Ja do Zgorzelca na stałe wrócę za parę lat. Ale nie zdziwcie się, jak nie będzie darmowego internetu, wódki i papierosów dla młodzieży, w ogóle niczego nie będzie. Że polecę waszym idolem, zresztą okrutnie wykorzystanym przez PPN, biednym człowiekiem, nieświadomym otaczającego go świata. Równajcie do niego, równajcie...
EDIT: żeby nie robić off-topic'a będzie teraz merytorycznie. Finlandia i Singapur to kraje, a nie miasta, o czym zapewne wiesz. Budżet jest olbrzymi, nie wisi nad nimi monopolista w postaci tp sa, mają już rozbudowaną infrastrukturę w postaci łącz międzynarodowych i sieci superkomputerowych. Z WCSS - Wrocławskiego Centum Sieciowo - Superkomputerowego korzysta np. wrocławski magistrat. Chcesz postawić takie coś utrzymywane przez państwo za grube miliony w Zgorzelcu? Super, może jakiś Edgar "Ekspresowstrzymywacz" Gosiewski da na to pieniądze... Pomysł jest chybiony lub jest kiełbasą wyborczą (i to chyba z Constaru).
Nic już w tym temacie więcej nie napisze, choćbyście mnie wysyłali gdziekolwiek i pisali inne głupoty. Czekam na wyjaśnienia idei kandydata przez niego samego.
EDIT2: a wkleję jeszcze, żeby nie być gołosłownym cytat o WCSSie:
Cytuj:
Głównym komputerem dużej mocy w WCSS jest SGI Altix 3700Bx2, wyposażony w 64 procesory Itanium2 i 128GB pamięci operacyjnej. Ponadto WCSS posiada komputery HP AlphaServer ES40 (4 procesory), klaster złożony z 20 dwuprocesorowych PC i serwera plików, klaster złożony z 32 dwuprocesorowych maszyn Itanium2 oraz serwer graficzny SGI Tezro.
nie wiem czy starczyłby na takie zakupy rocznego budżetu miasta