Dzisiaj jest 14 maja 2025, 4:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
pozwoli na utrzymanie w Zgorzelcu PGE Turów Zgorzelec.

Doktorku!!!
Czy widziałeś jakie kwoty zaplanowano?

Czy wiesz, co zostanie wybudowane?
Jesli wogóle, to staniełaby sama hala i .... zupa.
Mnie chodzi o infrastruktuirę.
Mnie chodzi m.in. o hotel przy hali.
Zrozum, że miasto nie podoła utrzymania dwóch hal, zważywszy, że koszykówka ma mieć preferencyjne opłaty za wynajm!!

a za 291 dni

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:
Mnie chodzi m.in. o hotel przy hali.

...a nam kibicom PGE KWB TURÓW ZGORZELEC o hale na około 3000 osób, tak aby dostosować w przyszłości nasze warunki do wymagań PLK.

Tytuł:
VIP
VIP

Krzesełko przewodniczącego zajął Radny Wolanin - przewodniczący zniknął...

Kolejny pkt. interpelacje i wnioski:

Baranowska: prośba w imieniu zawodników i trenerów Osy Zgorzelec (50-lecie działalnosci) o dofinansowanie obchodów w kwocie 10 000 zł. Myślę, ze warto uczcić działalność klubu, bo trenerzy poświęcający czas wykształcili wielu zawodników.

Dołkowski: przypominam że każdy nwiosek rodzący skutki finansowe musi wskazywać skąd wniiski wziąć.

Wróblewski: Wsniosek mieszkańców ul. Wolności ( ciąg bloków z podwórkami od wewnątrz) przed laty został skomercjalizowany. Bramy zostały sprzedane niektórym wspólnotom i mieszkańcy muszą pokonywać duże odległosści aby dojść do swoich domostw. Są tam duże utrudnienia w przechodzeniu tym obejściem. Prośba o naprawę ogrodzeń betonowych (nr 5) zostały naprawione. Temat będzie na przyszły rok do realizacji to dlatego waściciele posesji powinni zostać zmuszeni do naprawy.

Gronicz: zorientuje się w sprawie bo sprzedaż bram i ich sytuacja były już wyjaśniane. W sprawie słupków zorientuję się.

Aniszkeiewicz: pyt. dot hali:
- jaka podstawa prawna skłoniła pana do wpprowadzenia do budżetu 10,5 mln, czy to pismo. Proszę także o kopię faksu.
- ile będize kosztowała - 80 czy mniej milionów i na ilu widzów jest przewidziana
- na jakiej podstawie prawnej zostało wprowadzone 10,5 mln do budżetu

- sprawa planu zagospodarowania przestrzennego i reklam: mam pytanie zzy wzwiązku z tym, ze są pwne nieścisłości, czy przewiduje Pan zmianę do planu Śródmieścia, czy uchwałą zostanie w obecnej formie

Gronicz: od strony prawnej nie odpowiem
-hala będzie miała 3,5 tys widzów przy koszykówce a w trakcie widowisk 5000 widzów razem z parkietem.
- nie będzie 5000 na koszykówkę
- w zależności od wariantu od tego czy będzie część hotelowa czy nie, ale w zależności od przetarg poznamy cenę ostateczną.

Wrócił Bieliński:

Baranowski: odpowiedź na temat reklam: okazuje się, ze istnieją różnice w interpretacji przepisów. W planie zag. prz. zatwierdzonym przez Państwa 7 paź 2009 r. znajduje sie zapis o bezwzględnym zakazie lokalizowania reklam na określonych terenach. Natomiast zgodę w pasie drogowym wydaje się na podstawie przepisów o drogach publicznych. Konfrontacja dwóch aktów prawnych sprawiła,że od 7 sty. wydział nie wydaje zgody na lokalizowanie reklam w pasie drogowy,, ale reklamy, mające dłuższe pozwolenie mogą przez rok je mieć. W związku z kontrowersjami powołany został skład 3 naczelników, który zasięgnie opinii planisty. Ta wpłynęła do urzędu w miniony piątek wskazuje na rozbieżność na jaką planiści nie zwrócili uwagi na to, że jeżeli reklama znajduje się nad terenem drogi publicznej to nie znajduje się na terenie drogi. Wszystko wskazuje nato, że będziemy interpretowali zgodnie z opinią planistów. Szczególnie szyldów.

Aniszkiewicz: pisałem w sprawie remontu muru oporowego na Przedmieściu Nyskim - kiedy zostanie zrobiony - odpowiedź na piśmie

Tryc: kilka pytań:
- remont ul. Tuwima - przy rozbiórce kostki wykonawca nie szanował jej, prosiłem Pana Rozentretera, aby zwrócił uwagę na to. Mam pytanie także co się dzieje z tą kostką (granitową).

- przypominam się w sprawie oświetlenia od Karłowicza do Poniatowskiego - trochę mnie pan oszukał oświetlenie w 2008 roku zostało wymienione, a teraz zostały zmienione na inne. Jest to dodatkowy koszt dla miasta, a środki można było przeznaczyć na inne cele. Jeżeli będzie Pan odpowiadał Panu Aniszkiewiczowi nt. hali to także proszę o odpowiedź w tej sprawie dla mnie.

- cmentarz i przycinka drzew, mieszkańcy powiedzieli, ze jeśli drzewa na jednej ze stron nie będą przycięte, to nie pójdą do głosowania. Znajdują się tam suche konary, które zagrażają ich życiu lub zdrowiu.

- czy to prawda że Pan powołał komisję do sprawdzenia powierzchni restauracji przy ul. Daszyńskiego przy Jakubie? Jaki jest efekt tego sprawdzenia sali restauracyjnej szczególnie tej która wchodzi pod dom Jakuba Boehme

Gronicz: nie mogę powołać komisji, która sprawdzi powierzchnię prywatnego właściciela, bo nie mam takich kompetencji. Sprawdziliśmy powierzchnię w domu Jakuba Boehme, komisja nie potwierdziła tego faktu.

- przycinka drzew na cmentarzu będzie kontynuowana po zakończeniu mrozów, proszę jednak o wskazanie konkretnych drzew. Nie możemy ich przyciąć do pnia. W zasadzie niektórych wnioskach chodzi o wycięcie, ale nie mamy takich możliwości.

- w przypadku oświetlenia sprawdzę to, ale z mojej pamięci wymiana słupów nie była tam realizowana tamtym roku

- w sprawie kostki jest zbulwersowany, tym jak to się odbywało - sprawdzę to

Tryc:
- w sprawie cmentarza mówiłem, że był przy mnie pracownik urzędu, który robił zdjęcia i nie chodzi o wycinkę, ale o przycięcie. Widać gołym okiem, które konary są suche.

- dlaczego na ul. Orzeszkowej sprzedano tyle pięknych drzew i czy w planach, które byłī robione nie można było ich zostawić. Czy miasto z tego tytułu zyskało środki i jak to się stało?

Baranowski: każde drzewo może być wycięte, jeśli zostanie złożony wniosek w tej sprawie. Nie możemy odmówić wycinki drzewa jeśli plan zag. prz. przewiduje kolizję. Nie potrafię teraz odpowiedzieć dlaczego tak się stało, ale sądzę, że stało się to za pozwoleniem Wyjaśnimy to jednak

Tryc: Wracam do tematu Restauracji Staromiejskiej. Nie mogę zrozumieć dlaczego burmistrz powiedział, że nie jest stroną. Euroopera mieści się w budynku oddanym przez użytkowanie urzędu miasta. Euroopera nie jest tak znana jak Piwnica Staromiejska. Dlatego uważam, że nie można tego tematu tak zostawić. Jest to nie tlyko w interesie właściciela, ale w naszym interesie jako radnych miasta. Szkoda gdyby to zostało zmarnowane. Proszę burmistrza o odpowiedź czy coś w tym zakresie jest robione i czy jakieś rozwiązanie się znajdzie.

Gronicz: czy Pan lobbuje za tym, zebym wygonił Eurooperę z naszego budynku, bo właścicielka lokalu Staromiejskiej chce go kupić? Jeżeli oczekuje Pan, że ja będę niezależne stowarzyszenie zmuszał do podjęcia pewnych decyzji to się Pan myli. Nie jestem stroną, niegocjacje nie przyniosły rozwiązania, a obecny dzierżawca chce lokal tylko kupić. Euroopera nie jest z tego co wiem zaineresowana sprzedażą tegl lokalu. Dodam, że jestem zwolennikiem tego, żeby piwnica została tam gdzie jest bo jest tradycją Przedmieścia. Właścicielka zrobiła wiele dla miasta. Euroopera prowadzi dom Jakuba Boehme i budynek jest prowadzony jako swojego rodzaju muzeum. Nie jest to może tak widoczne jak restauracja Staromiejska, ale także ma swoje zasługi. Proszę się w tej sprawie zwrócić do Eurooprery.

Wolanin:
- organizacja transportu w mieście - małe busy - lokalizacja przystnków na ul Warszawskiej, Emili Plater. Przystanki powinny być użytkowae wyłącznie do celów podjechania o odjechania. Często jest tak, że busy tam parkują i nie wpuszczają innych busów. Na Warszwskiej problem jest większy. Czy jest harmonogram dot. tego kto o której podjeżdża. W przypadku ul. Konarskiego jest podobnie.

- wniosek o BM, żeby w imienin PKS i PKP o umożliwienie powrotu mieszkańcom Zgorzelca , którzy chcą się dostać do Zgorzelca od strony Wrocławia. To co prawda nie należy do obowiązków miasta, ale jednak powinno się spróbować.

- mieszkańcy ul. Broniewskiego zastanawiają się jak to jest, ze przez wiele dni nie było prądu, a kontrakty są podpisane, że w przediągu 24h jeżeli dotyczy dnia roboczego ma zostać usunięta usterka. Czy wiadomo dlaczgo osoba odpowiedzialna nie reagowała i zaserwowała mieszkańcom ciemność? Czy wyciągnięto konsekwencje finansowe, która tym się zajmuje

Gronicz:
- zwróciłem się do Intercity, umknęło to w przyp. PKS, żey przywrócić jedną linię z WRC do ZGC. Jeżeli chodzo PKP Intercity sytuacja jest dla mnie niezrozumiała. Także połączenie z Warszawą, które zostało zlikwidowane, tym bardziej, że zakończył się już remont linii. Jeżeli macie Państwo jeszcze jakieś pomysły to proszę o sgnały.

- miejsca parkingowe przyjrzę się sprawie, bo miałem takie sygnały.

-------w międzyczasie pani mecenas przesiaduje na allegro.pl :D---------

Baranowski: nie możemy wyciągać konsekwencji wobec konserwatora. Awaria na Broniewskiego była na początku roku kiedy nie było jeszcze zawartej umowy. Do końca lutego powinniśmy sfinalizować sprawy oświetlenia na terenie miasta, bo większość latarni będzie do nas należała a nie do zakładu energetycznego.

Woźniak: w sprawie kina w MDK, aby były puszczane także filmy komercyjne.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
a nam kibicom PGE KWB TURÓW ZGORZELEC o hale na około 3000 osób,

Bez względu na późniejsze koszty utrzymania?

Modernizować na ul. Maratońskiej nie można?

Dokrotku ... w tej chwili prosze do pracy!!!

a za 291 dni

Tytuł:
VIP
VIP

Woźniak: ul. Langiewicza i parking przy szkole muzycznej. Obecnie jest tam zakaz zatrzymywania się i postoju. Rodzice często łamią prawo a po drugie jest to niebezpieczna rzecz. Najlepiej stworzyć tam miejsca parkingowe.

- przypominam o sprawie podjęcia uchwały o nazwie ulicy Edyty Stein przy bud. policji jest tam 6 rodzin i 4rodziny wyraziły taką chęć a 2 rodziny nie mają zdania bo jest to obojętne

Gronicz: - kino tak planujemy tam również komercyjne filmy.
- Langiweicza - wniosek jest po pozytywnej ocenie formalnej w ramach ewitalizacji pojwai się tam 10 miejsc parkingowych.

-wniosek mieszkańców wpłynął w sprawie ulic więc raczej na następnej sesji odbędzie się głosowanie w tej sprawie

Tryc: płatne parkingi - jak to wygląda obecnie?

Gronicz: Parkowanie płatne - jesteśmy na etapie uzgodnień z DSDiK, o organizacji ruchu, aby wyznaczyć strefy. Dążymy do tego, aby jeszcze w tym roku strefy płatne powstały.

Wolanin: kino - sprawdzałem kwestię budynku po starym kinie - obiekt jest własnością skarbu państwa i jest dzierżawiony przez firmę, ale ponieważ zaprzestano takiej działalności mozna to zrobić. Znajdują się tam także 4 mieszkania z czego tlyko jedno jest wykorzystywane.

Gronicz: jeżeli można to byłaby genialna lokalizacja dla biblioteki miejskiej.

Bieliński: sprawy różne

Jaśkiewicz: mam prośbę o ul. Szopena Moniuszki Szymanowskiego o zwrócenie uwagi na podsypywanie tych ulic.

Sesja zamknięta za chwilę ciekawostki - foto.

Tytuł:
VIP
VIP

Obiecane ciekawostki:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:
Dr. Dre pisze:
a nam kibicom PGE KWB TURÓW ZGORZELEC o hale na około 3000 osób,

Bez względu na późniejsze koszty utrzymania?

Modernizować na ul. Maratońskiej nie można?

Dokrotku ... w tej chwili prosze do pracy!!!

a za 291 dni

Co...pewnie marzy Ci się stanowisko Burmistrza i mniej zostanie do napchania kieszeni?

Nasza obecna hala nie jest z gumy i nie zrobisz w niej 3000 miejsc.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
pewnie marzy Ci się stanowisko Burmistrza

Doktorku .. mam prośbę .. leci sprawozdanie z sesji .. a TY zajmujesz się moimi dochodami.
Daj spokój.
Nie pracuję na etacie.

Dr. Dre pisze:
Nasza obecna hala nie jest z gumy i nie zrobisz w niej 3000 miejsc

Widziałeś założenia projektowe dotyczące modernizacji, że się TY konkretnie wypowiadasz w tym temacie?

Aha .. widzisz ... nie jestem przeciwko koszykówce.... liczę, że na prawach wzajemności Ty nie będziesz przeciw Festiwalowi Greckiemu.
Tam nie trzeba wydać 95 mln zł aby uzyskać przyzwoity efekt.

a za 291 dni

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Oczywiście, że nie jestem przeciwny. Mniejszości narodowe też powinny posiadać medium do samo-wyrażania się czy do pielęgnowania własnych tradycji czy kultury. Dlatego jest FESTIWAL KULTUR czy Festiwal Piosenki Greckiej. Jednakże Polska finansuje częściowo naszą Polonię za granicą, więc Grecja powinna uczynić podobnie.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
więc Grecja powinna uczynić podobnie

Widać, że nie masz rozeznania.
Czyni.

a za 291 dni ..

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:
Dr. Dre pisze:
więc Grecja powinna uczynić podobnie

Widać, że nie masz rozeznania.
Czyni.

a za 291 dni ..

Jeśli "czyni" to, w czym jest problem. Niech się odbywa i wszyscy szczęśliwi, osobiście lubię kulturę grecką i Greków, a szczególnie ich doping i temperament na meczach. Bardzo wesoły i rozśpiewany naród. :smt026 :smt026 :smt026 :smt026

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Bardzo pouczające te sprawozdania z sesji i dobry pomysł, liczę, że będzie kontynuowany. Pewnie też z czasem paluszki piszące będą nabierały wprawy :grin:

Tytuł:
gaduła
gaduła

Ja też popieram!
Myślę,że jest nas więcej,
Alex,czekamy na następne!!!

Tytuł:
obserwator
obserwator

Teraz czekamy na transmisję z powiatu. Tam sesja 2. lutego i jeden z punktów odwołanie Starosty i powołanie nowego. Oj, będzie się działo!!!!!!!!!!

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jędrzej
Cytuj:
Tam sesja 2. lutego i jeden z punktów odwołanie Starosty i powołanie nowego. Oj, będzie się działo!!!!!!!!!

A ja uważam, że nic ciekawego w Starostwie nie będzie poza tym , że nie odwołają Woroniaka . Stary układ zostanie. Nikt nie ma interesu do zmian.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.