Dzisiaj jest 10 maja 2025, 16:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
a właściwie, to o co chodzi koledze Mariuszowi? Że co to ma być niby? Dałem się wciągnąć w jakąś polemikę bezsensowną... Mariuszu, oto rada, popracuj jeszcze, skrystalizuj swe przemyślenia i dopeiro wtedy tutaj postuj...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Irytuje mnie to ¿e niektórzy potrafi± krytykowaæ czyje¶ strony www.
Jaesli jet kto¶ dobry, to czemu siê nie pochwali tym co robi.
Zaznaczam ¿e jestem ze Zgorzelca i stronê zg³osi³em do tego serwisu, (Za co jestem bardzo wdziêczny.) po to by pokazaæ ile jedna osoba niepe³nosprawna jak i sama potrafi zdzia³aæ sama.
To je¶li kto¶ ma odwagê to niech siê pochwali swym dzie³em, które na serwerze zajmuje mniej ni¿ 5 MB pojemno¶ci dyskowej, podaj±c adres www strony.
Wtedy okarze siê czy naprawdê mamy tu tak dobrych webmasterów.
Zastanawia mnie to jak inni was oceni± za wasza prace.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Tu masz prosta stroneczke: www.djkona.wzgorzelcu.pl
Napisana w najprostszym jezyku HTML, grafika (photoshop, corel), czas pracy (okolo 1,5h)... i sie jakos nie wywyzszam tym co robie... potrafie to zachowuje to dla siebie...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Dziêki za adres.
Strona w html prosta ale trochê wiêcej pracy to mo¿e by co¶ z tego by³o.
Wed³ug mnie jest trochê (bez obrazy) pusta, a pod strony s± takie same.
Z tego co pamiêtam Mozilla lub Firefox ma wbudowany w przegl±darkê edytor stron www (POLECAM).
Poszukaj w necie programów do spokowywañia mp3 do mniejszych rozmiarów.
Ja siê nie wywy¿szam, po prostu mam w planach pracowaæ w webmaisteringu.
Dobra ja oceni³em twoja stronê, klikaj na www.marioland.neostrada.pl i oceñ stronê, ale tak szczerze ñe ¿eby siê po¶miaæ (ZAZNACZAM ¯E SAM ROBIESTRONÊ).
A na stronie startowej jest animacja flash .
A bêdê mia³ prawdopodobnie dla was Internet Explorer 7 beta 2 i 3 oraz zmianê Windows XP na Viste .
Czekam na wasze propozycje co dodaæ do strony lub co zmieniæ i jaka muzykê i programy maj± byæ.
Stronê nie robie dla siebie lecz dla was.
Je¶li ma kto¶ jaki¶ pomys³ na dzia³ to zapraszam, a morze znajdzie siê miejsce na tej stronie dla kogo¶ z was na w³asny dzia³

Tytuł:
obserwator
obserwator

no to ja musze Ci powiedziec, ze robienie podstron z inna grafika jest bezsensowne, bo nie dosc ze tracisz dodatkowy czas, to jeszcze ludzi odstraszasz, bo mysla, ze przeszli na jakas inna strone. Wzoruj sie np na portalu zgorzelec.info
Czy widzisz, zeby jakas podstrona miala inna grafike? Nie widzisz, bo nie ma... Oprocz tego chcialem podkreslic, ze strone tez wykonuje sam... Caly szablon kod itd... Ale nie bede sie z Toba klocil, bo znasz sie lepiej :lol: Jak masz zamiar pracowac w webmasteringu jak to napisales, to powodzenia, ale z taka strona jaka zrobiles to daleko nie zajdziesz...

Tytuł:
VIP
VIP

kona, skontaktuj sie ze mna bo nie mam twojego numeru telefonu, poza tym twoja stronka rozwala sie pod mozilla :)

Co do osob niepelnosprawnych: www.hostings.pl - prowadzone przez Pawla Muche, gosc sie nikomu nie chwali ze jest niepelnosprawny tylko robi swoje. Obecnie zgorzelec.info znajduje sie na jego serwerach, Budka Sufflera, arno.pl i wiele innych wielkich firm. Na www.top100.pl jest na 34 miejscu. Teraz wszystkie serwist przenosi do Zgorzelca na ok 74 MBit lacze synchro. Przede wszystkim caly czas inwestuje w nowy sprzet, uslugi i inne rzeczy potrzebne do rozwoju jego dzialalnosci.

Mario, wiesz co, weź sie zabierz do roboty i osiagnij cos w zyciu, bo to ze jestes niepelnosprawny wcale nie powoduje ze wszyscy cie beda na rekach nosic. Jestes zwyklym czlowiekiem jak kazdy inny, a w internecie masz takie same szanse jak inni do tego zeby zarabiac pieniadze bo to jest nieograniczone. Wiec nie przechwalaj sie jak nastolatek strona, ktora naprawde nic nie wnosi do sprawy. Nigdy nie slyszalem, zeby Pawel Mucha mowil cos o tym ze jest niepelnosprawny. Jemu to wcale nie przeszkadza, mi tez. Znamy sie od poczatku jak przyjechalem do Zgorzelca (3 lata) i od samego poczatku jezdzilismy na imprezy do Imperium, Subwaya czy obecnie do barów w Goerlitz. Wazne jest to kim czlowiek jest a nie jak wyglada czy jest zdrowy lub niepelnosprawny. Wez sobie to do serca.

Temat uwazam za zamkniety. Mario: pierwsza zolta kartka za niekonstruktywne wypowiedzi na forum. Nastepna bedzie czerwona wiec zastanow sie 2 razy zanim cos napiszesz.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Prawda, niemo¿na mnie porównaæ do gigantów ale wed³ug mnie na jedn± osobê to na wiele mnie staæ.
Napisa³em ¿e jestem osob± niepe³nosprawna bo jak wiecie nazywam siê Mariusz Rapacz ( Pseudo Vinoklepa albo No Problem).
Od urodzenia jestem osoba niepe³nosprawn± ale w okresie wakacji zachorowa³em na nieznan± chorobê która jest prawdopodobnie niewyleczalna.
Pisz± te s³owa i stronê bo chce udowodnicie ludzie którzy mi z szargali opinie mówi±c ¿e jestem narkomanem i alkocholikeam.
Kiedy zacz±³em chorowaæ nie by³em tego ¶wiadom.
Id±c po ulicy traci³em nierównowagê i lecia³em na twarz zaliczaj±c glebae a ludzie którzy szli obok mówili „Patrz jaki n..........y „
Na obecny dzieñ mam problem z utrzymaniem widelca w rêkach a z pisaniem na klawiaturze to juz koszmar.
Na dole znajdziecie opis tej choroby i nie ¿yczê by kogo¶ to dopad³o i by³ poni¿any przez innych którzy nie wiedz± ¿e siê myl±.
Mam dwie niepe³nosprawno¶ci jedna to Wada wzroku któr± mam od urodzenia nosze plus 16 dioptra a druga to Polineuropatia Ruchowo-Czuciowa .
Na dzieñ dzisiejszy je¿d¿ê na wózku inwalidzki i raz na dwa tygodnie w 30 procentach czucie wraca co pozwala mi przej±c po mie¶cie góra 150 metrów co mnie dalej uziemia na nastêpne dwa tygodnie.
Mam nadzieje ¿e to dotrze do niektórych osób i nie mieszajmy ró¿nych schorzeñ bo ja ma a¿ dwie niepe³nosprawno¶ci z któr± by³em od urodzenia a ta drug± dosta³em w prezencie w Sierpniu 2005r. w prezencie w wieku 22 lat.
A o to i opis.

STRZA£KOWY ZANIKI MIʦNI /POLINEUROPATIE/

Polineuropatie to grupa schorzeñ, w której dochodzi do powolnej postêpuj±cej degeneracji nerwów obwodowych. prawie zawsze powodem tego jest uszkodzenie genu. Przy czym znacznie bardziej upo¶ledzone s± w³ókna nerwów ruchowych odpowiedzialnych za sterowanie ruchami ni¿ przekazuj±ce wra¿enia (dotyku, bólu, temperatury) w³ókna czuciowe.

CHARAKTERYSTYCZNE OBJAWY

Wspólne dla wszystkich form polineuropatii jest to, ¿e najpierw pojawia siê zanik miê¶ni stóp i zwi±zane jest z tym os³abienie. Nastêpnie objawy rozszerzaj± siê na podudzia, pó¼niej na rêce i przedramiona, a najpó¼niej na uda, chocia¿ do tych zaników mo¿e w ogóle nie doj¶æ. Jest spraw± kontrowersyjn±, czy istnieje forma, która rozpoczyna siê w obrêbie miê¶ni obrêczy barkowej. Zaburzenia czuciowe nie s± z regu³y zbyt du¿e. Dotycz± jedynie tych czê¶ci, które przykrywaj± skarpetki i rêkawiczki. Istniej± tak¿e zaburzenia wegetatywne, takie jak nadmierne lub pó¼niej zbyt ma³e pocenie i zaburzenia ukrwienia skóry (skóra marmurkowo-niebieskawa). Poza tym u pewnej czê¶ci chorych pojawiaj± siê zniekszta³cenia uk³adu kostnego dotycz±ce g³ównie krêgos³upa i stóp (min skrzywienie krêgos³upa).

We wszystkich formach mog± dodatkowo wystêpowaæ zaburzenia nerwów wzrokowych i ¼renicy, zmiany w siatkówce oka, zaburzenia powonienia i s³uchu, oraz lekkie objawy spastyczne w nogach.

TEMPO ROZWOJU CHOROBY

Pora¿enia i zaburzenia czucia postêpuj± w zasadzie bardzo wolno. W dojrza³ym wieku mo¿e doj¶æ wprawdzie do znacznych trudno¶ci w chodzeniu
i upo¶ledzeniu manualnych ruchów r±k, ale nie obserwuje siê ograniczenia d³ugo¶ci.

RÓ¯NE FORMY STRZA£KOWEGO ZANIKU MIʦNI

Podzia³ ro¿nych form choroby nie Jest Jeszcze dotychczas jednoznacznie okre¶lony. Bior±c pod uwag? zmiany w nerwach obwodowych, mo¿na wyró¿niæ dwie g³ówne formy: forma, w której przede wszystkim os³ony w³ókien nerwowych s± nadmiernie grube oraz forma, w której zanikaj± same w³ókna nerwowe wyró¿nia siê choroby Charcot-Marie- Tooth /Ch-M-T/, neuropatiê, prze-rostow± Dejerine'a - Sottasa i chorobê Refsuma. Choroba Ch-M-T mo¿e mieæ postaæ przerostow± i nieprzerostow± oraz. tzw. Postaci pomostowa.

W postaci przerostowej Ch-M-T ulegaj± nadmiernemu pogrubieniu os³ony w³ókien nerwowych nerwów ruchowych. Znacznie zwolniona jest szybko¶æ przewodzenia impulsów nerwowych.

Os³abienie i zanik rozpoczynaj± siê najczê¶ciej od drobnych miê¶ni stop, pó¼nej dochodzi do nierówno¶ci chodzenia na piêtach, chód staje siê charakterystyczny, z opadaj±cymi stopami.

W postaci nieprzerostowej Ch-M-T obserwuje siê powolny ubytek w³ókien nerwowych. We w³óknach zachowanych szybko¶æ przewodzenia impulsów jest prawid³owa.

Pierwsze objawy dotycz±ce miê¶ni stop i miê¶ni strza³kowych, czêsto tak¿e zaatakowany jest miêsieñ trójg³owy ³ydki.

W neuropatii Dejerine'a-Sottasa obserwuje siê wyra¼nie przegrubienie nerwów obwodowych z powodu bardzo nasilonych procesów regeneracyjnych. Szybko¶æ przewodnika impulsów nerwowych jest bardzo powa¿nie ograniczona.

Choroba Refsuma - to zmiany w nerwach obwodowych, mó¿d¿ku, siatkówce

oka spowodowane brakiem okre¶lonego bia³ka, zaburzeniami przemiany materii.

DIAGNOZA

Lekarzami kompetentnymi do postawienia diagnozy i dalszego leczenia s± w przypadku dzieci-pediatrzy oraz neurolodzy, szczególnie ci, którzy wspó³pracuj z odpowiednimi placówkami specjalistycznymi.

Bardzo wa¿ne s± dok³adne badania neurologiczne i internistyczne, poniewa¿ wiele innych przyczyn /np. alkoholizm, cukrzyca/ mog±. równie¿ prowadziæ do schorzeñ nerwów obwodowych. istotne s± tak¿e badania dalszych cz³onków rodziny, by stwierdziæ Jak choroba jest dziedziczona. Badania obejmuje z regu³y tak¿e elektromiogram /EMG/. W dalszej kolejno¶ci za pomoc± elektroneuirografii okre¶la siê prêdko¶æ przewodzenia nerwów. W niektórych przypadkach dla potwierdzenia diagnozy konieczne jest pobranie przy miejscowym znieczuleniu, ma³ego wycinka nerwu (bjopsja nerwu) i zbadanie go pod mikroskopem. Ten wycinek pobiera siê z nervus suralis, ma³ego nerwu skóry po zewnêtrznej stronie podudzia. Bjopsja nerwu jest szczególnie wa¿na wtedy, gdy nale¿y wykluczyæ zapalenie.

DZIEDZICZENIE

Polineuropatie warunkowane s± dziedzicznie. Choroba czêsto wystêpuje rodzinnie, ale u poszczególnych cz³onków rodziny mo¿na zaobserwowaæ bardzo ró¿ny stopieñ nasilenia objawów chorobowych.

PORADNICTWO GENETYCZNE

W przypadku porad udzielanych rodzicom chorych dzieci, samym chorym i ich zdrowemu rodzeñstwu, jak równie¿ dalszym cz³onkom rodziny niezbêdna jest dok³adna diagnoza i informacje indywidualnej sytuacji rodziny. S± bowiem specyficzne konstelacje rodzinne z wieloma chorymi, gdzie problem trudno wyja¶niæ za pomoc± prostego procesu dziedziczenia.

LECZENIE

W niektórych postaciach polineuropatii dobre efekty daje leczenie kortykosterami. W chorobie Refsuma postêp choroby mo¿na zatrzymaæ stosuj±c odpowiedni± dietê. G³ównie jednak postêpowanie lecznicze ogranicza siê do zabiegów fizykoterapeutycznych, odpowiedniego zaaparatowania i ewentualnie przeprowadzenia korekcji chirurgicznych.

Terapia ruchowa przy biernej mobilizacji zaatakowanych koñczyn s³u¿y treningowi zdrowych miê¶ni i zapobiega wadliwemu ustawieniu w stawach. W jej ramach mieszcz± siê równie¿ masa¿e, æwiczenia w wodzie i æwiczenia oddechowe. Nale¿y przy tym unikaæ nadmiernego wysi³ku.
W zaawansowanych stadiach pacjenci i opiekunowie wraz z lekarzami i fizjoterapeutami musz± rozwa¿yæ czy konieczne jest zastosowanie sprzêtu specjalistycznego /butów ortopedycznych, aparatów/.

W grê wchodz±( równie¿ ewentualne zabiegi operacyjne, np. gdy zagra¿a wywichniêcie stopy przy wyko¶lawieniu na zewn±trz w zwi±zku z przeci±¿eniem os³abionych zginaczy stóp i palców. Mo¿e okazaæ siê konieczne operacyjne usztywnienie stawów.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Marioland pisze:

Ja się nie wywyższam, po prostu mam w planach pracować w webmaisteringu.

Jako osoba niepełnosprawna powinieneś lepiej rozumieć potrzeby podobnych Tobie użytkowników. Niestety, Twoja strona wcale nie ułatwia życia niepełnosprawnym. Poczytaj sobie http://mimas.ceti.pl/dia/ na dobry początek.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Nie wiem od czego zaczac... Szczerze mowiac wspolczuje facetowi... Ale to nie zmienia faktu, ze podstrony raczej nie powinny miec innej grafiki... Tak samo dobranie kolorów na strone powinno byc stonowane... wszystko powinno byc ze soba zsynchronizowane i przedewszystkim przejrzyste... ja robilem swoja strone w htmlu a grafike w corelu. Nie jestem z niej zachwycony ale nie uwazam tez, ze jest denna. Staram sie od jakiegos robic to co robie jak najlepiej... Jesli chodzi o grafike to nie zawsze mi wychodzi, bo ucze sie w kierunku sieci komputerowych i wiekszosc swojego czasu poswiecam wlasnie zagadnieniom z tym zwiazanym, ale sztuke robienia stron takze probuje opanowac... Mam jeszcze jedno zastrzezenie do Twojej strony Mario...Bylem na niej tylko przez chwile i cos mi nie pasowalo... Zrobiles strone z ktorej mozna pobrac np muzyke, gry itd... ale grafika na stronie bardziej przypomina strone zwiazana z businessem... Moim zdaniem grafika na stronie powinna byc powiązana z tematem strony... Moja strona jest prezentacja zespolu rajdowego... Jak sobie wyobrazasz strone o takiej tematyce z grafika na przyklad zespolu rockowego... Ja Cie nie krytykuje... w tej chwili wyrazam swoje zdanie... Wyobraz sobie moja strona z taka grafika... Nie wiem moze juz sie cos zmienilo na Twojej stronie od czasu kiedy tam bylem...domyslam sie ze jest to jedna z Twoich pierwszych stron... wez sobie do serca uwagi wszystkich ktorzy wyrazili tutaj swoje opinie i przeanalizuj je dokladnie... i na pewno za jakis czas bedziesz robil naprawde dobre strony... to by bylo chyba na tyle... Looknij na moja strone: www.skadorwa.wrc.zgorzelec.info i powiedz co o tym myslisz...od razu mowie,ze nie uwazam swojej strony za perfekcyjna ale na pewno troche bardziej stonowana niz Twoja... i popraw ten rozowy napis... moim zdaniem kolorystycznie naprawde nie pasuje do calosci...
pozdrawiam i zycze sukcesow:)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Troche chyba sie zmienilo... ale ja bym jeszcze wprowadzil jakies zmiany... powiedz mi czy grafike tez zrobiles sam czy po czesci zerznales ja z neta?:) Pytam bo grafika na strone to jest to co zajmuje najwiecej czasu... Takie jest oczywiscie moje zdanie... I jeszcze jedna uwaga... Fotke i kilka slow o sobie moglbys zamiescic raczej w jakiejs podstronie... co za duzo (na jednej stronie) to nie zdrowo:)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Jeszcze cos dodam... Szczerze mowiac podziwiam faceta, bo walczy z choroba robiac cos i rozwiajac sie... Podziwiam wszystkich ludzi, ktorzy mimo trudnosci na jakie wystawia ich zycie potrafia nie narzekac i cos robic... facet nie narzeka moim zdaniem... tylko sie usprawiedliwil... zrobil to pewnie dlatego, bo myslal ze moze ktos to zrozumie... To ze grafika do siebie nie pasuje, to jest inna sprawa, ale trzeba tez zrozumiec, ze chorując tak jak Mario praca przy komputerze moze sprawiac naprawde duze trudnosci... chyba wszyscy o tym dobrze wiecie... czasami zdrowy czlowiek nie ma sily zeby cos dopracowac... Moim zdaniem nie powinniscie go az tak bardzo krytykowac tylko dac mu jakies dobre rady... Facet powinien miec motywacje... a dolowanie nie dodaje sil... Moim zdaniem jeszcze troche potrenuje i bedzie ok...
Nie znam Maria, jego strone widzialem zaledwie dwa razy... Wyrazilem tylko swoja opienie na ten temat...
Po przeczytaniu opisu choroby, ktora zamiescil na forum zastanowilem sie jak mozna Ci pomoc... na razie nie mam pomyslu... ale rozwiazanie na pewno jest... Moze wszyscy ktorzy czasami tu zagladaja, oprocz krytyki zaproponuja cos?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Szczerze.
Mam uszkodzony monitor i jest w serwisie a na dzisiaj mam tylko czarno bia³y.
Co do pomocy to moja choroba jest niewyleczalna.
W najbli¿szym czasie bêdê szuka³ sponsorów na wózek elektroniczny bo choroba chwilowo stoi ale z tego co wiem i leka¿e mi powiedzieli to wcze¶niej czy pó¼niej bêdzie potrzebny
Dzisiaj mam dwa wózki jeden w darowi¼nie drugi wypo¿yczony z Caritasu.
Wa¿ne ¿e robisz stronê i powodzenia w dalszej pracy
Jak wcze¶niej pisa³em to polskie strony s± identyczne a ja chce robiæ inaczej

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Użytkownikowi WRC serdecznie polecam funkcję ZMIEŃ. Warto zapoznać się z jej działaniem, i zacząć używać, bo Twoje posty nagle mogą zacząć znikać 8)

Marioland ważne że masz zajawkę i robisz coś co lubisz, a tymi malkontentami się nie przejmuj, oni już tak mają. Rób swoje i nie oglądaj się na innych.

pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

marcin-kona pisze:
Wzoruj sie np na portalu zgorzelec.info

Lepiej nie :)

trueRAP pisze:
Rób swoje i nie oglądaj się na innych.

Ale na razie nikomu nie pokazuj.
Tu szukaj natchnienia: http://www.coolhomepages.com/, http://www.webesteem.pl/www/index.php

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Marioland pisze:

Jak wcześniej pisałem to polskie strony są identyczne a ja chce robić inaczej

Co to znaczy, że polskie strony są identyczne? Co to znaczy, że "chcesz robić inaczej"? Podziel się przemyśleniami, skoro wiesz co i jak chcesz robić.

Forumowicze: nie poklepujcie człowieka po plecach, bo to że jest niepełnosprawny nie da mu forów jako projektantowi stron. Trzeba go prostować już teraz, niech zderzy się z rzeczywistością. Podejście "jesteś OK, baw się dalej" skończy się wielkim rozczarowaniem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.