych (niestety), ale kliknąć na propozycję w ankiecie kliknie wg. tego jak uważa.
Ten budżet już jest, ale następny stoi otworem (mam nadzieję) przed naszymi propozycjami
Wszystkiego w 2010r.

Tytuł:
pismak
pismak

Adrian,
Przyznam, że zupełnie umknął mi Twój temat. Dzięki za podpowiedzi ale widzę, że jakoś nikt nie chcę podjąć rozmowy. Uważam, że Twoja propozycja, szczególnie ta druga dotycząca siłowni pod chmurką jest świetna. Chciałbym wyjaśnić sprawę związaną z lodowiskiem. Głupi i stronniczy artykuł na stronie głównej zgorzelec.info dotyczący lodowiska w żadnym stopniu nie przyczynił się do „odkrycia” przez władze potrzeb mieszkańców naszego miasta. Jeżeli chodzi o mnie to pierwsze rozmowy na temat lodowiska syntetycznego prowadziłem z burmistrzem w 2008 roku nie będąc na dzisiejszym stanowisku. Burmistrz był bardzo zainteresowany zakupieniem takiego lodowiska. W 2009 roku otrzymałem od różnych firm cenniki. Założyłem, że interesuje nas 150m2 lodowisko (jednocześnie na tafli może być około 30 osób) dla naszego miasta. Koszt około 200 tyś zł netto. W tym roku Przewodniczący Rady Miejskiej zwrócił się do mnie z pytaniem o koszt budowy lodowiska tradycyjnego tzn. mrożenie wody etc. Podawano mi kwoty od 400tyś do 600tyś. Do tej kwoty należy dodać koszty utrzymania. Rozważaliśmy również możliwość wypożyczenia syntetycznego lodowiska na czas ferii zimowych. Po otrzymaniu ofert wyliczyłem, że koszt wypożyczenia + koszty związane z ochroną , media to około 200tyś zł. Tak więc obecna władza rozważała budowę/wynajem lodowiska. Nikt ich nie "wywołał do tablicy". Niestety nie na wszystko nas stać. Osobiście chciałbym aby kwota 200tyś złotych została przekazana na dostosowanie istniejących obiektów, którymi zarządza CSR. Ale jak najbardziej jestem zwolennikiem zakupienia lodowiska syntetycznego dla naszych mieszkańców. Tradycyjne uważam za zbyt kosztowne. W poniedziałek wraz z moimi pracownikami zastanawialiśmy się nad wykorzystaniem pod ten cel patio w CSR. Nieduże lodowisko ale za to odpadają koszty związane z ochroną, oświetleniem, szatnią, kasą, toaletami etc. Za to wzrosną przychody CSR :) To tylko propozycja. Liczę na nadwyżkę budżetową :P
Co do outdoorfitness to rewelacja. Słyszałem o tym ale nie wiedziałem, że jest to dostępne w Polsce. Żałuje, ze nie wiedziałem o tym wówczas gdy pisałem koncepcję dotyczącą zagospodarowania kamieniołomu na terenie zalewu Czerwona Woda. Być może dzisiaj mielibyśmy takie urządzenia w naszym mieście. Jestem za tym aby wprowadzić tego typu urządzenia na teren Zgorzelca. Trasa wzdłuż Nysy wydaje mi się świetnym miejscem gdzie można by to zamontować. Place zabaw dla dzieci już mamy. Czas na nas, nieco starszych 8)

Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 6:42 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

PiTeK pisze:
W poniedziałek wraz z moimi pracownikami zastanawialiśmy się nad wykorzystaniem pod ten cel patio w CSR. Nieduże lodowisko ale za to odpadają koszty związane z ochroną, oświetleniem, szatnią, kasą, toaletami etc. Za to wzrosną przychody CSR :) To tylko propozycja. Liczę na nadwyżkę budżetową :P

Chyba najlepsza lokalizacja z możliwych. Fajna atrakcja dla młodzieży, szczególnie na ferie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

AdrianMarkowski pisze:
PiTeK pisze:
W poniedziałek wraz z moimi pracownikami zastanawialiśmy się nad wykorzystaniem pod ten cel patio w CSR. Nieduże lodowisko ale za to odpadają koszty związane z ochroną, oświetleniem, szatnią, kasą, toaletami etc. Za to wzrosną przychody CSR :) To tylko propozycja. Liczę na nadwyżkę budżetową :P

Chyba najlepsza lokalizacja z możliwych. Fajna atrakcja dla młodzieży, szczególnie na ferie.

co do outdoor fitness. pomysł świetny o ile jest szansa że nie będą tam przesiadywać umieśnione typy z czerwonymi karkami napompowane prochami i testosteronem przeganiające swoim zachowaniem każdą inaczej wyglądającą i zachowującą się formę życia.
co do nadwyżki budżetowej - niezły dowcip ;).

Ostatnio zmieniony 09 sty 2010, 22:19 przez cerberus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czy istnieje temat w którym nie masz nic do powiedzenia...? Witam przyszłego rekordzistę w wypowiedziach,... a właściwie w łapaniu za słówka,... pytaniach retorycznych i stwierdzeniach "faktów"... tudzież jowialnych i dobrodusznych potakiwaniach. :smt021

Tytuł:
obserwator
obserwator

cerberus, zacytowałeś fragment mówiący o możliwej lokalizacji syntetycznego lodowiska, a piszesz o siłowni pod chmurką ?
Nie przesadzaj, że Zgorzelec nie jest przepełniony ludźmi " z czerwonymi karkami ". Z racji swojego hobby, zdarza mi się bywać na siłowni i nie zauważam tam osób, które
Cytuj:
przeganiają swoim zachowaniem każdą inaczej wyglądającą i zachowującą się formę życia
Ponadto, outdoor fitness promuje ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała, lub poprzez zastosowanie odpowiednich dźwigni, pomniejsza to obciążenie.
To tak jakbyś się zastanawiał, czy pub z rozcieńczanym piwem, lub piwem bezalkoholowym, który otworzą powiedzmy niedaleko Twojego domu, przyciągnie w tą okolicę, alkoholików i "żuli" czepiających się każdego przechodnia.
Oczywiście, nie wykluczone że czasem zechce poćwiczyć ktoś kto miał do czynienia z siłownią, lecz czy większy napakowany facet będzie miał ochotę przyglądać się jak chłopak z podstawówki wykonuje więcej powtórzeń niż on ? (bo ogólnie taka jest specyfika większości tych przyrządów)

Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 9:53 przez AdrianMarkowski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Czy istnieje temat w którym nie masz nic do powiedzenia...? Witam przyszłego rekordzistę w wypowiedziach,... a właściwie w łapaniu za słówka,... pytaniach retorycznych i stwierdzeniach "faktów"... tudzież jowialnych i dobrodusznych potakiwaniach. :smt021

wycinać konkurencję! :D

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Pytanie: Nie byłem ze 4 dni w parku, jest już odśnieżony staw przy MDK'u, czy leci muzyczka i czy dzieci uczą się już jazdy figurowej? Gawrony powiadają, że mróz będzie trzymał jeszcze ze dwa tygodnie.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Nie byłem ze 4 dni w parku, jest już odśnieżony staw przy MDK'u, czy leci muzyczka i czy dzieci uczą się już jazdy figurowej? Gawrony powiadają, że mróz będzie trzymał jeszcze ze dwa tygodnie.

Nie sądzę ale za to pragnę poinformować, że lodowisko powstaje na tyłach hali. Pracownicy w niedzielę przygotowali "bandy" ze śniegu. Bandy już stwardniały. Dlatego wczoraj straż pożarna wylała pierwszą warstwę wody. Dziś około 19 będzie wylewana kolejna warstwa. Liczę, że jutro lód będzie gotowy. Serdecznie zapraszam :grin:

Tytuł:
rekrut
rekrut

O proszę, z ciekawością przybędę zobaczyć czy lód już gotowy :smt026
Gratuluję ciekawej inicjatywy.

Tytuł:
pismak
pismak

Przed chwilą stamtąd wróciłem. Niestety pomimo minusowej temperatury jest zbyt ciepło i woda z beczkowozu roztapiała śnieg. Czekamy aż będzie - 10 albo zimniej. Dam znać jak będzie gotowe.

Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 19:23 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

A co z łyżwami? Nie sądzę, aby wielu miało je własne, a do ślizgania się na butach nie potrzebne jest lodowisko. W ten sposób każda improwizacja przegrywa z planowanym działaniem.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
A co z łyżwami?

Niech sobie ludziska kupią...w markecie nie są drogie.
Zdajesz sobie sprawę , że wypożyczalnia łyżew to już większa inwestycja + potrzeba obsługi.

Chuck Norris jr pisze:
W ten sposób każda improwizacja przegrywa z planowanym działaniem.

Owszem - ale z drugiej strony lodowiska mogłoby w ogóle nie być...
I nie byłoby "problemu" ;)

GrzechuNara pisze:
Gratuluję ciekawej inicjatywy.

Ja również :)

PiTeK pisze:
Czekamy aż będzie - 10 albo zimniej

Ja akurat nie czekam - wolę wyższe temperatury :-?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

PiTeK pisze:
Przed chwilą stamtąd wróciłem. Niestety pomimo minusowej temperatury jest zbyt ciepło i woda z beczkowozu roztapiała śnieg. Czekamy aż będzie - 10 albo zimniej. Dam znać jak będzie gotowe.

Więc wczoraj wieczorem zaciekawiony poszedłem zobaczyć ten „obiekt” pod centrum sportowym. No i zobaczyłem usypany wał ze śniegu w kształcie prostokąta a wewnątrz zamiast lodu TRAWĘ, w dodatku zieloną. Pomyślałem, że lodowisko niefortunnie zlokalizowano nad jakąś rurą ciepłowniczą. Piotrek obawiam się, że ciepła woda z sieci
( ciepła = cieplejsza od otoczenia ok. +7 stopni) zawsze roztopi śnieg w podłożu oraz wsiąknie w glebę.
Myślę, że to dobry pomysł z tym lodowiskiem pod CS, ale trochę niewykonalne takimi środkami. Po co się męczyć, eksperymentować mamy staw przy MDK i tam wystarczy tylko odśnieżyć ewentualnie polać jeszcze lekko woda, aby zrobić „szklankę” Oświetlenie jest, włączyć tylko muzyczkę i „zabawa przednia– dla dzieci i dla dorosłych. Poziom wody w tym stawie to zaledwie 20 -30 cm, więc zamarznięte „na amen” = bezpiecznie.

Najlepsze rozwiązania to te najprostsze.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro Sty 13, 2010 9:56 am ]
Pitek wiem, że Twoja jurysdykcja nie obejmuje parku przy MDK ale czy możesz się tym zająć? Wykonać jakieś telefony itd. W końcu Twoim szefem jest sam Burmistrz. Masz większe możliwości a nawet ludzi i środki.

Tytuł:
rekrut
rekrut

mysle,ze dobrym pomyslem jest lokalizajca lodowego szalenstwa w naszym nad wyraz smutnym parku.pamietam okres gdy wraz ze znajomymi krecilismy kolka wokol wysepki,bylo radosnie.i nie pamietam zeby na ta okolicznosc ktoras z osob tam przebywajacych ucierpiala mysle o przypadkach wypadkach.ROZSADEK PRZEDEWSZYSTKIEM.dojazd jest ,wjazd jest, sprzed o malej masie tez sie znajdze ,naklad pieniezny smieszny WRAZENIA NIEZAPOMNIANE.Z POWAZANIEM wiewior :smt026

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.