Dzisiaj jest 13 maja 2025, 12:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Trzeba pamietac, ze estetyka jest sprawa drugorzedna. Powodem nadrzednym jest termomodernizacja, czyli po prostu docieplenie budynku. Na Sw. Jana dodatkowo przekladano dach remontowanej czesci budynku.
O gustach sie nie dyskutuje, budynek nie byl zabytkiem wiec chyba nikt poza mieszkancami nie moze decydowac jaki kolor powinna miec elewacja. W rejonie ulicy Francuskiej i Sw. Jana jestem praktycznie codziennie i wszystko jest lepsze niz wstretna elewacja, ktora byla wczesniej.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Kamienica nr 2 z moich naocznych obserwacji ma 1 wadę - barwę!

tak, razi w oczy, ale może tylko niektórych? mnie ona osobiście nie odpowiada. Ktoś kompetentny powinien decydować o porządku w tym zakresie, ale powinien mieć również nieco wyobraźni. Gdzie przebiega granica pomiędzy tym, co nie razi, jest akceptowane i estetyczne a totalnym tzw. 'bezguściem' - w sytuacji gdy gusty mieszkańców miasta są tak zróżnicowane? Nie istnieje jakiś kanon tak jak i konsekwencja w jwgo stosowaniu. Wiem, że Architekt Miasta usiłował narzucić kolorystykę kamienic Przedmieścia Nyskiego, gorzej już było z wstawianymi elementami architektonicznymi. A reszta miasta? Różnie. Jak się pójdzie i próbuje coś ustalić, to zaczyna się prawdziwa biurokracja. Jak się pomaluje bez uzgadniania, konsekwencje są praktycznie żadne, szczególnie gdy ma się dobrego doradcę, jak kluczyć, przeciągać i ostatecznie wywinąć się od odpowiedzialności i samowoli.
Na świecie różnie się maluje i różnie do tego podchodzi - różne są gusta i tradycje. Wróciłem właśnie z Irlandii i bardzo podobała mi się tam kolorystyka, architektura witryn sklepowych, pubów etc. No ale tam jest to zgodne z tradycją, choć zdecydowanie bardziej odważne kolorystycznie. Myślę, że i u nas można byłoby trochę odważniej do tych spraw podejść, jednak powinno to być w jakiś sposób koordynowane, ale bez zbędnej biurokracji.
Z tego co wiem, w Urzędzie dla poszczególnych dzielnic i kamienic, także nowopowstających budynków nie ma koncepcji kolorystycznych /prawdopodobnie również dla tych objętych tzw. 'przestrzennym planem zagospodarownia'/ i tworzy się je na poczekaniu, więc to 'uzgadnianie' też nie zawsze ma sens. Pora więc może uporządkować te rzeczy, chyba że jakiś niewidoczny 'porządek' istnieje i ja o nim nie wiem :|

Tytuł:
pismak
pismak

Bombas jeżeli zaczniemy "uporządkowywać" kolorystykę np. poprzez urząd miejski to znowu popadniemy w biurokrację. Bedzie potrzebna zgoda taka lub owaka urzednika a co się z tym wiąże "bieganie " po urzędzie. Ponoć chcemy przyjaznego państwa dla obywatela więc ustalanie kolorystyki wg mnie jest mało istotne i można sobie darować. Jeżeli nie jest to budynek zabytkowy i nie podlega pod wojew. konserwatora zab. to uważam, że o kolorystyce niech decydują właściciele kamienicy i tyle. Pomalowali sobie ten budynek jak chcieli i już. Lepiej jak stara obsypująca się elewacja będzie odnowiona nawet kosztem nietrafionej kolorystyki niż ma pozostać starą sypiącą się elewacją. :) Weżmy też pod uwagę fakt, że to nie jest centrum miasta ani np. "starówka" i ten budynek nie pełni funkcji reprezentatywnej w mieście.
A tak na marginesie to już nie pierwszy taki "żarówiasty" kolor w mieście. Przy ulicy Łużyckiej między mostami też jest domek z elewacją - o ile dobrze pamiętam seledynową.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Jeżeli nie jest to budynek zabytkowy i nie podlega pod wojew. konserwatora zab. to uważam, że o kolorystyce niech decydują właściciele kamienicy i tyle.

pełna zgodność!

PS.
budynek na zdjęciu poniżej jest w Wiedniu, gdyby taki powstał w Zgorzelcu, to połowa mieszkańców pobiegła by do architekta i kazała mu coś z nim zrobić! I niech mi nikt nie mówi, ze to jest co innego :grin: ze tutaj sztuka a tam kicz - czy odwrotnie.
Obrazek

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam ale to nie razi w oczy z kilometra ;) A swoją drogą mi bardzo się podoba

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jagna pisze:
mi bardzo się podoba

czyli Ty należysz do tej polowy, która by nie pobiegła do architekta ;)
Tu na forum, tez są osoby, których zgorzeleckie budynki nie raza w oczy. Jak to mówią - jeszcze sie taki nie narodził, co by wszystkim dogodził :smt030

PS.
a to dla tych, co nie lubią żarówiastych elewacji. Cale Miami jest żarówiaste he, he. Czyli jak sąsiedzi pójdą w ślady w/w kamienic... to będzie prawie jak Miami :D

Obrazek

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

tadam pisze:
budynek na zdjęciu poniżej jest w Wiedniu

Dom Hundertwassera uchodzi tam wręcz za zabytek , który trzeba odwiedzić. Tylko , że to jest sztuka , a nasze kamienice ze sztuką nie mają nic wspólnego ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Tylko , że to jest sztuka , a nasze kamienice ze sztuką nie mają nic wspólnego

a co w takim razie z Miami? Cale miasto jest w takich barwach.

zresztą, nie chodziło mi o porównywanie naszych kamienic w sensie artystycznym, chodziło mi raczej o złamanie stereotypu. Hundertwasser zanim został uznany miał spore kłopoty z zaakceptowaniem swoich projektów. Dlaczego Zgorzelec (ten nieobjęty rejestrem zabytków) musi mieć kolory takie jak w Görlitz?

Odwiedziłem dziesiątki miasteczek i wsi Niemieckich, gdzie architekt jest zaraz po burmistrzu (a może nawet ważniejszy ;) ). I muszę powiedzieć, ze wielokrotnie myślałem, ze już tutaj bylem - wszystko "pięknie" "ładnie"... na jedno kopyto :|

Każdy początek jest trudny. Ode mnie brawa za odwagę dla "malarzy" zgorzeleckich. :smt023

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

tadam pisze:
chodziło mi raczej o złamanie stereotypu

To ja dziękuję za takie wyłamywanie się z kanonu. Nie wprowadzajmy zamordyzmu w kwestii kolorystyki, jednak warto, żeby społeczeństwo było jakoś w tym kierunku edukowane.
Poza tym barwy elewacji obiektów przez Ciebie podanych nie są tak intensywne i drażniące jak te na św. Jana. Kolejną sprawą jest to, że obiekty z taką kolorystyką to wyjątki, funkcjonują poza tym w pewnym kontekście i są kulturowo, funkcjonalnie a nawet klimatycznie uwarunkowane. U nas takie coś staje się niestety kanonem i wzorcem.
Poza tym architektura to nie "wolność Tomku w swoim domku" - jest częścią przestrzeni publicznej, w której wszyscy funkcjonujemy.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Bombas 3
Chciałbym powiedzieć, że opracowany przeze mnie projekt kolorystyki dla Przedmieścia Nyskiego (dla ok. 70 istniejących budynków i ponad 100 projektowanych!!!!) obowiązuje od 13 lipca jako jeden z załączników graficznych do nowego planu. :smt026

Wydaje mi się, że opinie dotyczące biurokracji w urzędzie, w zakresie kolorystyki są mocno przesadzone. ;)

"Im więcej kultury posiada człowiek, tym ważniejsze staje sie dlań jego otoczenie..."
Frank Lloyd Wright

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Wydaje mi się, że opinie dotyczące biurokracji w urzędzie, w zakresie kolorystyki są mocno przesadzone. ;)

aha, to przymrużenie oka wyjaśnia wszystko :D
nie rozwijam więc tematu :grin:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.