Dzisiaj jest 13 maja 2025, 6:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

strona blada
brak linka do skomentowania przeglądanych miejsc, np przy informacji dot modernizacji Zakładu Uzdatniania Wody aż się prosi o komentarz /informacja ogranicza się do finansowo-technicznej strony projektu/, nie wygląda na to, żeby Miastu chodziło o przekazanie istotnych dla mieszkańców informacji w tej kwestii /brak nawet komunikatu o przystąpieniu do II etapu modernizacji i brudnej wodzie/, no i miała być możliwość oceny, a jest: Jak podoba Ci się nowa strona Urzędu Miasta?
Jest bardzo fajna, Może być, Taka sobie, Zdecydowanie mi nie odpowiada. Może, aby uprościć, należałoby ograniczyć odpowiedzi to: Tak i Nie?
Zdecydowanie niepotrzebne jest podwójne zdjęcie Gronicza na głównej stronie, pojedynczo wystarczy.
Przy informacji o wizycie pani minister Nauki i Sztuki Rządu Saksonii w Zgorzelcu, przydałoby się kilka słów wyjaśnienia co to jest: Stowarzyszenie MEETINGPOINT MUSIC MESSIAEN i jakie są jego wspomniane osiągnięcia.
Niezrozumiała jest też sprawa braku protokołu z ostatniego posiedzenia Rady Miasta, mimo iż minął już tydzień.
Jakoś nie mogę się połapać w powiązaniu menu na poziomym pasku na górze z tym na lewym marginesie, a może takiego związku brak?
W informacji dotyczącej Punktu Informacji Turystycznej nazwa ‘Słupa Dystansowego poczty polsko-saskiej’ powinna mieć formę: ‘Słupa Dystansowego Poczty Polsko-Saskiej’, w innym miejscu pisany jest w całości małymi literami a jest to przecież nazwa własna. Informacja: ‘Pozyskano też środki na wydanie przewodnika „Śladami Jakuba Böhme po obu stronach Nysy”.’ wymagałaby aktualizacji – przewodnik został już dawno wydany.
Jakoś tak nie rzuca się w oczy współpraca polsko-niemiecka...
No i ten baner na głównej jest nieco irytujący.
Generalnie jednak idzie ku lepszemu, tak mi się zdaje, jest w każdym razie inaczej ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Europejski Urząd Miasta

Urząd Miasta uruchomił nową stronę internetową i przy okazji zmienił dotychczasowy adres internetowy na zgorzelec.eu. Silnikiem strony jest Joomla! - najbardziej popularny system zarządzania treścią. Co prawda nie wszystkie działy zawierają jeszcze informacje i póki co nie działa mapa miasta, ale do zdecydowanych zalet można zaliczyć dział e-Urząd, który docelowo ma za zadanie pomóc mieszkańcom w załatwieniu swojej sprawy i pobraniu potrzebnych wzorów dokumentów. Drugim ważnym atutem jest RSS, a więc komfort dla tych, którzy chcą na bieżąco śledzić nagłówki zamieszczanych newsów. Na pełnowartościowy produkt zapewne jeszcze będziemy musieli nieco poczekać, ale już teraz warto zaglądnąć i zapoznać się z nowinkami.

www.zgorzelec.eu
poprzednio: www.zgorzelec.com

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zgadza się, witryna Joomlą stoi. Nie wiem tylko jakim cudem na dole strony pojawia się "engine by PEXTER Interactiv"? Ktoś z UM potrafi to wytłumaczyć?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

mrbyte pisze:
Zgadza się, witryna Joomlą stoi. Nie wiem tylko jakim cudem na dole strony pojawia się "engine by PEXTER Interactiv"? Ktoś z UM potrafi to wytłumaczyć?

Masz całkowitą rację kolego...

Fakt że serwis zgorzelec.eu powstał w oparciu o oprogramowanie
zarządzania treścią Joomla! jest prosty do sprawdzenia -
http://www.zgorzelec.eu/administrator.

Jest to bezpłatny CMS (Content Management System).
Fakt, że system jest darmowy pozwala jedynie na jego
nieodpłatne korzystanie prywatne i komercyjne.

Jednak na stronie widnieje podpis łamiący nawet licencje otwartą!

Tepmlatkę podobną widziałem już w Internecie, ale nie jestem w stanie
podać odpowiedniego linku... Dlatego zakładam że (niech im będzie)
templatka może być dziełem jakiegoś tam kolesia...

Ale... już system CMS Joomla oraz Engine - połączenia są pracą wielu ludzi!!!!

Podpisywanie się pod taką pracą jest łamaniem praw autorskich -
(Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Dlatego mogę powiedzieć że z punktu widzenia prawa serwis zgorzelec.eu
łamie prawo!

(celowo piszę serwis zgorzelec.eu a nie projektant serwisu - bo tutaj
serwis odpowiada za treści publikowane na ich stronie...)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

No proszę, forum się do czegoś przydaje. Teraz już na stronie mamy nieco zmodyfikowany napis:

Design, css & modification

Znakomicie, ale ja bym na miejscu UM już nie korzystał z usług tego "fachowca".

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Oficjalna strona może być,..ale zgorzelecki BIP wydaje się być już mocno "zakurzony". 8)

http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2004/2004/

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

mrbyte pisze:
No proszę, forum się do czegoś przydaje. Teraz już na stronie mamy nieco zmodyfikowany napis:

Design, css & modification

Znakomicie, ale ja bym na miejscu UM już nie korzystał z usług tego "fachowca".

Być może dlatego że otrzymali taki list:

Cytuj:
Witam serdecznie

Według tego co wiem, serwis internetowy zgorzelec.eu powstał
w oparciu o oprogramowanie zarządzania treścią Joomla!.
Jest to bezpłatny CMS (Content Management System). Fakt,
że system jest darmowy pozwala jedynie na jego nieodpłatne
korzystanie prywatne i komercyjne.

Jednak na Państwa stronie widnieje podpis łamiący nawet
licencje otwartą!

Szanowni Państwo nie można się podpisywać pod cudzą pracą...
A to właśnie się rozumie pod napisem:

"Design, css & engine by PEXTER Interactive . All right reserved".

Pozwólcie teraz Państwo że wyjaśnię pokrótce o co chodzi w tym zdaniu
- Design - projekt wizualny,
CSS - cały system zarządzania treścią,
ENGINE - połączenia z bazą danych MySQL oraz komunikacja,
są zaprojektowane w całości przez PEXTER Interactive. Wszystkie prawa zastrzeżone...

Proszę zrozumieć że może jedynie Design jest wytworem
waszego Administratora ale już system CMS Joomla oraz Engine - połączenia są pracą wielu ludzi.

Podpisywanie się pod taką pracą jest łamaniem praw autorskich -
(Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.) - proszę o zmianę
tego podpisu i radzę również rozważyć ewentualną zmianę administratora.

Ponieważ łamanie prawa przez Admina skutkuje łamaniem prawa
przez cały serwis, a jako mieszkaniec Zgorzelca >>>wstydzę<<<
się tego, że ktoś może uważać Zgorzelczan za złodziei cudzej pracy!!!

Pozdrawiam Adrian.

Jak widać wiedzą o co chodzi i co jest nie tak...
Brawo ![/quote]

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:
Cytuj:
Kicz czy profesjonalizm ?

Po publikacji artykułu dotyczącego otwarcia nowej strony internetowej Urzędu Miasta na forum dyskusyjnym pojawiły się komentarze osób wyraźnie orientujących się w temacie stron www oraz bezpłatnych systemów zarządzania treścią. W dniu pisania poprzedniego tekstu na stronie www.zgorzelec.eu w dolnej części znajdował się podpis "autora" systemu: "engine by PEXTER Interactiv". Podpis mało znaczący dla laików okazał się bardzo ważny dla specjalistów, gdyż tym samym oznaczało to przypisanie sobie autorstwa systemu, który został stworzony siłami wielu programistów z całego świata. Tym samym firma Pexter Interactive - tworząca stronę na zlecenie Urzędu Miasta naruszyła prawo autorskie. Dzień po artykule podpis w dolnej części strony został zmieniony na "Design, css & modification PEXTER Interactive". Jak się później okazało zmiana nastąpiła na wniosek jednego z oburzonych tym faktem forumowiczów, który zarzuca także autorowi wykorzystanie szablonu strony dostępnego w Internecie. Co w takim razie zostało stworzone przez samą firmę? Nie wiadomo, jednak pytań można zadać znacznie więcej. Dlaczego Burmistrz zlecił wykonanie strony firmie spoza Zgorzelca? Czy Urząd Miasta informował lokalnych twórców stron o ewentualnym składaniu ofert? Dlaczego właśnie ta firma dostała zlecenie? Dlaczego strona zawiera ponad 160 błędów programistycznych wg. W3C?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Te błędy walidatora to tylko dowód na to, że nikt w Urzędzie nie jest w stanie ani odebrać takiej pracy, ani nawet sensownie sformułować warunków jej wykonania. Przypominam, że jest to strona miejska, więc na przykład po uwagę powinny zostać wzięte zalecenia WAI (Web Accessibility Initiative). Ktoś o tym pomyślał?

To jest generalnie problem ogólnopolski, ale skoro już powołano do życia coś nowego, to warto się było głębiej nad tym powoływaniem zastanowić. To by kosztowało więcej, jasne, ale skoro miasto ma ambicje bycia katalizatorem rozwoju technologicznego (były takie plany, były), to warto zainwestować we własny wizerunek.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jakaś lekka tandeta wyszła. Miejmy nadzieje, że będzie się poprawiało. Chciałbym powiedzieć, że liczą się chęci - ale w przypadku UM to nie jest wytłumaczenie.

pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Oto odpowiedź jaką dostałem dzisiaj:
Cytuj:
Witam serdecznie
Zgadzamy sie z Pana uwagami w całej rozciągłości. Podpis został
zmieniony tym samym usunięty został powód do wstydu. Serdecznie pozdrawiamy
Zespół redakcyjny

--

z poważaniem

Roman Latosiński
Naczelnik
Wydziału Promocji i Współpracy z Zagranica

Urząd Miasta Zgorzelec
ul. Domańskiego 7
59-900 Zgorzelec

tel.:+48 (75) 77 55 737
fax: +48 (75) 77 59 943,77 59 923
e-mail: promocja@zgorzelec.com
http://www.zgorzelec.eu

Widać starają się... I to się liczy :D

Tytuł:
VIP
VIP

Zanim zapoznacie się z poniższą treścią listu, który otrzymałem od firmy Pexter chciałem powiedzieć, że użytkownik na forum należący do tej firmy został już aktywowany i dlatego mam nadzieję że niebawem będziemy mogli nawiązać rzeczową dyskusję.

Co do strony www nie miałem pojęcia, że uruchomiona strona jest w fazie testów... Nie mniej jednak zapraszam do zapoznania się z treścią listu, który otrzymałem:

Cytuj:
Witam serdecznie,

nie dane było mi się zarejestrować na Pana forum, które niestety nie wysłało mi linka aktywującego i tym samym nie mogę odnieść się do publikacji, które są błędne i które nijak się mają do profesjonalnej oceny tego, co zostało zrobione. Strona jest w fazie testów i wszystkie uwagi można a nawet należy zgłaszać do UM do Wydziału Promocji. Aktualnie strona jest uzupełniana przez pracowników UM i błędy walidacji częściowo z tego wynikają.

Co do walidacji w umowie jest zawarty zapis wymuszający na mnie, czyli wykonawcy, zgodności z wytycznymi W3C, więc to także zostanie naprawione. Co do wykonania strony
przez zewnętrzną firmę to polecam wystosować pytanie do UM.

Jeszcze odniosę się do stopki, która rzeczywiście została błędnie sformułowana. Zostało to poprawione od razu, gdy zostało wykryte na forum i na pewno nie po liście do UM wystosowanym przez jednego użytkowników.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystko. Cała umowa jest do przeczytania w UM i zważając na otwartość urzędu nie będzie problemu z jej przeczytaniem.

Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że umieści to Pan na forum lub uruchomi mojego użytkownika, którego zakładałem z konta patryk@szczepanski.info.

Patryk Szczepański
Właściciel PEXTER Interactive.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Bardzo się cieszę, że zostałem aktywowany. Szybsza aktywacja znacznie ułatwiłaby komunikację i możliwość odpowiedzi od razu na podane pytania i wątpliwości.

Większość spraw została wyjaśniona w mailu do administratora, czyli Pana Pitury, który cytowany dosłownie jest w poście powyżej.

Wyjaśnię jeszcze tylko kwestię designu strony, ponieważ zostałem posądzony o skopiowanie templatki. Chciałbym to zdementować i bardzo bym prosił jednak użytkownika ZUTEK o poszukanie tej templatki, ponieważ ta zastosowana na stronie www.zgorzelec.eu została od początku do końca przygotowana przeze mnie i nie wzorowałem się ani tym bardziej nie kopiowałem żadnej templatki z sieci. Walidacja będzie w 100% zgodna po wprowadzeniu większości treści. Dodatkowo strona będzie posiadać wygląd przystosowany dla osób niedowidzących w wysokim kontraście.

Serdecznie pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie ze stopką. Nigdy nie było w moim zamierzeniu podpisywanie się pod cudzą własnością i pracą, a tym bardziej pod tak cenionym przeze mnie CMS-em jakim jest Joomla! Jeszcze raz serdecznie przepraszam i zapraszam do rzeczowej dyskusji na temat seriwsu.

Ps. Wytłumaczę jeszcze słowa uzyte w stopce, których użytkownik ZUTEK nie sprawdził dokładnie.
Design - wygląd,
Css - Cascading Style Sheets (Kaskadowe arkusze stylów)
Engine - silnik = CMS = w tym przypadku Joomla!

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ps. Wytłumaczę jeszcze słowa uzyte w stopce, których użytkownik ZUTEK nie sprawdził dokładnie.
Design - wygląd,
Css - Cascading Style Sheets (Kaskadowe arkusze stylów)
Engine - silnik = CMS = w tym przypadku Joomla!

Fakt pisząc szybko Css potraktowałem jako Cms - mój Fehler!

Co do templatki to tak jak pisałem wcześniej.
Gdzieś widziałem łudząco podobną templatkę. Szukałem lecz nie znalazłem :(
W tamtej kolorystyka była zielona, ale rozstaw był taki sam.

Wracając do tematu strony internetowej...
Serwis jest obiecujący... Byłem prawie pewien że jest to
wersja ostateczna a firma która wykonała projekt odwaliła
fuszerkę tak jak to ma miejsce w serwisie zinfo.pl...

Jeśli jednak strona jest w trakcie budowy - zwracam honor
i czekam na ewentualne jej rychłe ukończenie...
Wówczas będzie wiadomo czy UM dobrze ulokował nasze podatki...

Jednak sam przyznasz (przejde na Ty - bo na forum zawsze panuje
taka przyjazna atmosfera koleżeństwa) że podpis mógł
rzucić cień na uczciwość takiej firmy...

Tytuł:
rekrut
rekrut

zuter pisze:
Jednak sam przyznasz (przejde na Ty - bo na forum zawsze panuje
taka przyjazna atmosfera koleżeństwa) że podpis mógł
rzucić cień na uczciwość takiej firmy...

Oczywiście, że mógł i właśnie dlatego uwielbiam wręcz społeczności internetowe, które bardzo dokładnie sprawdzają i wytykają błędy. Stopka została wprowadzona z projektu, ponieważ w pierwotnej wersji CMS miał być pisany "spod palca". Wdrożony został jednak CMS Joomla! po licznych modyfikacjach z naszej strony.

Co do układu serwisu. Jest masę serwisów w sieci o układzie 3 kolumnowym. Każdy jeden portal teoretycznie ma taki układ - jest jeden główny powód - jest to bardzo funkcjonalne i sprawdzone, dlatego powielane. W takim przypadku nikt nikogo się nie czepia, że tak jest. Co do wyglądu. Jeszcze raz napiszę, że projekt graficzny został od podstaw zrobiony pod Urząd według wytycznych wcześniej ustalonych i przedyskutowanych.

Na stronie pojawi się jeszcze jedna niespodzianka nad którą pracujemy, ponieważ mamy problemy z kodowaniem znaków, ale wszystko jest na dobrej drodze, żeby to zadziałało.

Serwis dla mnie też jest priorytetem. Wcześniej wykonywałem jako osoba prywatna duże portale dla instytucji, ale pod inną firmą - to jest mój pierwszy, tak duży projekt pod własnym szyldem, który będzie perełką w moim portfolio - już ja się o to postaram.

Jeszcze raz dziękuję za czujność i zapraszam do testowania i komentowania. Jest to bardzo pomocne, ponieważ człowiek jest istotą mylącą się i nie wszystko jest w stanie wychwycić.

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.