Dzisiaj jest 13 maja 2025, 9:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Cóż, cudownie nakreślona, jeśli chodzi oczywiście o styl i pomysłowość, apokaliptyczna wizja upadku miasta.

Jak zapewne się dobrze orientujesz miasto nie może upaść a jedynie budżet może się załamać.

przekorny pisze:
Całość skonstruowana dość zgrabnie i widać w niej naprawdę wielki wysiłek, jaki włożyła w spłodzenie tej arcyciekawej przypowieści garstka niedobitków-opozycjonistów.

Tak zadałem sobie wysiłek, by przeczytać budżet. Tobie też polecam tą lekturę. Najlepiej z kalkulatorem w ręku, z chłodną głową, kawą i odrobiną dystansu. Po za tym dziwne, że reagujesz na post garstki niedobitków-opozycjonistów. Uderz w stół a nożyce się odezwą ?

przekorny pisze:
Jednakże ze względu na zawartość merytoryczną pozwolę sobie włożyć na półkę ową historyjkę tuż obok opowiadań braci Grimm i baśni J. Ch. Andersena.

Cóż, odpowiem w Twoim stylu. Zważając na zakres robót, planowanych wydatków, pomiędzy bajki włożyć można wykonywalność tego budżetu w formie która została zapisana.
Podważasz merytoryczność, nie odnosząc się do niej w żaden sposób, nie przedstawiając żadnych kontrargumentów. "Proszę Państwa ja potrafię" - to ma wystarczyć za całą dyskusję.

przekorny pisze:
Cóż tam bowiem mamy??? Otóż... same spekulacje mające wzbudzić niepokój wśród mieszkańców, kilka liczb których wysokość można jedynie domniemywać oraz totalną krytykę działań burmistrza za to, że chce pracować na rzecz rozwoju miasta.

Pusty śmiech mnie ogarnia na samą myśl, co też wypisywano by, gdyby budżet został nakreślony na podobieństwo tych z lat poprzednich.
Wówczas te same łapki rzucałyby gromy z nieba na władze (za pomocą słowa pisanego), że poprzestają na rządach w których widoczny jest marazm i który nie przyniesie dla miasta niczego rozwojowego.

Jakże wygodnie być w opozycji. Jak cudownie można manipulować słowem krytykując wszystko i wszystkich, jednocześnie nie biorąc odpowiedzialności za nic.

Cóż, ale taka jest właśnie rola opozycji.

Widzę że doznałeś cudownej iluminacji wraz z wygranymi wyborami. Rolą opozycji nie jest ani manipulacja, ani krytykowanie ale wytwarzanie przeciwwagi dla władzy. Uważam ten budżet za spis pobożnych życzeń, Ty (jak go przeczytasz) będzież mógł uważać inaczej.

przekorny pisze:
I to ona właśnie jest autorem powyższej literackiej konfabulacji. Znam styl pisania mości Krytycznego, i nie wierzę, żeby to On był jedynym jej autorem.
Wyczuwam tutaj pracę zborową pewnego wydziału pobliskiej jednostki samorządowej, której "sympatia" do prawicy jest powszechnie znana.

Po pierwsze, słabo widocznie znasz mój styl. Po drugie, w naturze ludzkiej zawsze leży mierzenie według siebie, więc wnioskować należy, że w PO wszystkie dłuższe teksty powstają jako prace zbiorowe. Nie wnikając w szczegóły, czy PO pisze prace zbiorowo czy nie Twoja ekspertyza dotycząca autorstwa jest całkowicie błędna.

Tytuł:
pismak
pismak

Z p

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:16 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Cytuj:
Jak zapewne się dobrze orientujesz miasto nie może upaść a jedynie budżet może się załamać.

Moja wina, powinienem wstawić cudzysłów w słowo "upadku".

Cytuj:
Tak zadałem sobie wysiłek, by przeczytać budżet. Tobie też polecam tą lekturę. Najlepiej z kalkulatorem w ręku, z chłodną głową, kawą i odrobiną dystansu. Po za tym dziwne, że reagujesz na post garstki niedobitków-opozycjonistów. Uderz w stół a nożyce się odezwą ?

Skąd posiadłeś wiedzę, że go nie czytałem??? Ponadto moja reakcja na Wasze słowa krytyki jest natury bardziej rubasznej aniżeli pełnej powagi. :P
Cytuj:
Podważasz merytoryczność, nie odnosząc się do niej w żaden sposób, nie przedstawiając żadnych kontrargumentów.

Nie jestem ekonomistą, podobnie jak i Ty, dlatego nie podejmuję się dyskusji w temacie, który znam zaledwie w zarysie. Burmistrz natomiast jest i wymagam od Niego znajomości zagadnienia i wykonania wspomnianego budżetu. Krytyka którą uprawiasz jest jedynie krytyką laika który chce błysnąć wiedzą wszechstronną,...o wprowadzania fermentu z racji uprawiania swojej polityki nie wspomnę.

Cytuj:
Widzę że doznałeś cudownej iluminacji wraz z wygranymi wyborami. Rolą opozycji nie jest ani manipulacja, ani krytykowanie ale wytwarzanie przeciwwagi dla władzy.

Gdzież jest ta przeciwwaga o której wspominasz. Ja dostrzegam jedynie zwyczajne bicie piany. Przeciwwagą mogłaby być skonstruowany przez Was roboczy budżet, który swą "doskonałością" mógłby stanowić konstruktywny głos opozycji.
Ja jedynie widzę tutaj jałową krytykę, której celem ma być li tylko manipulacja opinią publiczną i utwierdzanie mieszkańców w błędnym przekonaniu, że miasto i jego budżet znajdują się w rękach ludzi, których u władzy być nie powinno.

I jedynie tego typu "pracą" na rzecz miasta zajmujecie się obecnie Ty i Twoi "towarzysze".

Przypominam o ośmiu latach rządów lewicy i ostatnich wyborach samorządowych, w czasie których większość mieszkańców miasta zagłosowało przeciw rządom Tobie podobnych, przeciw Waszym budżetom, działaniom ludzi związanych z SLD oraz Waszym sposobie prowadzenia polityki w szerokim tego słowa znaczeniu.

mieszczuch

Docenione w sposób w jaki doceniono Ciebie??? Zobaczymy... :lol: Czyżbym swoimi postami przekonał Ciebie do opozycji. Szczerze mówiąc, tego akurat bardzo bym pragnął. Tyle tylko, że zapewne i oni nie chcieli by Ciebie widzieć w swoich szeregach. Choć oczywiście mogę się mylić. ;-)

Tytuł:
pismak
pismak

ć.

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:16 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mieszczuch

Cytuj:
Bardzo często wykorzystujesz tą możliwość.

Twoim zdaniem, dodaj, które w przedziwny sposób wyjątkowo niewiele mnie interesuje.
Bez urazy... ;-)
I tyle jeśli chodzi o polemikę z Tobą. :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ponadto moja reakcja na Wasze słowa krytyki jest natury bardziej rubasznej aniżeli pełnej powagi.

Częstokroć za "rubasznością", "obracaniem w żart" leży zwykła indolencja i niewiedza. To jest drugi post w którym rozpisujesz się, wznosisz na poziomy retoryki a który nadal nie wniósł nic konstruktywnego do dyskusji. Nie odniosłeś się do żadnych problemów, które podniosłem w tekście, a ograniczasz się jedynie do personalnych wycieczek.

Cytuj:
Nie jestem ekonomistą, podobnie jak i Ty, dlatego nie podejmuję się dyskusji w temacie, który znam zaledwie w zarysie. Burmistrz natomiast jest i wymagam od Niego znajomości zagadnienia i wykonania wspomnianego budżetu. Krytyka którą uprawiasz jest jedynie krytyką laika który chce błysnąć wiedzą wszechstronną,...o wprowadzania fermentu z racji uprawiania swojej polityki nie wspomnę.

Zaczyna mi to pachnieć sekciarstwem i niezłomną wiarę w jedyną i przewodnią rolę Słońca Zgorzelca. Myślenie nie jest uzależnione od wykształcenia. Wyciąganie wniosków i analiza nie zależy również od posiadanego lub nie dyplomu. Można mieć 5 klas podstawówki i sześciocyfrowe konto. Więc oszczędź mi takich argumentów, bo jak długo demokracja istnieje budżety układają politycy a nie ekonomiści.

Cytuj:
Gdzież jest ta przeciwwaga o której wspominasz. Ja dostrzegam jedynie zwyczajne bicie piany. Przeciwwagą mogłaby być skonstruowany przez Was roboczy budżet, który swą "doskonałością" mógłby stanowić konstruktywny głos opozycji.

Nie rozumiesz, a co gorsza nie chcesz zrozumieć, zasad demokracji. Wyraziłem swój pogląd na politykę miasta, przytoczyłem argumenty dlaczego się z nią nie zgadzam. Co dostaje w zamian? Papkę o "towarzyszach", miałkie i marne wycieczki osobiste. Nic interesującego ani wartościowego.

Cytuj:
Ja jedynie widzę tutaj jałową krytykę, której celem ma być li tylko manipulacja opinią publiczną i utwierdzanie mieszkańców w błędnym przekonaniu, że miasto i jego budżet znajdują się w rękach ludzi, których u władzy być nie powinno.

Manipulacja opinią publiczną jest pisanie budżetu który w znakomitej większości jest wyrazem "woli" a nie faktycznych możliwości i wpajanie wszystkim o jego "wielkości".

Cytuj:
Przypominam o ośmiu latach rządów lewicy i ostatnich wyborach samorządowych, w czasie których większość mieszkańców miasta zagłosowało przeciw rządom Tobie podobnych, przeciw Waszym budżetom, działaniom ludzi związanych z SLD oraz Waszym sposobie prowadzenia polityki w szerokim tego słowa znaczeniu.

Nie będę tego komentował, bo jest żałośnie małe. Mam ten luksus, że nie jestem członkiem żadnej partii, w kierownictwie żadnej nie zasiadam. W przeciwieństwie do Ciebie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny

Cytuj:
Częstokroć za "rubasznością", "obracaniem w żart" leży zwykła indolencja i niewiedza.

Być może, nie mam w tej materii tak bogatego doświadczenia jak Ty i Twoi..., nazwę ich partnerzy polityczni (ładnie, prawda??).
Jeśli nie odniosłem się w sposób konkretny do bzdur które napisałeś, to tylko dlatego, że Ciebie i tak nie jest w stanie nikt i nic przekonać o konieczności ułożenia właśnie w taki sposób budżetu, w jaki został on przedstawiony.
Kiedy w podobnym tonie "wystękałeś" podsumowanie rocznych rządów burmistrza, w prywatnej rozmowie przedstawiłem Ci fakty które pominąłeś w swoim "wystąpieniu".
W odpowiedzi usłyszałem, że nie zostały one przedstawione opinii publicznej do wiadomości, więc Ty o nich "nie wiesz".

Cóż, być może marzy Ci się prowadzenie przez władze "propagandy sukcesu" jak to było za poprzednich rządów.
Faktem jednak jest, że kiedy już Ci o tym powiedziałem, i tak nie skorygowałeś swoich wypocin, mimo tego, że wszedłeś już w "posiadanie" tych informacji. Dlatego też przerzucanie się z Tobą faktami uznałem od tamtej pory za marnowanie czasu.
Z fanatyzmem trudno wojować.... :smt023

Cytuj:
Zaczyna mi to pachnieć sekciarstwem i niezłomną wiarę w jedyną i przewodnią rolę Słońca Zgorzelca.

Cóż, wielokrotnie rozmawialiśmy na temat obecnej sytuacji w mieście i jeśli wysiliłeś się na taki tekst, to znaczy, że:
- albo głuchy jesteś
- albo w swoim zadufaniu nie cofniesz się przed niczym, żeby tylko zdania osiągnęły odpowiednią wagę i moc.
Oba te przypadki mocno mnie niepokoją, znając Twoje ambicje polityczne. Miałem nadzieję, że populizm staje się powoli historią, tymczasem Ty łapiesz się wszelkich środków, żeby tylko błysnąć tutaj. Żałosne...

Cytuj:
Nie rozumiesz, a co gorsza nie chcesz zrozumieć, zasad demokracji. Wyraziłem swój pogląd na politykę miasta, przytoczyłem argumenty dlaczego się z nią nie zgadzam. Co dostaje w zamian? Papkę o "towarzyszach", miałkie i marne wycieczki osobiste. Nic interesującego ani wartościowego.

Ależ ja naprawdę cenię sobie krytykę, tyle tylko, że opartą na faktach a nie spekulacji garstki pseudoekonomistów, którzy za jedyny cel stawiają sobie zdyskredytowanie obecnych władz miasta. Przypomnę Ci, że Ty już w miesiąc po przegranych wyborach Twojej "czerwonej frakcji" grzmiałeś o nieudolności nowych władz.
Dlatego też Twoje wypociny traktuję właśnie jako miałkie, pozbawione racjonalnego osądu i pisane jedynie pod dyktando Twojego guru, byłego przewodniczącego RM.

Cytuj:
Manipulacja opinią publiczną jest pisanie budżetu który w znakomitej większości jest wyrazem "woli" a nie faktycznych możliwości i wpajanie wszystkim o jego "wielkości".

Stajesz się nerwowy, kolego. Budżet miasta przedstawił demokratycznie wybrany burmistrz miasta i zatwierdziła go zdecydowaną większością głosów demokratycznie wybrana Rada Miasta.
I jakiś domorosły chłopiec-polityk nie jest w stanie tego zmienić.
Opanuj troszkę skołatane nerwy i nie zapominaj, że jeszcze żadna z Twoich "politycznych" prognoz dot. naszego miasta nie sprawdziła się.
Taki to z Ciebie fachowiec-teoretyk. :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Przkorny nieustannie odchodzisz od tematu, który brzmi przypominam : "budżet Miasta Zgorzelec na 2008 rok.".

Cieszę się niezmiernie że skupiłeś się w postach na mojej skromnej osobie, ale w żaden sposób nie przybliża nas to głównego wątku tej dyskusji.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny:

Temat brzmi: "Budżet nie jedno ma oblicze", w związku z tym rozpatrywaliśmy tutaj również i inne jego oblicza. Jednym z nich jest działanie opozycji wobec przedstawionego przez burmistrza budżetu na 2008 rok.
Jeśli o mnie chodzi, rzetelny rozrachunek z zasadności ustalenia takiego a nie innego planu finansowego może nastąpić z chwilą jego zamknięcia, czyli mniej więcej pod koniec roku budżetowego.
Do tej pory będą to jedynie spekulacje i przerzucanie sobie nawzajem argumentów za i przeciw takim rozwiązaniom finansowym.
Masz prawo mieć wątpliwości, ja jednak z wątpliwościami wstrzymam się przynajmniej do czasu pierwszych inwestycyjnych posunięć.
Czas pokaże, czy budżet został solidnie skonstruowany a nasze dywagacje w tej materii w żaden sposób nie oddziałują na przebieg jego realizacji.
I tyle w tym temacie...
Pozdrowionka... :smt023

Tytuł:
pismak
pismak

gg

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:17 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

mieszczuch pisze:
krytyczny nawet nie jest członkiem partii

Wszystko można zmienić. Krytyczny mi coś obiecał - pracuję nad tym żeby mógł wywiązać się z obietnicy :P

[ Dodano: Czw Sty 17, 2008 1:37 pm ]
aleksander pisze:
Dlaczego warto zwrócić uwagę na problemy Żarowa? Z prostego powodu - za kilka lat Zgorzelec może podzielić los tej gminy.

Krytyczny, przytaczając przykład Żarowa przemilczałeś fakt, iż wspomniane inwestycję rozpoczęto przedwcześnie, naiwnie licząc na przyznanie środków z unijnej kasy. Władze gminy Żarów zawierzyli w obiecanki oraz w swoje rankingi. W odróżnieniu od tamtych włodarzy, nasi szukają rozwiązania gwarantującego współfinansowanie inwestycji ze środków zewnętrznych (fundusze unijne, prywatny inwestor etc). To właśnie troska o bezpieczeństwo inwestycji sprawia, że termin jej realizacji jest ciągle przesuwany. Gdyby UM postępował analogicznie jak wspomniane władze Żarowa to już dziś mielibyśmy fundamenty hali.
aleksander pisze:
Oprócz nierealnej moim zdaniem kalkulacji jest jeszcze jeden haczyk. Hala jako inwestycja została zaplanowana do roku 2011, czyli jej zakończenie przypadać będzie na nową kadencję, z kukułczym jajem zmierzyć się być może będzie musiała kolejna ekipa

Nierealna kalkulacja? Jaka kalkulacja? Chodzi Ci o wspomniane 250tyś czy 30mln. Sądzę, że gdyby burmistrz zarezerwował np.1mln na budowę hali ktoś by mu zarzucił, że zamraża tak dużą kwotę na inwestycję, która na dzień dzisiejszy nie ma umocowań prawnych do jej realizacji, o czym sam zresztą wspominasz. Czytasz budżet nie po raz pierwszy i wiesz, że jeszcze się taki nie urodził co by go nie musiał korygować.
aleksander pisze:
Ciekawe czemu burmistrz nie zdecydował się na postawienie hali przed upływem swojej kadencji?

Sam sobie odpowiadasz na zadane pytanie. „Żadną tajemnicą jest to, że w roku 2008 dopiero rozpocznie się uruchamianie środków unijnych. Procedury konkursowe, przetargowe będą się ciągnęły przez wiele miesięcy i tak naprawdę wykorzystanie funduszy nabierze rozpędu w roku 2009 i to ten rok będzie przełomowy”
Burmistrz nie decyduje się na postawienie hali szybciej gdyż nie ma podpisanej umowy, która gwarantowała by finansowanie tej inwestycji. To chyba przejaw rozsądku – zna realia dogrywania tego typu spraw i ostrożnie kalkuluje czas realizacji.
W jednym miejscu piętnujesz ambicję ekipy a tu czepiasz się powściągliwości – zdecyduj się czy są zbyt naiwni czy zbyt wyrachowani.
Nie wierzę aby burmistrz w planach uwzględniał „kolejną ekipę”, zresztą to nic nowego. Poprzedni burmistrz nie brał pod uwagę oddania władzy w mieście. Zostawił „kukułcze jajo” w postaci niedokończonego remontu stadionu miejskiego, bez zagwarantowanych funduszy na ten cel (przypomnij sobie słowa byłego zastępcy burmistrza ds. inwestycji). Jak się okazało obecna ekipa poradziła sobie z problemem doskonale a kukułczym jajem okazuje się utrzymanie tego obiektu.
aleksander pisze:
Być może są jeszcze tacy, którzy pamiętają debatę Gronicz kontra Fiedorowicz, w czasie której obecny burmistrz zżymał się na sposób prowadzenia remontów przez ekipę Fiedorowicza.

Ale to były zarzuty do konkretnych działań. Pamiętasz jak się te remonty odbywały? Przypomnij wszystkim jaki paraliż komunikacyjny ogarnął miasto kiedy rozkopano chodniki na krzyżówce koło pasażu. Proponuje wrócić do wypowiedzi w tym temacie na forum.
aleksander pisze:
Wiele kontrowersji wzbudzać może również celowość niektórych wydatków takich np. jak remont amfiteatru. Władza zamierza wydać grube miliony na zmianę dekoracji w parku.

Dlaczego myślisz w takim krótkim przedziale czasowym? Dlaczego zakładasz, że zawsze będzie to miejsce na jedną imprezę? Czy rok temu ktoś był pewien, że Jakuby zmienią się tak radykalnie? Amfiteatr ma być remontowany przy okazji rewitalizacji parków. W poprzednim budżecie na jego remont przeznaczono kwotę, za którą wymieniono by ławki. Ktoś poszedł po rozum do głowy i stwierdził, że nie warto bawić się w doraźne remonty i lepiej zabezpieczyć tą kwotę na poczet wkładu własnego i zrobić kompleksowy projekt uwzględniający zarówno remont amfiteatru jak również rewitalizację parków. Apelujesz o nie rozmienianiu się na drobne – tu miasto przychyla się do Twojego postulatu. To jest jedyna szansa dla amfiteatru aby mógł uzyskać nowy kształt. Winnym przypadku nic się nie zmieni.
Czy będzie wykorzystywany? To jest „wędka” którą da miasto – rybę musimy złowić sami o ile będziemy chcieli.
aleksander pisze:
Wcale się nie zdziwię jak kolejne zadania inwestycyjne, w których zapisano udział środków UE będą systematycznie wykreślane z listy.

Jeżeli ktoś wierzy, że budżet zostanie zrealizowany w takiej postaci jak przedstawiono to jest po prostu naiwny. Niektóre zadania inwestycyjne zostaną skreślone i nie jest to nic nowego. Zawsze tak było i raczej nie doczekamy czasów kiedy będziemy mieli na wszystko. Zawsze pojawi się coś co zweryfikuje nasze plany. Nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego. Czy złe jest mieć ambitne plany? (nie myl z naiwnymi) Czas pokaże czy siły były mierzone na zamiary.
Patrzę bardziej przychylnie na ten budżet choć, jak wiesz, też mam wątpliwości. Cieszę się, że w budżecie zawarte są „opcję rozwoju” miasta a nie tylko pozycję budżetowe gwarantujące łatanie dziur i utrzymywanie marazmu w mieście. Zobaczyłem zapisy, które odnoszą się do mojego wkładu w tym mieście, mianowicie przydziela się fundusze na budowę dróg rowerowych. Owszem, większa część kwoty na ten cel jest przewidziana ze środków unijnych ale przynajmniej jest ujęta w budżecie. Dla mnie to plus ponieważ dążymy do rozwoju czegoś co dotychczas było tylko przedwyborczą papką.
Może mój optymizm na podwaliny w paśmie sukcesów, które doświadczyli moi znajomi, może to przez wskaźniki, które określają stan naszej gospodarki a może to, że szukam pozytywów w tym wszystkim. Zeszłoroczny deficyt budżetowy państwa wyniósł 17mln zł a zakładano 30mln zł. Wg różnych źródeł bezrobocie w listopadzie spadło do 8.5% z 8,7% (GUS twierdzi że do 11,2% z 11,3%). Dynamika PKB w całym roku była na poziomie ok. 6,5%. Czyli mamy stały trend wzrostowy. Czy i my nie możemy iść wraz z tym trendem?

Tytuł:
VIP
VIP

Dla porządku chcę zwrócić uwagę, iż autorem tekstu o budźecie jest Krytyczny, a nie Aleksander, jak sugerują wpisy Menelopy
Cytuj:
AUTOR: Krytyczny

nie wiedzieć czemu opublikował to Admin pod swoim nickiem :|

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa pisze:
Zeszłoroczny deficyt budżetowy państwa wyniósł 17mln zł a zakładano 30mln zł. Wg różnych źródeł bezrobocie w listopadzie spadło do 8.5% z 8,7% (GUS twierdzi że do 11,2% z 11,3%). Dynamika PKB w całym roku była na poziomie ok. 6,5%. Czyli mamy stały trend wzrostowy. Czy i my nie możemy iść wraz z tym trendem?

Bardzo ciekawe i "wiarygodne" fakty przytoczyłeś, ciekawe skąd je wziąłeś?
Mam nadzieję że nasi włodarze są bardziej dokładni...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
Zeszłoroczny deficyt budżetowy państwa wyniósł 17mln zł a zakładano 30mln zł.

BUUUAAAHHAAAA....bez jaj...a cóż to za deficyt?..to chyba deficyt budźetowy gminy Zgorzelec..dodaj ze 3 zera i bedziesz blisko prawdy...ale jaja..skąd te dane? :smt044

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jaro28 pisze:
BUUUAAAHHAAAA...

miało być mld... to chyba oczywiste :|

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.