Dzisiaj jest 10 maja 2025, 22:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Janku, drogi mój, żyjesz w świecie baśni i fantazji, opwiadanych Ci przez obecnych kolegów, nie chcę tej dyskusji kontynuować w takiej postaci. Jeśli Ci zależy na kontakcie, przejdźmy na priva i spróbujmy wyjaśnić co się da, jeśli nie, skończmy ten nieciekawy dialog.
A Euroopera nie jest niczyją własnością. Ani Twoją, ani moją.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Jeśli Ci zależy na kontakcie, przejdźmy na priva

Nieeeeeeee, to się zaczyna robić ciekawe! Lubię obserwować dyskusje kulturalnych ludzi, w szczególności Polaków. Wiadomo że prędzej czy później dojdzie do awantury.

Fight!

Tytuł:
VIP
VIP

chcecie mieć widowisko :?: :D

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie, igrzysk nie chcemy chcemy transparentności :)

Tytuł:
VIP
VIP

ok, czekam na pytania

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Po piewsze więc, odszedłem z Euroopery, bo przestał mi odpowiadać kierunek, w jakim stowarzyszenie zaczęło podążać, przestała mi odpowiadać rola konia pociągowego i brak zrozumienia dla potrzeby gruntownych reform.

Pytanie moje : Bombas odszedłeś jako prezes EO czy jako szary członek ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

nigdzie nie napisałem, że EO jest moją własnością.
nie jest niczyją własnością, to miejsce gdzie ludzie na zasadzie dobrowolności mogą przyjść i robić coś, jest też miejscem gdzie mogą nie przychodzić gdy nie chcą, to wolny kraj. nie ma tam szefów, wodzów, wladzy, nakazów, zakazów, kar i nagród, są tylko ludzie którzy coś robią albo ich nie ma i nie robią to proste jak konstrukcja cepa.
miałeś szczęście wspólpracować tam z wieloma ludźmi i zrobiliście razem wiele rzeczy godnych podziwu ale zrobiliście a nie zrobiłeś, to było i jest dzieło zbiorowe i zaryzykuję wręcz stwierdzenie, ze nie jesteś w tym dziele najważniejszy. wiesz co jest najważniejsze? najważniejsze, ze jako grupa potrafiliscie ZROBIĆ COŚ a cała reszta to tylko propaganda...
też nie widzę sensu ciągnąć tej dyskusji bo i niby o czym?
Jeżeli postanowiłeś okrasić swoją kampanię szyldem EO, musisz po prostu się liczyć z tym, że każdy z członków EO bedzie mial na ten temat swoje zdanie dlatego, że przy okazji zostaje wciągnięty do zabawy do ktorej wcale sie nie zgłaszał.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Jesli dobrze kojarze Zubka i neandertalskiego to z bombasem dogadać się nie maja prawa, nie ta płaszczyzna samorealizacji czy to w EO czy 2010. Biznes nie znosi żadnych postaw z zakresu romantyzmu /nie mylic z reumatyzmem/. Ale jedni i drudzy wpisuja sie doskonale w obraz sytuacji naszej umierajacej ojczyzny. Chciałoby sie powiedzieć "rozdziobia nas kruki , wrony" a na dodatek to ptactwo jest nasze lokalne. Jedynym wygranym w tej sytuacji i to aż do czasu wymarcia pokolenia Kwasniewskiego , Jankowskiego i byłych zołnierzy LWP to Ekipa SZP Burmistrza

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Cytuj:
nie jest niczyją własnością, to miejsce gdzie ludzie na zasadzie dobrowolności mogą przyjść i robić coś, jest też miejscem gdzie mogą nie przychodzić gdy nie chcą, to wolny kraj. nie ma tam szefów, wodzów, wladzy, nakazów, zakazów, kar i nagród, są tylko ludzie którzy coś robią albo ich nie ma i nie robią to proste jak konstrukcja cepa.

Z tym się nie zgodzę.
Tylko w czasie świetności EO tak było.
Pod koniec urzędowania Michała, budynek stał się fortecą nie do zdobycia.
Coraz więcej zamków, drzwi, coraz więcej pytań, a co chcecie, a jak to bedzie wyglądać, może się zgodzimy, a może nie... Ale raczej nie.
Nagle długoletni współpracownicy EO zaczęli być odbierani jako potencjalni złodzieje.
Przejść przez grono "mędrców", którzy odrzucali wszystko co im się nie podobało, a nie podobało im się prawie wszystko.
Przychodzili "młodzi ludzie, którzy robili coś", próbowali grać dla przyjemności, korzystali z pianina, zobaczył to ważny członek "Bractwa" i już wkrótce pomieszczenie miało zamki.
Pod koniec zwaliśmy Eurooperę - Euroaferą.
Nikt z nas nie rozumiał co tak naprawdę chcą członkowie robić w tym Stowarzyszeniu.
I pewnie już tego nie pojmie...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

no widzisz a ja mam zupełnie inne doświadczenia, przyszedlem do EO - żeby bylo śmieszniej dlatego, ze Michał mnie tam wciągnął (nawiasem mówiąc podobnie MIchal zwabił tam swego czasu wczesniej Zubka - jeśli wolno mi w jego imieniu się wypowiedzieć) i na pomysly jakie były, była pełna zgoda, były też pieniądze oczywiście w zakresie rozsądnym, tylko nagle okazało się, ze ludzi nie ma...
jeśli się nie mylę zarząd wybierają czlonkowie stowarzyszenia i z tego co mi wiadomo zarząd zajmuje się głównie administrowaniem tym co wymysla członkowie, tzn zapewnieniem wsparcia. nie wiem skąd pomysly sugerujące, ze zarząd powinien członkom zajęcia wymyslać?
ludzie miewaja pomysły i mądre i głupie ale skoro decyduje zarząd wyłoniony przez członków to chyba oznacza, ze członkowie jakieś powody do zaufania mu mają. nikt nikomu nie narzuca ani prezesa ani zarzadu i nikt nikomu za nic nie płaci, to stowarzyszenie społeczne. koniec koncow praca jest zbiorowa i mi np nie odpowiada wersja taka, ze co złe to zrobił zarząd a co dobre - Michał dlatego głównie, ze Michał jest miły i uśmiechnięty i każdemu wszystko obieca a złe są wredne typy które liczą po cichu kasę i chcą jakieś rachunki za prąd placić czy inne duperele i żałuja grosza na dobrą bibę. Na dzień dzisiejszy największym sukcesem stowarzyszenia jest to, ze jeszcze istnieje i że można tam przyjść i sprobować jak sie ma pomysł na coś. Jest takie miejsce i to moim zdaniem jak na warunki i potrzeby zgorzeleckie jest bardzo dużo. Tym bardziej, ze nikt tam nikogo nie nasadza znikąd i taka jest EO jak ludzie ktorzy do niej przyszli.

Tytuł:
VIP
VIP

krytyczny:
Cytuj:
Bombas odszedłeś jako prezes EO czy jako szary członek ?
odszedłem we wrześniu 2004, wcześniej, bo już w maju, napisałem rezygnację, ale wstrzymywałem się z jej złożeniem do uroczystości jubileuszu 10 lecia powstania stowarzyszenia (5 pażdziernika 2004), które chciałem zorganizować, dopiąć, wydać stosowną publikację etc. Niestety, zespołowa praca nie bardzo już zarządowi wychodziła, a w pojedynkę nie byłem w stanie tego zrobić. Zożyłem więc rezygnację na początku września, aby bez mojego przeszkadzania zarząd mógł rozwinąć skrzydła, a był jeszcze miesiąc, więc można było ten czas wykorzystać.
Oto treść mojej rezygnacji:
Cytuj:
Do
Zarządu
Polskiego Stowarzyszenia EUROOPERA
Przedmieście Nyskie
uL. Daszyńskiego 12
59-900 Zgorzelec

Niniejszym składam rezygnację z funkcji prezesa Polskiego Stowarzyszenia Euroopera. Powody, które spowodowały moją decyzję są następujące:
1. Nie widzę możliwości dalszego efektywnego kierowania Stowarzyszeniem bez zaufania Zarządu oraz przeprowadzenia koniecznych reform.
2. Muszę więcej czasu poświęcić rodzinie i pracy zawodowej, z której się utrzymuję.
Stowarzyszenie wymaga głębokich przeobrażeń, których obecny zarząd nie jest w stanie dokonać. Powinien skoncentrować się na odmłodzeniu szeregów Stowarzyszenia i młodzieży przekazać kierownictwo wspierając ją jeszcze przez jakiś czas swoim doświadczeniem. Do tego potrzeba gruntownej analizy, która odpowie na pytania: dlaczego procent młodzieży jest w Eurooperze śladowy, dlaczego praca Zarządu jest tak mało efektywna, dlaczego brak jest chętnych osób, które zajęły by się tematyką boehmowską, dlaczego Euroopera, pomimo wielu dokonań, jest w Zgorzelcu niezbyt znana i widoczna, dlaczego brak jest wewnętrznej spójności organizacji itd. itp.
Włożyłem w pracę w Stowarzyszeniu 5 lat pracy i dlatego nie jest mi obojętny dalszy jego los.
Euroopera wyczerpała swoje możliwości rozwojowe w dotychczasowym kształcie. Projekt Muzeum Łużyckiego wymagał będzie od Stowarzyszenia dużego wysiłku, któremu może ono nie podołać. Wycofanie się z projektu p. Firszta i problemy ze strony władz wojewódzkich mogą skutecznie storpedować projekt, lub znacznie go spowolnić. Oddanie technicznej części prac nad Szkicami profesjonalnemu wydawnictwu uważam za krok w dobrym kierunku.
Nikt z Zarządu nie podjął dotąd tematu potrzeby zmian, moje wnioski w tym kierunku również padają w próżnię. Przeważa koncepcja bazowania na dotychczasowym dorobku i brak potrzeby rozwoju. Nie jest to moja wizja organizacji i dlatego coraz mniej się z nią utożsamiam (podobnie zresztą, jak większość jej członków).
Brak jest, moim zdaniem, nowego określenia misji organizacji, bez czego Euroopera będzie nadal „młodszym kolegą” zgorzeleckiego Domu Kultury kierowanego przez pana Baranowskiego. Będzie dryfowała, bez określonego kierunku. Jeśli komuś ten model odpowiada, życzę powodzenia. Dodam tu, że nie można zajmować się wszystkim z dobrym rezultatem, w dodatku opierając się głównie na pracy społecznej. Model przyjęty w roku 1999, dobry na rozpoczęcie w Domu Boehmego działalności kulturalnej, wymaga dziś reformy, a ta – wyobraźni.
Drugi wariant, jaki przychodzi mi do głowy, to zastąpienie nazwy Euroopera nazwą Dom Jakuba Boehmego. 10 lat działalności z niemałym dorobkiem, to dobry moment na zakończenie funkcjonowania, kiedy nie widać perspektyw. Nazwa Dom Boehmego, jako bardziej nośna i uniwersalna niż Euroopera, będzie istniała, jak długo będzie istniało to miejsce. Działalność pod jej szyldem oraz promocja podejmowanych działań nie będzie wymagała takiego wysiłku, jak pod nazwą Euroopera. Oprócz zmiany nazwy należy zatrudnić wysoko kwalifikowaną, młodą osobę, która przejmie obowiązki p. Grochali, zajmie się problematyką boehmowską i odciąży Zarząd od obowiązków, z którymi nie daje on sobie rady. Finansowanie etatu może odbywać się częściowo z kasy miasta częściowo zaś ze środków Euroopery. Osoba podporządkowana Zarządowi powinna zajmować się także pisaniem projektów (= zdobywaniem środków na projekty). Zarząd określać powinien strategię i plany długoterminowe Stowarzyszenia pod nazwą Dom Boehmego oraz sprawować kontrolę nad ich realizacją. Wtedy do działalności wystarczy parę osób, przy ustawowej ich liczbie równej 15.

Michał Zarębski
27 maja 2004

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2006, 15:50 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

bog180 napisał:
Cytuj:
Jedynym wygranym w tej sytuacji i to aż do czasu wymarcia pokolenia Kwasniewskiego , Jankowskiego i byłych zołnierzy LWP to Ekipa SZP Burmistrza
a z jakiego Ty jesteś pokolenia :?: , jeśli można spytać :?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Niestety też jestem tym pokoleniem do wymarcia , ale ze zbuntowanej frakcji, tylko ze nie mogę pogodzić się z tymi ciągłymi atakami kruków i wron

Tytuł:
VIP
VIP

wszyscy jesteśmy do wymarcia, różnica tylko w kwestii terminów :wink:
Cytuj:
nie mogę pogodzić się z tymi ciągłymi atakami kruków i wron
dziobaki zawsze będą dziobać, bo taka ich natura :)

neandertalski:
Cytuj:
Michał jest miły i uśmiechnięty i każdemu wszystko obieca a złe są wredne typy które liczą po cichu kasę i chcą jakieś rachunki za prąd placić czy inne duperele i żałuja grosza na dobrą bibę. Na dzień dzisiejszy największym sukcesem stowarzyszenia jest to, ze jeszcze istnieje
z tym uśmiechem, to gruuba przesada :lol: , podobnie jak z obietnicami, może Ci się mylą obietnice z propozycjami :? . Nigdy, jak pamiętam, nie było (przynajmniej za mojej prezesury) problemów z kasą, skarbnik robił co powinien i nie wiem o jakich 'bibach' mówisz :?: :? ,
natomiast nie skomentuję ostatniej kwestii:
'Na dzień dzisiejszy największym sukcesem stowarzyszenia jest to, ze jeszcze istnieje' :)

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2006, 17:26 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

odpowiedź dla krytcznego - bombas odszedł ( jak zwał tak zwał ) jako szary członek EO. co ciekawe do dymisji z funkcji prezesa podał się tuż przed obchodami dziesieciolecia co postawiło EO w nieciekawej sytuacji.

teraz odpowiedź dla Qulithinoren

Nigdy "młodzi ludzie którzy chcieli zrobić coś" - a wiedzieli czego chcą - nie zostali odprawieni z kwitkiem. prawdopodobnie masz na myśli "młodych ludzi, którzy chcieli zrobić coś", ale do końca nie wiedzieli co. wyobraź sobie sytuację, że dom Jakuba Bohme trzeba czasem posprzątać. Nigdy - powtarzam Nigdy nie widziałem w takiej akcji nikogo z ludzi, którzy tak chętnie skorzystali by z tego miejsca, ze świętym poczuciem że im się to należy :evil: zwykle kończy się na tym, że członkowie zarzadu + 2 osoby z łapanki szorują "domek" własnoręcznie.
Nikogo z tych "młodych ludzi, którzy..." nie interesuje, że aby ubezpieczalnia ubezpieczyła Dom, muszą być dodatkowe zamki, nikogo nie interesuje, że trzeba zapłacić za wodę, gaz, prąd. Po prostu każdy powinien tam sobie wejść, kto ma ochotę i robić co uważa. Bo mu się należy. a jak nie - to jet euroAfera. i zarząd jest be!
Qulithinoren - czy uczestniczyłeś razem z kolegami w jakiejkolwiek pracy na rzecz Domu? choćby ustawianiu krzesełek przed wystawą? Jak tak - to chylę czoła. Ale wątpię.
Bardzo latwo jest krytykować. Szczególnie, jeśli samemu się nic nie zrobiło i ma się pewność, że na krytykę nie jest się narażonym.
Praca EO jest oparta tylko i wyłacznie na wolontariacie. Proszę wszystkich krytykantów (nie mylić z krytykami) i malkontentów o zrozumienie istoty tego faktu.

Boq180 - może i kruki, może i wrony - takie zwykłe ludzkie sprawy.Jak pewnie zauważyłeś nikt z Euroopery nie zabierał dotąd głosu w tej sprawie. Ale są pewne granice, których przekroczyć się nie da.
Podejrzewam, że jeśli by ktoś przedstawił efekty waszej wspólnej pracy jako swoje indywidualne sukcesy - też byś zapomniał - i o krukach i o wronach

Bombas - poczatkowo byłem Twoimi krytykami pod adresem EO nieco wstrząśnięty - teraz jestem tylko zniesmaczony.

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2006, 17:20 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.