Dzisiaj jest 17 maja 2025, 11:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Przechodząc co jakiś ulicą Getta obserwowałem proces rewitalizacji budy pierwszej z góry.

Jak zdjęto plastik to się ucieszyłem, że w końcu coś z tym robią. Drewno wyglądało na całkiem rześkie, może dałoby się je odnowić.

Czar prysł, gdy zobaczyłem później na tym drewnie styropian :)

Następnych kilka dni później zobaczyłem tą budę już z narzuconą strukturą idealnie pasującą do 100 letniej ulicy w centrum. To już polecam każdemu zobaczyć na własne oczy i ocenić czy fajnie czy nie. Ja zapytam tylko, czy nie dało się dogadać i choć pomalować jej jednym kolorem?

Tu idealnie pasuje przesłanie niedawnego artykułu, który traktował o "bylejakości".

Jakbym był pesymistą, to czepiłbym się chodnika na Getta, na którym można nogi połamać albo zęby wybić :)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
pesymizm mieszkańców Zgorzelca mnie przeraża.

mnie z kolei zdumiewa niezmiernie Twój szczery, nie wiem z czego płynący optymizm w sprawie Boh. Getta. patrzę sobie na nasze miasto jak się zmienia na przestrzeni lat i dlatego trudno mi o entuzjazm, nic tak tego miasta nie zniszczyło jak właśność prywatna i przede wszystkim brak jakiejś policji architektonicznej czy czegoś w tym stylu, syfu jakiego ludzie sami sobie narobili filozofią "każdy ch.. na swój strój" nie pozbędziemy się przez długie lata a co dopiero począć ze zmianą mentalności? dlatego widzę to czarno niestety, pamiętam jak upadała komuna to wszystkim wydawało się, ze ludzie rzucą się wygłodniali na kulturę a tymczasem ludzie rzucili się na diskopolo, styropianowe kasetony i gipsowe figury w ogrodach. wiara w jakieś głęboko ukryte nadprzyrodzone cechy naszego narodu jest mi obca, jesteśmy wieśniakami z natury i najlepszym tego dowodem jest to jak nasze miasto wygląda, jak sami je sobie urządzamy od ponad dwudziestu lat... no chyba że to nie my, tylko znowu jakaś mafia komuchów, Tuska czy innego Putina:/

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Ciekaw jestem kto wydał zgodę na wycinkę wszystkiego co rosło dotychczas w skwerze Popiełuszki. Wycieli wszystko co tam rosło. Jedyne co zostało to wielki kamień. ....Jeden wielki goły plac!!!!

zinfoman
zinfoman

Kolejny gajowy który nie odróżnia parku od lasu. W krzakach tylko żule srają. Jeśli Ci mało lasu to 500 m dalej masz go pod dostatkiem, dokładnie w "Parku Ujazdowskim" w którym do dziś można dostrzec niemieckie ślady prawdziwego parku. Alejki, punkty widokowe i fundamenty po wszelakich obiektach. Wszystko oczywiście zarośnięte krzakami i chaszczami. Mam nadzieje że i tam gmina dokona przerzedzenia drzewostanu i wycinki krzaków i samosiejek. :smt028 Cholerne przyzwyczajenia zza Buga .
neandertalski pisze:
mnie z kolei zdumiewa niezmiernie Twój szczery, nie wiem z czego płynący optymizm w sprawie Boh. Getta.
Mi nie chodzi o ulicę Boh. Getta lecz o cokolwiek co upodobni nasze "miasto" do miasta. Narzekanie że tu nie bo coś tam, albo najlepiej tam bo coś tam jest niczym innym jak Chocholim tańcem. W taki sposób do usranej śmierci nic się nie zmieni. Jeśli są plany czy projekty na modernizację tej ulicy to niech będzie ta ulica. Aby iść do przodu. Dla Twojej podejrzliwej głowy, aby nie napisać Twojej miary, informuje że nie planuje kupna żadnej nieruchomości w tej okolicy ani nie posiadam takowej. Pozd.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Kolejny gajowy który nie odróżnia parku od lasu. W krzakach tylko żule srają. Jeśli Ci mało lasu to 500 m dalej masz go pod dostatkiem, dokładnie w "Parku Ujazdowskim" w którym do dziś można dostrzec niemieckie ślady prawdziwego parku. Alejki, punkty widokowe i fundamenty po wszelakich obiektach. Wszystko oczywiście zarośnięte krzakami i chaszczami. Mam nadzieje że i tam gmina dokona przerzedzenia drzewostanu i wycinki krzaków i samosiejek. :smt028 Cholerne przyzwyczajenia zza Buga .

Dla mnie to ty kretyn jesteś.
Wielki h.......j ci do tego kto z kąd jest. Coś ci przeszkadza, że ktoś zza Bugu przyjechał, masz jakis problem narodowościowy?

zinfoman
zinfoman

Dla Ciebie mogę być nawet kretynem. zwisa mi to i powiewa. :smt058

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Kolejny gajowy który nie odróżnia parku od lasu.

odkąd z podręcznika szkoły podstawowej mojego syna dowiedziałem się, że rośliny nasadzone przez człowieka nie są naturą, mój sposób postrzegania rzeczywistości trochę się zmienił;) ale powiem tak, patrząc wczoraj na te powalone drzewa i krzewy trochę mi się jednak serce krajało, tak zwyczajnie po ludzku... czy naprawdę trawnik jest szczytem rozwoju i możliwości takich miejsc? tym bardziej, że pamiętam jak gdzieś na przełomie lat 80tych i 90tych obok szachownicy próbowano zasadzić coś co się nazywało drzewkiem pokoju, nazwa ta wyjątkowo drażniła otoczenie i praktycznie drzewko to było w kółko wymieniane bo cały czas ktoś je łamał, aż w końcu chyba zasadzono tam jakiegoś chabazia bez tej szumnej nazwy i się przyjęło - mam wrażenie, że to coś rosło od tamtej pory przez wiele lat w tym miejscu, póki w ostatnich dniach nie przyjechał walec i wyrównał.
mam mieszane uczucia patrząc na ten remont parku, z jednej strony cieszy mnie, bo czas był już najwyższy trochę tę okolicę ogarnąć, ale z drugiej strony nie wiem czy potrzebna była aż tak głęboka ingerencja, to nie jest nowe założenie parkowe na środku łąki, tylko park który ma już kilkadziesiąt lat i w związku z tym wydaje mi się, że można byłoby podejść do niego trochę inaczej, te krzaczory tak naprawdę nikomu nie przeszkadzały wg mnie.
a co do parku ujazdowskiego to wiesz, ja mam jednak nadzieję, że gminie zabraknie forsy na to aby wpuścić tam buldożery, chyba z dwojga złego wolę już aby było tam tak jak jest.
Dr. Dre pisze:
informuje że nie planuje kupna żadnej nieruchomości w tej okolicy ani nie posiadam takowej.

ale to już chyba kiedyś ustaliliśmy, nie wiem po co do tego podejrzanie wracasz ;)

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
jak się to ma do planów upiększenia ulicy? Czy to może już jej etap?

grzebałem w starych linkach z tego wątku i coraz bardziej jestem przekonany o tym, że właśnie ma miejsce upiększanie tych bud, które jest wynikiem głęboko przemyślanej koncepcji...
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/artykul ... c33f,1,3,1
Cytuj:
Pawilony handlowe umiejscowione przy ulicach Boh. Getta i Okrzei będą musiały przejść metamorfozę. - Chcemy utrzymać przynajmniej tyle miejsc pracy, ile teraz jest w tym rejonie, ale bezwzględnie budynki muszą mieć inną formę - mówi burmistrz.

Cytuj:
Trakt spacerowo-handlowy najprawdopodobniej powstanie za trzy lata. Do tego czasu trzeba jednak zadbać o wygląd centrum Zgorzelca. - Musimy wypracować wspólny projekt, aby ulica wyglądała naprawdę dobrze - mówi Wojciech Brzeziński, reprezentujący Związek Pracodawców Powiatu Zgorzeleckiego. - Zależy nam tym, aby śródmieście było estetyczne już teraz -podkreśla.
Przedsiębiorcy, szczególnie z ul. Boh. Getta są obecnie na etapie opracowywania koncepcji, jak ujednolicić ich pawilony handlowe tak, by nie było to zbyt kosztowne, a jednocześnie zapewniło estetyczny wizerunek na najbliższe 3 lata.

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
grzebałem w starych linkach z tego wątku i coraz bardziej jestem przekonany o tym, że właśnie ma miejsce upiększanie tych bud, które jest wynikiem głęboko przemyślanej koncepcji...

Z tą głęboko przemyślaną koncepcją pewnie ironizujesz ;)
Faktem jest , że od kilku lat są różne informacje na ten temat - nawet w tym wątku było to poruszane.
Same budy nie muszą szpecić - jeśli wszystkie stanowiłyby np. jeden wzór na elewacji to źle by to nie wyglądało. Osobiście niezbyt wierzę w to , że będzie pięknie - zresztą nasi mieszkańcy to wyjątkowi esteci więc na pewno coś wytkną.
Największą tragedią miasta jest to :
neandertalski pisze:
...przede wszystkim brak jakiejś policji architektonicznej czy czegoś w tym stylu...

W sumie dziwne , bo architekt miejski istnieje - pytanie tylko jak duże ma kompetencje :roll:
Swoją drogą na budynkach w tym rejonie "łapę" trzyma chyba konserwator zabytków... Zerkając na okna i balkony ciężko w to uwierzyć :smt075

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
W sumie dziwne , bo architekt miejski istnieje - pytanie tylko jak duże ma kompetencje :roll:
Swoją drogą na budynkach w tym rejonie "łapę" trzyma chyba konserwator zabytków... Zerkając na okna i balkony ciężko w to uwierzyć :smt075

no właśnie coś mi się wydaje, że instytucji architekta miejskiego w naszym mieście nie ma. ale nie chce mi się analizować struktury urzędu, tak czy owak ostatni jakiego pamiętam za takowego architekta uważany był chyba Pan Cebula, ale jak spojrzeć na linki sprzed lat, to trudno oprzeć się wrażeniu, że pomimo upływu lat nie zmienia się wiele...
rok 2004:
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/archiwu ... ,id,t.html
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/archiwu ... ,id,t.html
rok 2007:
viewtopic.php?p=37391
tymczasem mamy już rok 2013 na karku a ja na dodatek odczuwam jakieś permanentne dejavu...
co do policji estetycznej - szkoda, że straż miejska tej roli nie pełni - wydaje mi się, że gdyby od tego zaczęto kilka lat temu wielu nieszczęść udałoby się uniknąć. wystarczyłoby tylko aby obowiązywało i było bezwzględnie egzekwowane jakieś prawo nakazujące zatwierdzenie w urzędzie każdej przeprowadzanej ingerencji w elewację frontową i już byłoby nieźle, natomiast jeżeli czegoś takiego nie było i nie ma, każdy robi jak uważa, no i po upływie lat miasto wygląda jak wygląda. ja jestem szczególnie uczulony na okna. nie wiem jak tępym trzeba być aby nie zrozumieć, że nie może mieć w jednym budynku każdy innego okna, bo budynek zaczyna przypominać wtedy altankę kompilowaną na działce z tego co się udało znaleźć w krzakach. przecież w dzisiejszych czasach jak ktoś chce mieć brązowe okno, gdy wszystkie pozostałe w budynku są białe, może sobie takie zrobić od strony wewnętrznej a od ulicy zostawić białe - takie okno nawet jest tańsze od całego brązowego, nie wiem czemu to jest takie trudne do zrozumienia i rozpacz mnie chwyta jak widzę w kolejnej kamienicy, kolejnego kretyna, który sobie zafundował oryginalne okna...

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
... ja jestem szczególnie uczulony na okna...

Witaj w klubie 8)

YELLO_35 pisze:
Same budy nie muszą szpecić - jeśli wszystkie stanowiłyby np. jeden wzór na elewacji to źle by to nie wyglądało.

Byłem , sfotografowałem obecny stan (budy są różne) i spytałem w jednej budzie - wszystkie budy będą miały taka samą elewację :smt023
Ale okna i drzwi pozostają stare... :smt021

neandertalski - uspokoję Cię w kwestii mostu kolejowego - montują odświeżone stare murki :smt023 Też podrzucę foto jak się zbiorę :)

neandertalski pisze:
... ostatni jakiego pamiętam za takowego architekta uważany był chyba Pan Cebula...

Też go pamiętam :smt028

VIP
VIP
Awatar użytkownika

A jeszcze w kwestii wymiany okien. Swego czasu (13 lat temu) mieszkałem w spółdzielnianym własnościowym mieszkaniu na Lubańskiej. Dokonałem wtedy gruntownego remontu wraz z wymianą , jak to się ładnie zwie , stolarki okiennej. Oficjalnie wystąpiłem do spółdzielni z pismem o zgodę na wymianę i częściowe sfinansowanie tejże. Oczywiście podział okna musiał być zachowany - ale już konieczność takiego samego otwierania nie była warunkiem (połączyłem w jedno okno dwa z których jedno było wąskie - zachowując podział oczywiście). I co najważniejsze - spółdzielnia oddała mi wtedy ok. 25% zainwestowanej w okna kwoty :smt023 Trwało to czasowo chyba rok ale kasa była.

zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Byłem , sfotografowałem obecny stan (budy są różne) i spytałem w jednej budzie - wszystkie budy będą miały taka samą elewację :smt023
Ale okna i drzwi pozostają stare... :smt021

mnie właśnie ta elewacja typu styropian i struktura na pastelowo przygnębia... generalnie mam alergię na te budy ale rozumiem, że ludzie muszą z czegoś żyć. wydaje mi się tylko, że można było to zrobić inaczej, teraz dopiero ogłasza się projekt na zagospodarowanie, a czemu wygląd tych bud nie mógł być owocem owego konkursu? może można wypracować jakiś ludzki wygląd tego typu przybytków dla przyszłego spacerniaka, nie wiem. wiem tylko, że tak jak teraz je odpicują tak już zostanie, przede wszystkim dlatego, że "to nie są tanie rzeczy Panie Ferdku", jak powiada Arnold Boczek, a jeszcze i być może poszły na to jakieś środki wsparciowe na tzw. termomodernizację? inwestycja droga i proekologiczna, czyli niezatapialna ;)
YELLO_35 pisze:
w kwestii mostu kolejowego - montują odświeżone stare murki :smt023

naprawdę szczerze odetchnąłem, bez tych murków to nie byłby już ten sam wiadukt ;)

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Garść zdjęć z wczoraj :

VIP
VIP
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
...mnie właśnie ta elewacja typu styropian i struktura na pastelowo przygnębia...

Mnie tak samo - tym bardziej , że to wygląda na pudrowanie badziewia :roll:

neandertalski pisze:
...naprawdę szczerze odetchnąłem, bez tych murków to nie byłby już ten sam wiadukt ;)

Na moje oko to fachowa robota :smt023

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.