Dzisiaj jest 14 maja 2025, 16:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Wtedy powstała taka koncepcja, aby podmiot zajmujący się parkiem stworzyć nie na kadencję tylko na przynajmniej dwadzieścia lat. Mogła by się tym zająć np jakaś rodzina, grupa przyjaciół lub tp. Żeby to było trwałe i efektywne. Można byłoby temu podmiotowi udostępnić rzeczony budynek dla prowadzenia działalności gospodarczej, w zamian za opiekę nad parkiem (lub jego częścią).

Myślałeś nad stowarzyszeniem? Wiem, że może cię odrzucać na sam dźwięk tego słowa, ale jest to może rozwiązanie lepsze niż oddanie w prywatne ręce?

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
Dom Kultury powinien być częścią Parku i organizować wewnątrz oraz wśród zieleni parkowej różne imprezy (do wyboru).

Chyba 4 lata temu po raz pierwszy usłyszałem bądź przeczytałem Twoją wypowiedź na temat wykorzystania parku pod kątem kulturalnym. Temat nośny, rozbudzający wyobraźnię, w przypadku realizacji mogący zdobyć wielu zwolenników. Minęły 4 lata a Ty powracasz z tą ideą. Czy zrobiłeś przez ten czas cokolwiek aby idee przekuć na konkretną realizację? Pytam bo chce się upewnić czy z grupy ludzi, którzy czynnie działali na rzecz naszego miasta przeszedłeś do drugiej grupy, która z „drugiego rzędu” chce wskazywać innym co powinni robić.

Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, 9:00 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Bardzo , ale to bardzo dobra odpowiedź dla osób ,, z boku'' - bez obrazy na członka założyciela EO i innych aktywnych.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Minęły 4 lata a Ty powracasz z tą ideą. Czy zrobiłeś przez ten czas cokolwiek aby idee przekuć na konkretną realizację?
nie jestem zwolennikiem idei, że jeśli ktoś coś wymyśli, to powinien to zrobić, to błąd moim zdaniem.
Nie chcę też w żadnym wypadku
Cytuj:
wskazywać innym co powinni robić
niech robią, co uznają za stosowne.
Uważam jednak, że mam prawo dzielić się z innymi swoimi pomysłami, bo to również jest jakaś forma wkładu do wspólnego dzieła. Mam także prawo dyskutować nad przedstawianymi pomysłami, niekoniecznie czynnie włączając się w ich realizację. I nie powinno to być przyjmowane jako kazania ex cathedra, tylko głos w dyskusji. Znam przypadki, kiedy dobre pomysły były na takiej zasadzie utopione: bo ktoś inny je przedstawiał a w dodatku nie chciał się zaangażować. Nie twierdzę, że mam patent na nieomylność, ale chcę się angażować na swoich zasadach, daję tego dowód zabierając głos w sprawach publicznych.
Dawno temu stwierdziłem, że powinno się oddać inicjatywę ludziom młodym, do których ja już niestety, nie należę. Myślałem też, że głos takich, jak ja, też mógłby się przydać. :-?

[ Dodano: Czw Lut 25, 2010 7:33 pm ]
Robert Gruszecki pisze:
bez obrazy na członka założyciela EO i innych aktywnych.
nie obrażam się, nawet za tego 'członka założyciela' :grin:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
nie jestem zwolennikiem idei, że jeśli ktoś coś wymyśli, to powinien to zrobić, to błąd moim zdaniem.

Polemizowałbym czy to błąd ale w sumie też jestem zwolennikiem takiej myśli.

Można teoretycznie założyć , że ktoś od lat monituje o pomalowanie jakiegoś budynku w centrum miasta (przykładowo szpetna Arkadia) - czy to ma znaczyć , że ma sam wziąć się za tę robotę? Powątpiewam :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

Chuck Norris jr pisze:
Znam przypadki, kiedy dobre pomysły były na takiej zasadzie utopione: bo ktoś inny je przedstawiał a w dodatku nie chciał się zaangażować.

Jeśli tak jest, to może nic nie mówić, nic nie sugerować, nie dawać nowych pomysłów, bo dojdzie do tego, że nic nie będzie... bo ktoś, już taki pomysł miał - CHORE !!!!

Swoją drogą pomysł fajny, może da komuś do myślenia, może kogoś zainteresuje, bo to może być fajny interes, z korzyścią dla wszystkich. Często spotyka się kawiarnie-restauracje, czy hotele w parkach. Jeśli ktoś w zamian dbałby o park, organizując czasami różne atrakcje, to by było tylko na +. Bo inaczej jest jak jest. Ale tu potrzebne są chęci obu stron zainteresowanych.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nawiązując do tematu, mianowicie "Co chcemy w naszym mieście", przyznam, że mam takie malutkie marzenie. Otóż niedawno, nocą, ulica Broniewskiego przypominała ścieżkę przez bór - ciemno choć oko wykol, człek nie wiedział gdzie stąpa ani nie był w stanie rozpoznać twarzy mijanych przechodniów. Stan taki trwał ładnych parę dni,... strzelę,.. ok. 10-ciu.
W końcu ktoś naprawił zepsute oświetlenie i wydawać by się mogło, że wszystko wróciło do normy.
Niestety, trzy czy cztery dni temu światło ponownie zniknęło na odcinku od Szymanowskiego do Poniatowskiego,... obecnie natomiast nie ma go na całym ciągu Broniewskiego. Mrok ponownie zawitał na moją ulicę...
Nie wiem,... może to dla naszych władz nierealna do spełnienia prośba, może jej spełnienie przerasta ich możliwości,...ale mimo wszystko nieśmiało pozwolę sobie ją wyartykułować. Chciałbym po prostu, żeby na ulicy Broniewskiego latarnie świeciły całą noc. Jak w normalnym, cywilizowanym europejskim mieście w XXI wieku... :oops:

Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 19:30 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Chciałbym po prostu, żeby na ulicy Broniewskiego latarnie świeciły całą noc. Jak w normalnym, cywilizowanym europejskim mieście w XXI wieku...
tylko tyle?
a reszta? pozostałe ulice? :grin:
Warszawska?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
a reszta? pozostałe ulice? :grin:

A to reszta ulic też jest tak "zaciemniona"?? :| :lol:

15 marca 2010r. wieczór - ulica Broniewskiego wciąż spowita gęstym mrokiem. Reakcja władz miasta zerowa! :cry:

Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 20:02 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Reakcja władz miasta zerowa! :cry:
oni dobrze wiedzą, gdzie przekorny mieszka :D

Tytuł:
gaduła
gaduła

Potwierdzam to co napisał przekorny,w sobotę ok.20-tej na Broniewskiego też było CIEMNO!

Nie jest to miłe,tylko,czy to władze miasta za to odpowiadają?
Nie Zakład Energetyczny?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

lenka pisze:
Nie jest to miłe,tylko,czy to władze miasta za to odpowiadają?
Nie Zakład Energetyczny?

Nie, Ustawa z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 89 poz. 625 ) wyraźnie określa obowiązek gminy w tym zakresie:

Cytuj:
Art. 18. 1. Do zadań własnych gminy w zakresie zaopatrzenia w energię elektryczną, ciepło i paliwa gazowe należy:

1) planowanie i organizacja zaopatrzenia w ciepło, energię elektryczną i paliwa gazowe na obszarze gminy;

2) planowanie oświetlenia miejsc publicznych i dróg znajdujących się na terenie gminy;

3) finansowanie oświetlenia ulic, placów i dróg publicznych znajdujących się na terenie gminy.

Jeśli więc oświetlenie na terenie znajdującym się pod zarządem gminy "szwankuje",... odpowiedzialność za ich nieprawidłowe funkcjonowanie spada na władze gminy, czyli w naszym przypadku na burmistrza... :|

Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 22:31 przez przekorny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

W sobotę nie tylko Broniewskiego była ciemna. Nie było światła na Poniatowskiego, odcinek od skrzyżowania z Traugutta do Broniewskiego oraz na całej Tuwima (również latarnie między blokami). Poza tym nawet jak jest prąd, to kilka latarni z sodowymi żarówkami co kilka minut się wyłącza aby po kilku minutach się znowu włączyć.

Teraz widzę, że na Tuwima i Poniatowskiego, od latarni do latarni na wysokości ok. 5m ciągnie się jakiś biały kabel. Fachowcy ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grupy sabotażowe energetyków spod znaku opozycji nie śpią :D
tylko dlaczego jeszcze Grzegorz o tym nie pisze?

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
tylko dlaczego jeszcze Grzegorz o tym nie pisze?

widocznie energetyka to działka przekornego - podzielili się chłopaki branżami co by więcej wychwycić niedociągnięć obecnej władzy :lol: :lol: :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.