Bog napisałem:
Cytuj:
Rozpatruje je tylko z punktu widzenia dochodów do budżetu, a nie szerszych skutków społecznych.
To znaczny, ze w tym momencie podchodzę do tematu "matematycznie". Po jednej stronie są dochody a po drugiej wydatki. Twoim zadaniem jest przynajmniej wyjście na zero. Z tego i tylko z tego punktu widzenia wcale nie trzeba zgadzać się z stwierdzeniem do którego sie odniosłem : "Dla nas mieszkańców lepsze są inwestycje produkcyjne niż handlowe". Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że większość uważa że samorząd powinien być zarządzany i prowadzony jak prywatna firma, co stawia się za wzór - a jednocześnie wymaga się od niego działań które takiej idei przeczą. Każda prywatna firma dąży do maksymalizacji zysków i minimalizowania kosztów. Z punktu widzenia prywatnej firmy każdy przychód zwiększający zyski jest pożądany bez względu na jego źródło a każdy wydatek pomniejszający te zyski jest przekleństwem. Tak więc mamy dość dziwną sytuację, że samorząd ma być nowocześnie zarządzany, zwiększać swoje dochody a jednocześnie ma tego nie robić1.
Po za tym to stwierdzenie ma też inną ukrytą wadę, wynikającą z schematycznego myślenia - nie bierze pod uwagę otoczenia gminy. Budowa fabryki LG w Kobierzycach, nie wynikała z szczególnego jej położenia czy warunków inwestycyjnych bo nie jeden samorząd mógłby zapewnić lepsze. Skąd jednak np. w Zgorzelcu wziąć setki pracowników, wykwalifikowanej kadry, która do fabryki LG dojeżdża z Wrocławia. Takie fabryki się teraz buduje. Zautomatyzowane, wymagające wysokich kwalifikacji zawodowych. Mówimy o bezrobociu to prześledźcie jakich grup społecznych dotyka je na ternie powiatu. Powstała by fabryka i okazało by się że w niej mamy 80% załogi stanowili by przyjezdni. Bezrobocie nadal miało by się dobrze.
Jeszcze inaczej do tego podchodząc, jedźmy do Zakopanego lub inny region żyjący z turystki i krzyknijmy zabierajcie owce, zasypujcie jeziora zbudujemy wam tutaj fabrykę. Dla górali, nie będzie to wcale "najlepsze inwestycyjne podejście".
Chciałbym też przekonać się, czy wszyscy by tacy szczęśliwi gdyby na miejscu któregoś z marketów powstała śmierdząca wytwórnia żelatyny lub innego świństwa. Ogromną i przynoszącą kolosalne zyski inwestycją są spalarnie śmieci. Kto jest za by ją wybudowano pod Zgorzelcem ?
Cytuj:
Ale rozgrzeszam cie bo informatykom trudno myśleć proekonomicznie a tym bardziej prospołecznie.
Normalnie mnie obraziłeś

. Szczególnie z tym prospołecznie. Jestem zły

na Ciebie. Na poważnie chciałem tylko pokazać, że "samorządowa" rzeczywistość wymyka się prostym schematom. Gmina może pomóc ludziom i to wcale niekoniecznie przez budowę fabryk. Możemy ich szkolić, pomagać w przekwalifikowaniu, zachęcać poprzez ulgi do tworzenia własnych firm, pomagać w promocji, wspierać wiedzą itp możliwości jest mnóstwo, bez postawienia ani jednego komina... To jednak kosztuje i z czegoś to trzeba pokryć. A pozostają jeszcze zadanie własne gminy...