Dzisiaj jest 10 maja 2025, 5:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
gaduła
gaduła

Bardzo proszę o pomoc w wyszukaniu firmy kurierskiej do przewozów krajowych.
Wysyłka pocztą nie wchodzi w grę,bo dojdzie ZA TYDZIEŃ!!!
Z dwóch firm umieszczonych w katalogu,jedna zajmuje się wyłącznie przesyłkami za granicę,
a do drugiej/PACKKURIER/ nie ma namiarów/adresu,numeru telefonu itp/.
Sprawa dość pilna...

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Dogadaj się z osobą , która ma podpisaną umowę z firmą kurierską - bo podobno bez tego firmy typu DHL nie odbierają przesyłek od klientów. Jest tu na forum osoba , która ma biznes wysyłkowy - może akurat okaże się pomocną dłonią ;)

A swoją drogą naprawdę z Pocztą jest tak źle , że paczki tak długo idą? Bo wydaje mi się , że nie... :-?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja mam umowę z UPS - zamawiam kuriera przez internet, sam odbiera przesyłkę i możesz ją śledzić online. Prowadzę sklep internetowy i dość często zdarza mi się korzystać z ich usług. Pisz jakby co na priva - mogę Ci pomóc to wysłać.
Piotr

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
A swoją drogą naprawdę z Pocztą jest tak źle , że paczki tak długo idą? Bo wydaje mi się , że nie... :-?

ojj myślę że z Pocztą Polską to po pierwsze wchodzi brak zaufania co do przesyłek! przynajmniej ja jakoś nie za bardzo ufam;/ ostatnio wysyłałam paczkę na Filipiny i z poczty z Gerlitz zapłaciłam jakoś 12-13 euro, a paczka doszła równo w tydzień ! myślę że jakbym zdecydowała się wysłać tą samą paczkę ze Zgorzelca to zapłaciłabym podobnie, jak nie więcej, a doszłaby ( o ile by doszła ) może za rok :smt082 może za dwa :smt044 a może wystąpiłabym w teleekspresie że paczka doszła po 50 latach :smt026

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Co do Poczty Polskiej - przesyłki międzynarodowe są często okradane. Jeśli chodzi o paczki krajowe, to na kilkaset sztuk wysłanych w tym roku żadna mi nie zaginęła, a czas dostawy wynosi średnio 2-3 dni. Uważam, że to całkiem niezły rezultat!

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

ZAPRASZAM NA POCZTE POLSKA NA ULICE CZACHOWSKIEGO (za lotto)

SZYBKO SPRAWNIE BEZ KOLEJEK !

Natomiast wybór firmy kurierskiej uzależniony w jakimś sensie jest od tego, co i o jakich gabarytach chcesz wysłać, również naturalnie od wagi. Pośredniczę w wysyłce od 3 lat i wiem ze każdy klient oczekuje czegoś innego np. szybka dostawa (większość 48 h) zwrot pobrań (u mnie od 3 do 4 dni) przewozimy części samochodowe, których inne firmy nie dotykają nawet. Napisz, jaka jest waga, czy są pobrania i co to jest wtedy łatwiej będzie coś doradzić. I naprawdę narzekanie na pocztę nie jest uczciwe 2-3 dni i paczka na miejscu!

Tytuł:
gaduła
gaduła

Przesyłka jest malutka,ale bardzo zależy mi na czasie...
Dzięki wszystkim!

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
Co do Poczty Polskiej - przesyłki międzynarodowe są często okradane

dlatego wybrałam pocztę Niemiecką

gobo007 pisze:
Jeśli chodzi o paczki krajowe, to na kilkaset sztuk wysłanych w tym roku żadna mi nie zaginęła

no to pięknie, farciarz z Ciebie ;)

gobo007 pisze:
a czas dostawy wynosi średnio 2-3 dni. Uważam, że to całkiem niezły rezultat!

nie jest źle, ale zawsze może być lepiej 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

W przypadku zaginięcia paczki Poczta zwraca o ile pamiętam 10-cio krotność nadania. Zwykle koszt wysyłanego towaru w moim przypadku to 70-100zł, koszt nadania to 10-14zł. Jakby więc nie patrzeć nie będę stratny nawet w przypadku kradzieży. Jedyną niedogodnością jest długi czas czekania na rozpatrzenie reklamacji.
W przypadku listu poleconego zwracają 50-cio krotność kwoty nadania.
Oczywiście towar jest typowy, więc rozpaczy by nie było. Znacznie bardziej bym się zdenerwował, gdyby zaginęła mi przesyłka z jakimiś pamiątkami, czy rzeczami, które darzę sentymentem:)
Ciekawostką, o której niewiele osób jeszcze wie jest możliwość sprawdzania statusu swojej paczki online. Usługa jest w fazie testów, ale w moim przypadku praktycznie każda przesyłka jest do odnalezienia online. Widać, kiedy i gdzie doszła, kiedy była awizowana, kiedy klient ją odebrał itp. Niby to żadna nowość, ale to spory krok naprzód jeśli chodzi o skostniałą Pocztę Polską.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

YELLO_35 pisze:
podobno bez tego firmy typu DHL nie odbierają przesyłek od klientów.

Akurat DHL odbiera bez umów.

YELLO_35 pisze:
A swoją drogą naprawdę z Pocztą jest tak źle , że paczki tak długo idą?

Wysyłałem Pocztą Polską dwie identyczne średniej wielkości paczki do Częstochowy. Jednak po dwóch tygodniach (!) kiedy nadal nie dotarły zacząłem się już poważnie zastanawiać czy nie złożyć reklamacji. Po 3 tygodniach dotarła pierwsza i po kolejnym tygodniu druga... wiec ja się pytam co to za serwis? Szybciej by było jakbym dal komuś, kto szedł na pielgrzymkę bo z tego co się orientuje to taka idzie mniej niż 2 tygodnie. ;)
Lepiej więc wydać na kuriera niż się użerać z PRLowskim kombinatem.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Sam czas dostarczania paczek przez poczte polska wcale nie jest tragiczny, a przesylki rejestrowane praktycznie nie gina.

Po 3 letnim doswiadczeniu z ta instytucja i paru tysiacach wyslanych paczek - zadna nie zginale.

Sredni czas dostawy to 2,5 dnia.

Zdarzaja sie przesylki ktore dochodza na dzien nastepny (oddane na poczcie do godziny 15).

Najwiekszym problemem poczty dla klientow indywidualnych (nie mowie o masowych) to organizacja i obsluga klienta.

Nadanie 5 paczek priorytetow na poczcie moze potrwac od 15 do 20 minut z powodu bzdurnych i kiepskich formularzy i beznadziejnego oprogramowania ktore wymusza na pracownikach reczne wpisywanie danych do komputera wypisywanie formularzy itd, nie mowie o kolejkach .....

Do tego bzdurne historie o pakowaniu w papier i sznurek :smt082 + dopisywanie adresow na paczce bo formularze sa kiepskie (to kur*** niech zmienia producenta :lol: )

Przy pobraniach jest jeszcze gorzej.

Dla porownania w niemczech oddaje sie paczke na poczcie z juz naklejona naklejka ktora nie ma kopii, pani nic nie wpisuje do komputera ani na formularz, wystarczy polozenie paczki na lade, wage - zeskanowanie i gotowe - paczka juz w tym momencie istnieje w systemie i mozna ja obserwowac online - czas przyjecia jednej sztuki - z przyklejona i wypelniona przez nas naklejka ponizej 30 sekund :smt023

Minelo 20 lat od zmiany ustroju w naszym kraju a modernizacje podstawowych spraw ktos "celowo" wstrzymuje.

Ny rynek weszly zachodnie firmy kurierskie i tylko czekaja na koniec ograniczen chroniacych poczte polska przed konkurencja.

Moglbym prawie sie zalozyc ze poczta polska zostanie sprzedana za "grosze" jakiemus gigantowi ...... i jak to czesto bywa wszystko zalatwione przez jakiegos Zbycha lub
Mira ....... oby zylo sie lepiej.

Chory kraj.

p.s.

W Zgorzelcu dziala juz Parcel Shop firmy GLS Poland:

FIRMA SIS

WYSPIANSKIEGO 49/51
59-900 ZGORZELEC
Polska

Dostawa paczek w 24 godziny !

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ed - skoro wysyłasz tyle paczek, to czemu nie podpiszesz umowy z Pocztą? Zostawiasz paczki i wychodzisz - nie stoisz w żadnych kolejkach!

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

jeszcze raz niedoinformowanych poinformuje:
- na poczcie nie ma obowiązku pakowania w papier, sznurek itp. wystarczy np. pudełko po butach zaklejone szeroką taśmą i tyle – leci w Polskę
- nie ma obowiązku pisania adresu na przesyłce !
- w agencji poczty polskiej przy ulicy Czachowskiego (za lotto) nie wpisywane są listy ręcznie tylko skanowany jest list przewozowy który wypełnia klient - wysłanie 5 paczek to max 5 minut !
- właścicielem jest osoba związana z pocztą umową prowizyjną z POCZTĄ POLSKĄ więc MOBILIZACJA i ZAPAŁ do pracy jest inna niż w innych punktach poczty, należy dodać że przesyłki są odbierane przez kurierów z poczty 2 razy dziennie więc tak jak nadane na głównej wszystko wychodzi o jednym czasie :)

POLECAM JESZCZE RAZ AGENCJA POCZTY POLSKIEJ ul. Czachowskiego (za lotto)
mają fajny dojazd dla aut :)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
Ed - skoro wysyłasz tyle paczek, to czemu nie podpiszesz umowy z Pocztą? Zostawiasz paczki i wychodzisz - nie stoisz w żadnych kolejkach!

A kto powiedzial ze nie mam umowy, przeciez napisalem:

"Najwiekszym problemem poczty dla klientow indywidualnych (nie mowie o masowych) to organizacja i obsluga klienta. "

mruczek pisze:
jeszcze raz niedoinformowanych poinformuje:
- na poczcie nie ma obowiązku pakowania w papier, sznurek itp. wystarczy np. pudełko po butach zaklejone szeroką taśmą i tyle – leci w Polskę
- nie ma obowiązku pisania adresu na przesyłce !

Naturalnie ze nie ma obowiazku, dlatego napisalem ze sa to bzdurne opowiastki niedoinformowanych pracownikow poczty.

Tylko co powiesz gdy na odbitce formularza ktora jesz przyklejana na paczke adres jest prawie niewidoczny (beznadziejne formularze) - to gdzie ta paczka ma dojsc albo wrocic ?

mruczek pisze:
- w agencji poczty polskiej przy ulicy Czachowskiego (za lotto) nie wpisywane są listy ręcznie tylko skanowany jest list przewozowy który wypełnia klient - wysłanie 5 paczek to max 5 minut !

Po zwazeniu paczki trzeba dopisac na formularz wage, cene za paczke, otworzyc formularz, wyciagnac kopie dla klienta, dla poczty, odsteplowac prawdziwa pieczatka, sciagnac papierek od strony samoprzylepnej, nakleic na paczke ... wprowadzic dane do komputera, to wszystko razy 5, podliczyc i skasowac klienta :smt082 niezla automatyzacja w polskim wykonaniu.

mruczek pisze:
POLECAM JESZCZE RAZ AGENCJA POCZTY POLSKIEJ ul. Czachowskiego (za lotto)
mają fajny dojazd dla aut :)

Prosto po chodniku .....

Pozdrawiam

Ed Lover

Tytuł:
pismak
pismak

To ja pozwolę sobie dorzucić kilka spostrzeżeń odnośnie poczty i firm kurierskich.
Z faktu, że nie mam potrzeby korzystać zbyt często z takowych usług moje uwagi najbardziej przydadzą się komuś kto sporadycznie wysyła paczki.
Ale do rzeczy. Ostatnio musiałem wysłać dwie paczki. Pierwszą ze względu na wagę i niższy koszt wysłałem pocztą. Paczka priorytetowa. Cena za wysyłkę niższa niż w firmach kurierskich. Poza tym, że musiałem ją sam dostarczyć na pocztę to czas nadania jej stosunkowo szybki całość łącznie z dostarczeniem jej na pocztę i nadaniem oraz drogą powrotną do domu nie przekroczył 1 godz. Dodatkowy plus to fakt, że sam wybrałem porę kiedy mi pasowało aby ją nadać. Paczka nadana w godzinach południowych dotarła do adresata zgodnie z "priorytetem" na drugi dzień bez żadnych zastrzeżeń typu rozerwane opakowanie, wręczone awizo itp.
Teraz paczka nr dwa. Ze względu na wagę sądząc, że będzie wygodniej postanowiłem zamówić kuriera. No i zaczęło się. Poszukiwanie kuriera w sieci. Ceny różnorodne rozbieżność od ok. 25 zł do 50 za paczkę do 20 kg. Porównując ceny z poczta to żadna rewelacja. Gdy zdecydowałem się na konkretnego kuriera to zaczęła się cała "procedura" pozyskiwania i rejestracji klienta. Po drodze kilka firm kurierskich posiadało strony z których wynikało, że klienta detalicznego mają w "du..." i nie przyjmują od nich przesyłek. Po sprawdzeniu ceny u tych co nie mają w "du..." okazywało że z cenami jest jak wyżej napisałem. Wreszcie po wybraniu firmy kurierskiej i zarejestrowaniu się jako klient !!!!! musiałem wypełnić blankiet z danymi nadawcy i odbiorcy. Gdy się ze wszystkim uporałem to na sam koniec niespodzianka od firmy kurierskiej, najpierw dokonaj przedpłaty na określoną kwotę na rachunek bankowy firmy i dopiero po zaksięgowaniu wpłaty dostaniesz dalsze informacje co do realizacji przesyłki (czyli płacisz za usługę zanim zostanie ona rozpoczęta). No cóż sprawdzimy czy konkurencyjna firma kurierska też tak podchodzi do sprawy, no i oczywiście działa "zmowa" branżowa i kolejne dwie firmy stosują tę samą procedurę najpierw wszystko im "wystukujesz na klawiaturze" a na koniec informacja zapłać z góry to dowiesz się co dalej. Nie znalazłem na żadnej ze stron info o tym, że będę musiał najpierw zapłacić na konto firmy a dopiero potem dowiem się kiedy i jak zrealizują usługę. Aby nie przedłużać napisze tylko, że już miałem dość i za dużo straciłem czasu przy necie więc dokonałem wpłaty przez konto internetowe. łącznie straciłem około 3 godziny na poszukiwanie weryfikowanie i wypełnianie formularzy. Było już po 16-tej wiec nadanie priorytetu na poczcie w ten sam dzień nie miało sensu. Na drugi dzień dostałem e-mail, że potwierdzają zapłatę i mam sie spodziewać kuriera pomiędzy godziną 9:00 a 17:00 !!!!!!!!! No kwadratowe jaja !!!! Całe szczęście, że to był mój dzień wolny bo będąc w pracy raczej nie byłoby mnie w domu w tym czasie. O godz. 13:00 nie wytrzymałem i zadzwoniłem do firmy próbując ustalić godzinę odbioru przesyłki. Firma odesłała mnie do kierowcy podając do niego numer komórki. Kierowca oświadczył, ze nie jest tak źle bo właśnie zbliża się do Zgorzelca i powinien być za jakąś godzinę. Jak się okazało był rzetelny i zjawił się po 55 min.
Kolejna sprawa to fakt, że zamówienia dokonałem we czwartek w piątek zjawił się kurier odebrał przesyłkę, w sobotę nie rozwozili więc dotarła w poniedziałek.
A teraz konkluzja. Firmy kurierskiej będę unikał jak ognia.
1. Dlaczego muszę im robić przedpłatę (co opóźnia wysyłkę min o dobę), dlaczego kurier podczas odbioru nie może zainkasować opłaty!!!!! To nie była znaczna kwota (25 zł)!!!!!!!!
2. W przypadku braku dostępu do konta przez internet zanim dokona się przedpłaty minie kilka dni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. Brak precyzyjnego określenia godziny odbioru rozbieżność 8 godzin to za dużo, muszę zmarnować cały dzień siedząc i czekając na kuriera. Jak los będzie łaskawy to będzie szybko, a jak kurier do Zg-ca przyjedzie na końcu to do popołudnia jestem uziemiony w domu.
4. Nadając we czwartek paczkę priorytetową na poczcie do godz. 16:00 doszłaby najprawdopodobniej w piątek lub ewentualnie w sobotę do adresata. Kurier nie dostarcza standardowych przesyłek w sobotę, dopiero w poniedziałek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czas wysłąnia na poczcie to max 1 godzina i to w porze dogodnej dla mnie !!!!!
5. Firmy kurierskie nie są zainteresowane obsługą klientów detalicznych (takich jak ja), nastawieni są na obsługę firm lub osób wysyłających duże ilości przesyłek i często.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.