alien_zgc pisze:
ostatni pisze:
Bzdura jakiej jeszcze nie słyszałem !!!!!!
no nie wiem, ogłaszając przetarg na ocieplenie budynku, i wszystki inne sprawy z tym związane, to możesz zadecydować jaki gruby ma być, np. styropian, jaki rodzaj tynku, jak mają Ci później chate pomalować.... No chyba, że wolisz w ciemno wydawać kase

:
Podobnie jest z tym.
O czy Ty k.... piszesz ??
Ci chodzi o ocieplanie budynków a nie o internet ... a no to stary w takim razie ja się nie wypowiadam bo na styropianach się nie znam.Trzeba było pisać, iż znay przez ciebie profesor z ktorym konsultujesz te sprawy, ociepla Politechnike, bo ja byłem skłonny pomyśleć że w niej uczy
Jeszcze raz ci napisze.
1. Przetarg na projekt sieci (+ ewentualną budowę ) ogłasza UM.
2. W przetargu startują firmy , nie osoby prywatne jak ty z profesorem!!!
Napiszę dodatkowo takie spostrzeżenia.
Wystarczy przejechać sie po Zgorzelcu z kompem i netstumblerem, aby wykryć ok 150 stacji w trybie AP z widocznym ssid'em, sporo pewnie jest z ukrytym ssid'em, sporo w trybie bridge i multibridge . I to wszystko bez żadnej zewnętrznej anteny. Te liczby pewnie sa duzo wieksze jak zastosujemy anteny i zrobimy pomiary z wiekszych wysokości(musze kiedys sie pokusic)Większość nadajników to pasmo 2,4 w standardzie b lub g.
Jeśli ktoś planuje postawić ogólnodostępny punkt to raczej w trybie b/g, większość kompów przenośnych takie karty posiada.
Lecz to pasmo niema przyszłości ( obecne zaszumienie sygnału, słaba propagacja fali(i tak lepsza niz standard a), mimo lepszej przenikalności i mniejszej wrażliwości strefy Fresnela niż standard a ).
Jezdząc po centrum wroclawia (okolice rynku), znajdziesz mniej nadajnikow niz w Zgorzelcu ( sprawdzone ). Z tego co mi wiadomo można zapomniec o braku problemów z transmisją wi-fi w standardzie b/g na terenie Zgorzelca.Biorac pod uwage, iz kazdy dodatkowo w domu dla wygody chce posiadac jakiegos AP, z tym pasmem w niedalekiej przyszlosci bedzie wiecej problemow nie uciechy.Wiec obsługa tech. bedzie miala pewnie troche roboty, w miare przybywajacych AP w indywidualnych domach.
Naprawde ty i profesor ocieplający Polibude,nie znacie chyba tematu, a dodatkowo chcielibyscie porwac sie na projektowanie sieci ( smiech ).
Miałem przyjemność obserowoać budowę sporej warszawskiej sieci, i widziałem jak problemy wyrastają jak grzyby po deszczu.Gdzie z dnia na dzień z sygnału ok. 58dbm pod wpływem zakłuceń innych sieci spadł do 90dbm.Widziałm i to nie jest tak, że coś stawiasz, i zepsuje się jak się zestarzeje. Wyładowania atmosferyczne mogą okazać się zmorą.Firma miała kilka lat spokoju, po czym jednego miesiąca musieli wymienić sprzet za kilka set tys zł.
Zanim zabierzesz głos w dyskusji 3 razy przemyśl, a następnie pisz nie o ocieplaniu i malowaniu a Internecie, gdyż taki jest temat.