Kaśka
Cytuj:
Jakoś nie widzę entuzjazmu z Waszej strony.
Na ten, jak to określiłaś, entuzjazm,..jest w moim odczuciu nieco za wcześnie.
Faktem jednak jest, że w gronie ludzi zainteresowanych rozwojem regionu i uczestniczących w życiu politycznym takie dyskusje już toczą się od jakiegoś czasu.
Piszesz, ze mamy zagwarantowane prawo do uczestniczenia w wyborach,...hmm, to prawda.
Problem jednak polega właśnie na tym, że jest to przez nas odbierane li tylko jako prawo,..nie zaś, jak ja to osobiście odczuwam, jako
obywatelski obowiązek.
Frekwencja wyborcza zarówno w wyborach samorządowych, jak i parlamentarnych wyraźnie przecież wskazuje na niski stopień świadomości większości nas, wyborców. Świadomości konieczności czynnego uczestnictwa w wyborach ludzi będących przecież naszymi reprezentantami w parlamencie czy też we władzach samorządowych.
Ostatnie wybory we Francji i ich wysoka frekwencja oscylująca w granicach 84-85% była chyba wyraźnym dowodem na różnice w świadomości obywateli naszych i tamtejszych.
Na postrzeganie
bezwzględnej konieczności pójścia do urn, na ogromną różnice w zainteresowaniu wyborami pomiędzy naszym społeczeństwem, a społeczeństwami krajów zachodnich, krajów o długich tradycjach demokracji.
Rzeczywiście,..poseł z naszej ziemi a jeszcze lepiej, z naszego miasta byłby nieocenionym "nabytkiem".
Człowiek o nieposzlakowanej opinii, znający nasze problemy od tzw. podszewki,...któremu będzie leżał na sercu istotny wkład w rozwój akurat tego miejsca,...miejsca do którego kiedyś przecież powróci.
Mam nadzieję, że takiego człowieka mamy wśród nas,...i że będziemy potrafili zjednoczyć swoje głosy aby przeforsować jego kandydaturę.
Cytuj:
Jeżeli nie "sprężymy się" to nadal będzie nas reprezentował Jerzy Szmajdziński, bo w poprzednich wyborach wygrywał zdecydowanie
Szczerze mówiąc,..przeraża mnie wizja ponownego wyboru tego człowieka. Mam nadzieję, że to już się nie powtórzy.
Szmajdziński piastował urząd posła już bodajże w czterech kadencjach sejmu. I jakoś nie przypominam sobie jego wybitnych wkładów w rozwój naszego regionu.
Startujący ostatnio z listy SLD,..popierany z całym oddaniem przez Łysych jegomościów na łamach Wojewódzkiej,...nie wykazał się, po raz kolejny zresztą, niczym istotnym dla nas, mieszkańców miasta i okolic.
Podsumowując,..wydaje mi się koniecznym wśród kandydatów na posła RP wytypować jednego wspólnego kandydata i właśnie jego w pełni poprzeć. Wszyscy, bez względu na poglądy i sympatie.
Wtedy jedynie możemy mieć szansę na naszego człowieka w parlamencie!!!
A co za tym idzie, jak to określiłaś, osiągnąć jakieś namacalne korzyści.
Dla nas wszystkich, naszego miasta i regionu.
Pozdrawiam,..