Dzisiaj jest 09 cze 2025, 7:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Mamy piękną tylko starówkę. Ot chociażby mogłaby powstać jakaś strzelnica, zlot militarny.

rekrut
rekrut

Oto przykład jak malkontenci interesują się tym co się naprawdę w mieście dzieje.....
Otóż Szanowny Dr.Skacz... Jest w mieście strzelnica, jest Koło Strzeleckie, ba.... jest nawet Zgorzelecka Liga Strzelecka. Zawody są organizowane raz w miesiącu w trakcie roku szkolnego. Szkoda tylko, że przeważnie frekwencja pozostawia wiele do życzenia, podobnie jak na innych imprezach czy koncertach organizowanych w poszczególnych lokalach. Siedzicie w domach, przed klawiaturami i tylko marudzicie jak to jest źle i nudno. A prawda jest taka, że nawet jak coś ciekawego ktoś organizuje to marudom się nie chce po prostu wyjść z domu... Ale ponarzekać? Oczywiście!

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Nie trudno jest jednak opisywać wygrzebywać te części miasta które są zaniedbane, niedoinwestowanie czy nawet te spartaczone jak choćby wspomniana ulica Reymonta. To potrafi każdy. Do tego akurat nie jest potrzebny intelekt, błyskotliwość czy mundrość.

Do roboty zatem, Doktorku... Tyś mundrością przepełniony, tyś światłem tego miasta i jego perłą - wskaż mi i innym, że jest świetnie a będzie jeszcze lepiej...
Ja rzeczywiście nie potrafię cieszyć się z osiągnięć władz, bo tak mi się jakoś wydaje, że czego się nie tkną, to spieprzą...
Ale Ty, napompowany naukami JKM, pewnie widzisz w nieco innym świetle to miasto - nie marudź więc, bo do tego mundrości nie trzeba, tylko wykaż, że powinienem podskakiwać z radości, że mieszkam w tak cudownie rozwijającej się krainie...
Wykaż (najlepiej w punktach), osiągnięcia burmistrza, bo może ja ich nie zauważyłem... A ponieważ wątek dotyczy Zalewu - może rozpocznij od niego i na jego podstawie przekonaj Świat, że jest pięknie...
Chyba, że jedyne co jesteś zdolny z siebie wykrzesać, jest powielana teza, że przekorny to tylko narzekać potrafi... :smt075

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

przekorny pisze:

Ale Ty, napompowany naukami JKM, pewnie widzisz w nieco innym świetle to miasto - nie marudź więc, bo do tego mundrości nie trzeba, tylko wykaż, że powinienem podskakiwać z radości, że mieszkam w tak cudownie rozwijającej się krainie...

Przekorny jeśli używasz skrótu JKM w odniesieniu do osoby Janusza Korwin-Mikke to tutaj się z Tobą nie zgodzę. Jeśli rządziłby JKM to zalew byłby własnością prywatną i właściciel mógłby robić tam wszystko co pozwoliłoby mu osiągnąć zysk.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr.Skacz pisze:
Przekorny jeśli używasz skrótu JKM w odniesieniu do osoby Janusza Korwin-Mikke to tutaj się z Tobą nie zgodzę. Jeśli rządziłby JKM to zalew byłby własnością prywatną i właściciel mógłby robić tam wszystko co pozwoliłoby mu osiągnąć zysk.

Ależ wszystkie moje wpisy tutaj dot. faktu, że był człowiek gotowy to przejąć od miasta, ba, dzierżawił ten teren 10 lat i została mu odebrana możliwość zagospodarowania tego terenu... Obecnie Zalew świeci pustkami i straszy ruiną zabudowań...
Ba, byli również chętni na zakup terenu położonego w sąsiedztwie Zalewu, który chcieli go przejąć, otworzyć działalność gospodarczą, stworzyć miejsca pracy i odprowadzać podatki. Im również odmówiono a teraz nieruchomość upodobniła się do zabudowań na Zalewie...
I nieustannie domagam się odpowiedzi na pytanie: dlaczego tak właśnie postąpił burmistrz, zamykając możliwość rozwoju tej części miasta, samemu nic tam nie robiąc???
Zamiast odpowiedzi potykam się o "mundrości" Dr. Dre... :lol:

Doktorku, władzy trzeba patrzeć na ręce i jeśli popełnia błędy - wskazywać je i piętnować. Jeśli zrobią coś dobrze - to po prostu dobrze wykonają swoją pracę, za którą pobierają wysokie wynagrodzenie. Nie moim zadaniem jest wychwalać ich osiągnięcia. Mają do tego budżet na promocję, w wys. 280 tys. zł. rocznie i ludzi, którzy zawodowo zajmują się chwaleniem działań swoich przełożonych. Np. w wychodzącym co jakiś czas biuletynie UM czy artykułach sponsorowanych w lokalnych mediach. Poza tym istnieje również cały zespół ludzi zainteresowanych kontynuacją władzy przez obecną ekipę, z czysto prywatnych względów. Którzy to ludzie i dlaczego usiłują zdewaluować jakąkolwiek krytykę, doskonale wiesz...
Wolałbym, żeby dyskusja opierała się na merytorycznych argumentach, ale czasami trudno wytrzymać, kiedy czyta się z jednej strony ewidentne bzdety, przytaczane i powielane przez popleczników burmistrza, zainteresowanych zachowaniem status quo, z drugiej natomiast bezrefleksyjne oklaski wznoszone przez ich kumpli...

Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 12:21 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Skoro nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze nie?

zinfoman
zinfoman

Przekorny odpowiedziałeś mi kilka dni temu że nie masz żadnych planów politycznych, więc nie masz interesu ( w sensie osobistym) w permanentnym krytykowaniu każdej aktywności obecnej władzy. Osobiście to forum traktuje jako miejsce gdzie można coś wykreować, przemyśleć, poddać to pod krytykę, ocenę itp. Jednak uniemożliwiasz mi i innym swobodę myśli i takie tam bzdety. Wiesz dobrze, że nie wszystko, co stworzyła obecna ekipa jest „do bani”. Chodzisz po ulicach Zgorzelca i widzisz różnicę od czasu przejęcia władzy przez Rafała? Ja widzę. Jest czyściej, jest zadbana zieleń miejska, są place zabaw, są boiska na których klepią w kosza do samej nocy, Do miasta wreszcie można wjechać bez strachu że odpadnie koło w aucie. Pamiętasz ulicę Boh II Armii WP lub Lubańską ? Toż to były porażki i wstyd na całą Polskę. Pamiętasz to paskudne skrzyżowanie obok Plazy? Pamiętasz, że nie było obwodnicy i skrzyżowania na Reymonta. Pamiętasz jak cieszyłeś się z pierwszych Jakubów? Z Muzeum Łużyckiego? Pamiętasz jaki byłeś dumny że w tym pierdziszewie będzie muzeum? Pamiętasz jaki zły byłeś na poprzednią ekipę ? Za Dobrzyna i innych… Zapomniałeś. Ja potrafię dostrzegać pozytywy władzy obecnych jak i ich ułomności i bezmyślność a nawet w kilku przypadkach głupotę! Myślisz, że ja nie zderzyłem się z arogancją burmistrza czy jego zastępcy? Zderzyłem się i uwierz mi że był czas że miałem ochotę napluć im w twarz Tylko, co to zmieni…? Ciągłe ujadanie i narzekanie nie ma w dłuższej perspektywie sensu. Sens byłby gdybym np. planował start w przyszłych wyborach samorządowych. Nie mam takich planów i nie widzę żadnej siły politycznej w tym mieście która potrafi skutecznie zdobywać władzę jak i skutecznie rządzić. Zresztą mój pogląd znasz: Polacy to naród wspaniały, lecz ludzie huje. Dla kasy brat brata udusi co dopiero obcego. :smt084

pismak
pismak

Dr.Skacz pisze:

Na ten przykład ogrodzić blaszanym płotem i to w sumie wszystko.

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Jeśli by chciał to mógłby tam postawić nawet meczet muzułmański i nic komu do tego.

zinfoman
zinfoman

Dr.Skacz pisze:
Jeśli by chciał to mógłby tam postawić nawet meczet muzułmański i nic komu do tego.
No co Ty? Huraaa! To kupie sobie działkę w centrum Warszawy, oraz stary monumentalny pomnik Lenina na Ukrainie i Se” go tam postawię. Ale miałbym ubaw... ]:->
Nie koleszko MIASTO rządzi się własnym prawem, przynajmniej tak powinno być. Dlatego kiedyś mieszkać w MIEŚCIE to był przywilej, teraz wybrukowane ulice to już za mało. Gospodarz miasta powinien posiadać mechanizmy prawne do wymuszania na właścicielach dbałość o wygląd i czystość. W Szwajcarii za nieumycie puszki po śledziach, która ląduje w śmieciach można być ukaranym na publiczne upomnienie. :smt075 Dla mnie obecność blaszanych płotów w ścisłym centrum miasta to skandal, za który "ktoś" powinien być skazany na karę publicznego upomnienia. :smt075

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Teraz tak jest, ale ja mówię o sytuacji, kiedy nikt nie będzie miał prawa Ci zabronić zbudować co chcesz na swojej działce. Widzę, że nie każdy to rozumie. Uważasz Zalew Czerwona Woda za centrum miasta? To widzę, że nie mam o czym tutaj dyskutować.

zinfoman
zinfoman

Dr.Skacz pisze:
Teraz tak jest, ale ja mówię o sytuacji, kiedy nikt nie będzie miał prawa Ci zabronić zbudować co chcesz na swojej działce. Widzę, że nie każdy to rozumie. Uważasz Zalew Czerwona Woda za centrum miasta? To widzę, że nie mam o czym tutaj dyskutować.

Nie wiem kto tu czego nie rozumie. :smt033 Chłopie! nawet wieszczu JKM nie zagalopował sie tak nigdy jak Ty. Świętość własności i prawo do samostanowienia to nie znaczy, że możesz nie przestrzegać prawa. JKM nie znosi jak państwo wtrąca się w sferę prywatną ale prywatność kończy się i zaczyna na fasadzie domu czy na jego wycieraczce, a nie po granicy jego własności. Chcesz mieszkać w mieście musisz się dostosować, albo spadasz na wieś.

Nie uważam, że zalew Czerwona Woda jest w centrum miasta, ale jeśli obecny właściciel czyli Burmistrz Miasta jest właścicielem to ma święte prawo zechcieć sprzedać go komu tylko chce, a raczej temu kto ROKUJE albo wpisuje sie w jego WIZJĘ. Bo idąc Waszym... najlepiej jakby przyszedł inwestor który chce tam zrobić wysypisko i na tym pięknie zarabiać w imię prawa własności. Wiecie że tak sie nie da.
:smt028

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Doktorku, nie wiem kiedy byłeś w parku obok MDK i rzucałeś okiem na teren miejskiego amfiteatru. Ja tam bywam bardzo często i niestety, widzę to samo, co 10 lat temu, tyle, że w o wiele bardziej zapuszczonym stanie. Bajzel, dzicz, połamane ławki w amfiteatrze i rozlatujące się, skorodowane płoty oraz fetor dolatujący ze strony założonego przy Domu Samotnej Matki szamba, czy grzęzawiska za amfiteatrem... Nic tam się nie robiło od czasu Fiedki, ale od 6 lat słyszymy cykliczne obietnice uporządkowania tego terenu...

W międzyczasie udało się wybudować kilka boisk, ulic i parę placów zabaw... W sporej jednak części spieprzono te inwestycje i już po krótkim czasie trzeba było je remontować. Wydano również całkowicie bezsensownie setki tysięcy, jeśli nie miliony złotych i nie będę teraz wyliczał na co, bo chyba doskonale się orientujesz...

Jeśli uważasz, że to co do tej pory zrobiono to sukces ludzi, którzy szli do wyborów z hasłem "Zgorzelec jest szary, brudny i bez pomysłu" czy wytykając poprzednikom układy kolesiowskie i nepotyzm - to rzeczywiście różnimy się co do ich oceny...

Rzeczywiście pamiętam swój optymizm. Miałem nadzieję, że skoro MDK nie stać było na stworzenie centrum kulturalnego naszego miasta, to jego role przejmie Muzeum... Jak jest, sam widzisz... Pamiętam ulicę Lubańską i widzę zmiany - ale widzę też wystające studzienki i ogromną kałużę wody, zbierającą się w pobliżu przejścia dla mieszkańców. I nie każ mi być zadowolony z tego, że coś jest zrobione, bo ja jeszcze chciałbym, żeby to, co zostało zrobione, zostało zrobione fachowo. W końcu idą na to ogromne środki z naszej wspólnej, miejskiej kasy. Pamiętam Boh. II Armii W.P i dlatego wkurzam się na Reymonta. I nie tylko dlatego, że została spieprzona, ale również dlatego, że Gronicz wyręczył samorząd powiatowy z jakichkolwiek nakładów finansowych. Boh II Armii W.P zostało zrobione za pieniądze w połowie ze środków zewnętrznych, 1/4 z pieniędzy powiatowych i 1/4 miejskich. I taki podział stosowano w wielu powiatowych inwestycjach. W gminie wiejskiej Zgorzelec czy np. w Bogatyni...
Nie rozumiem, dlaczego teraz miasto wzięło na siebie całą pozostałą kwotę... Ty rozumiesz???
Cieszyłem się również z Jakubów. Ale tę radość z roku na rok zabijała monotonia, brak pomysłów i powtarzanie niemal jota w jotę tego samego... Pomimo tego, że impreza rokrocznie oceniana jest coraz bardziej krytycznie (nie tylko przeze mnie) - organizatorom nie wpadło nawet do głowy, żeby spróbować zagrać z mieszkańcami na zasadzie "Macie pomysły, przyjdźcie do nas, jesteśmy otwarci!!!".

Dr. Dre pisze:
nie widzę żadnej siły politycznej w tym mieście która potrafi skutecznie zdobywać władzę jak i skutecznie rządzić.

No tutaj zgodzę się, ale jedynie połowicznie. Bo takie siły są, jednak w większości cudownie dogadały się z obecną władzą a "ożyją" zapewne tuż przed wyborami. Nie wiem co będzie z ich wiarygodnością, skoro część z nich przez cały niemal okres współpracuje z burmistrzem, przegłosowując bez szemrania każdy jego pomysł. Ale to raczej nie mój problem...

Dr. Dre pisze:
Osobiście to forum traktuje jako miejsce gdzie można coś wykreować, przemyśleć, poddać to pod krytykę, ocenę itp. Jednak uniemożliwiasz mi i innym swobodę myśli i takie tam bzdety.

Kiedyś to forum było inne. Zalogowałeś się dopiero 2 lata temu, więc możesz nie pamiętać tego okresu. Była to wówczas platforma wymiany myśli i prawdziwa burza mózgów. Teraz głos zabiera w porywie do max 6. osób... Co Ty chcesz tutaj wykreować??? I jaką widzisz szansę, na wprowadzenie w życie zrodzonych tutaj pomysłów??? I w jaki sposób ja Ci to uniemożliwiam??? Bo równie dobrze mógłbym rzec, że to Ty uniemożliwiasz mi ocenę władzy swoimi wpisami i postawą rezygnacji...
Bo jak możesz chcieć cokolwiek zdziałać, jeśli jednocześnie piszesz, że:

Dr. Dre pisze:
Zresztą mój pogląd znasz: Polacy to naród wspaniały, lecz ludzie huje. Dla kasy brat brata udusi co dopiero obcego. :smt084

Rzuciłem kiedyś pomysł, żeby na Przedmieściu Nyskim organizować jarmarki staroci. Nie wymagało to niemal żadnych nakładów finansowych, a jeśli już, to w znakomitej części zwróciłyby się one... Nadałoby to jakiegoś kolorytu temu miejscu i w pewnym sensie wsparło promocję miasta...

Do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego nie chciano się za to zabrać. Nie przedstawiono mi żadnych racjonalnych kontrargumentów, więc uznałem, że... po prostu władzy się nie chce...
Dlatego m.in. poprzestałem jedynie na ocenie wykonania ich pomysłów... I nie uważam tego za coś złego a wręcz przeciwnie...

zinfoman
zinfoman

przekorny pisze:
Nic tam się nie robiło od czasu Fiedki...

No właśnie kto tam wybudował niezgodnie z prawem oczyszczalnie niby ekologiczną gdzie jest ewidentny wymóg aby wody gruntowe były poniżej sączków ? Kto niezgodnie z prawem posadowił je w zbyt małej odległości od zbiorników wodnych czy płynących? Wiesz juz dlaczego tam tak śmierdzi? Bo ktoś miał głęboko gdzieś prawo! Kto? znasz nazwisko? Napisz!

Co do reszty Ok. pełna zgoda. Tylko ja wiem że zmotywowanie kogokolwiek do czegokolwiek za 1600 zł jest masakrycznie ciężko. Dlatego robią wszystko siłami zewnętrznymi bo informatyk z UM do dziś nie dodał do zakładki „nocowanie” naszej oferty. Ja zakładam że Mu się nie chce , jest leniem. Czy może coś innego? Hmmm Przekorny nie bądź naiwny, Czy to Gronicz czy był byś Ty czy ja nic by nie zmieniło. Zacznij kijem to Ci świnie podłożą, proste. Z ludźmi trzeba żyć w zgodzie. :smt015

Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 16:28 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 3 razy

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Bo ktoś miał głęboko gdzieś prawo! Kto? znasz nazwisko? Napisz!

O ile wiem, jest to inwestycja w całości pilotowana i finansowana przez Urząd Miasta...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.