fajnie się wątek rozwija :-)
najbardziej to się chyba ubawiłem, kiedy wyczytałem, że Atomic tak jak i andrzejz zaczął grozić, niczym zamachowiec z bombą w ręce, że jeszcze chwila i zacznie lubić NOP, wot tierroristy.
jesli chodzi o bomby na Izrael, to migracja Żydów do Palestyny, trwała od XIX w dzięki akcjom narodowców jak Europa długa i szeroka, czy można się dziwić, że w tej atmosferze nawet Żydzi zaczęli się uczyć tego "nowoczesnego" nacjonalizmu? nauczyli się go od najlepszych. jednak wyeksportowanie ich do Palestyny wyszło frontom narodowym o wiele lepiej niż przewidywanie konsekwencji tej operacji i choć możemy wyczytać dziś w deklaracji tzw. trzeciej pozycji w punkcie:
6. RÓŻNICE RASOWE I KULTUROWE Osiedlenie ras w krajach ich pochodzenia jest pierwszym krokiem do pokojowego świata.
teraz moga się obłudnie dziwić i protestować przeciwko przemocy :/
poza tym jak czytam w Zasadach Ideowych Nacjonalizmu:
1. Świadome życie każdego człowieka winno być podporządkowane realizacji celów, ułożonych według ich wartości, w systemie wzajemnych powiązań i zależności, z uświadomionym sobie celem absolutnym. 2. Celem absolutnym - tak w wymiarze indywidualnym, jak i społecznym - może być tylko BÓG. Jest On bowiem wartością trwałą, niezależną od biegu dziejów. Jest źródłem norm i praw kształtujących życie jednostki i wspólnoty. 10. Naród - jako wspólnota naturalna - posiada określone prawa: c/ prawo do przynależnego z tradycji i historii terytorium narodowego;
Izrael mieści się w ramach naznaczonych przez NOP, organizację kultywującą tradycję katolicką i nawet jak widać promującą model państwa wyznaniowego. Zanegowanie prawa Żydów do ich ziemi obiecanej, to zanegowanie starego testamentu, który dla katolików podobno jest równie święty jak i dla Żydów, jeżeli coś pokręciłem to poprawcie mnie proszę. nie jestem katrolikiem, więc moge się nie znać.
Bomby na Irak i Afganistan postanowiły posłać u nas partie wybrane w wyborach, partie wybierane przez NARÓD są jego reprezentacją, tak więc pretensje do garbatego, to nie jacyś "oni" ich wybrali, to my ich wybraliśmy.
Asafa jeśli mógłbyś uściślić to powiedz mi proszę, jaką ustawą pedalstwo w Polsce zostało uznane za nielegalne, bo chyba coś mi umknęło.
tadam, chcesz podyskutować o zasadach nacjonalizmu NOPowskiego, to przenieśmy się prosze do innego wątku. nie chcę tu spamować rozwijaniem dyskusji o tych lajtowych argumentach.
przy czym cieszę się, ze w końcu CICHY wrzucił choć kilka linków a propo postaci związanych ze świętem narodowym. może świętowanie powinno przede wszystkim polegać na tym, ze w końcu czegoś się dowiemy o naszej historii, przynajmniej od święta, jeśli nie można na codzień. mówię od razu, ze ja flag żadnych nie wywieszam, choć czuję się Polakiem, nie potrzebuję tego po prostu, ale innym tej potrzeby nie odmawiam, dlatego też proszę mi jej nie wmawiać.
dziękuję
|