Dzisiaj jest 13 maja 2025, 22:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dowiedzialem sie dzis, ze trwaja prace nad wprowadzeniem platnych parkingow w centrum miasta.
Nie ma to jak wspomaganie handlu! Dzis juz sklepy skarza sie na male utargi, odbieranie klientow przez markety itp. Jak jeszcze przyjdzie placic za postoj w centrum, to zniknie kolejne kilka procent klientow.
Brawo Urzad Miasta, brawo Burmistrz! Co nastepne w kolejnosci do podwyzek?

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
Dowiedzialem sie dzis, ze trwaja prace nad wprowadzeniem platnych parkingow w centrum miasta.
Nie ma to jak wspomaganie handlu! Dzis juz sklepy skarza sie na male utargi, odbieranie klientow przez markety itp. Jak jeszcze przyjdzie placic za postoj w centrum, to zniknie kolejne kilka procent klientow.
Brawo Urzad Miasta, brawo Burmistrz! Co nastepne w kolejnosci do podwyzek?

Coś mi się wydaje że chłopaki z PO zbierają na wypłaty dla UM. ]:-> :D

Tytuł:
pismak
pismak

gobo007 pisze:
Dzis juz sklepy skarza sie na male utargi, odbieranie klientow przez markety itp. Jak jeszcze przyjdzie placic za postoj w centrum, to zniknie kolejne kilka procent klientow.

Z drugiej strony obecny stan w centrum miasta tzn. brak miejsc parkingowych, wcale nie zachęca do robienia tam częstszych zakupów.
wypowiedź radnego J. Tryca dla Gazety Wrocławskiej pisze:
Dzisiaj większość miejsc parkingowych w centrum jest pozajmowana. Zostawiają na nich swoje samochody mieszkańcy albo ludzie, którzy pracują w pobliskich sklepach czy urzędach. Auta stoją przez cały dzień i blokują miejsca, z których chcieliby skorzystać inni. Niektórzy zostawiają samochody na długie godziny wręcz na ulicy, jak to się dzieje przy tzw. małym rynku - wylicza radny. Jego zdaniem, pod tym względem w mieście panuje zwyczajny bałagan i wprowadzenie opłat za postój w wyznaczonych miejscach pomogłoby uporządkować sytuację.
Chciałbym zapytać co z tymi kierowcami samochodów, którzy chcą załatwić sprawę, która im zajmie parę minut? Niejednokrotnie było tak, że dłużej szukam miejsca parkingowego niż załatwiam sprawy w centrum.
Skoro nadrzędnym celem jest zwiększenie rotacji na parkingach to wprowadźcie system niepłacenia za pierwsze okres czasu, powiedzmy za 15, 20 min. Dlaczego urzędnik mając przysłowiowy "kij i marchewkę" z reguły wpierw używa tego pierwszego? :-?

Tytuł:
obserwator
obserwator

PiTeK pisze:
Skoro nadrzędnym celem jest zwiększenie rotacji na parkingach to wprowadźcie system niepłacenia za pierwsze okres czasu, powiedzmy za 15, 20 min.

Jeśli wprowadzą bezpłatne 15-20 min, to urzednicy z UM napewno się postarają, aby nikt tam nie załatwił sprawy w tym czasie ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Radny Tryc bredzi i myśli że ludzie są idiotami. Wiadomo że chodzi o szmal z parkometrów. Pewnie na hale albo jakieś inne majaki. Temu panu podziekujemy przy urnie.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Marko pisze:
Zaznaczam jednak, ze nasz Orlik, to nie Orlik, tylko Orlik z dodatkowym wyposażeniem i to najładniejszy w Polsce. W taki sposób mi dzisiaj to tłumaczono.

Nie wiem czy najładniejszy ale na pewno wybija się na tle innych jakie widywałem w Polsce. Co w zasadzie nie zmienia faktu , że miasta chyba nie stać na takie wyskoki... :roll:

gobo007 pisze:

To chyba byłby polityczny strzał w kolano 8)

PiTeK pisze:
Chciałbym zapytać co z tymi kierowcami samochodów, którzy chcą załatwić sprawę, która im zajmie parę minut? Niejednokrotnie było tak, że dłużej szukam miejsca parkingowego niż załatwiam sprawy w centrum.

Nic - oni też zapłacą. To nie parking strzeżony gdzie bramka odczyta czas i wypuści bez płacenia.

A'propos parkingów - najlepszy jest ten dziki koło głównej poczty na klepisku po słynnym lokalu rozrywkowym p. Kornecia. Takie centrum miasta ujmuje turystów prostotą wykonania ;)

Tytuł:
pismak
pismak

xionc pisze:
Radny Tryc bredzi i myśli że ludzie są idiotami

Radny Tryc już raz zwrócił moją szczególną uwagę. Podczas sesji poświęconej budowie Rady Miasta poświęconej budowie nowej hali. Wówczas zaproponował aby hale budować z prefabrykatów używanych do budowy Kauflandu. Teraz chce obłożyć kierowców kolejnym haraczem za możliwość zatrzymywania się w centrum. Co będzie następne? Może niech nam klimatyczne wprowadzą tak żeby nie tylko kierowcy płacili :roll:
Xionc przyłączyłbym się do podziękowań dla pana Tryca ale to nie mój okręg wyborczy (nr 3) więc liczę, że podziękujesz mu w moim imieniu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

xionc pisze:
Radny Tryc bredzi i myśli że ludzie są idiotami.

czy to ten sam Jerzy Marian Tryc, który wszedł do rady mimo, że prawie wszyscy w okręgu otrzymali więcej głosów niż on? :-?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Jest to ruch niezbędny dla umożliwienia pobierania opłat w innych miejscach w mieście.
Plac po karetkach czeka już bardzo długo na klientów parkingowych, przewiduję ,że cena będzie o grosz/przysłowiowy/ niższa od miejskiej taryfy i zamiast klnięcia ze strony klientów, właściciel parkingu będzie tym dobrym .Dzisiaj za kase nie miałby tam ruchu.

Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 10:11 przez bog180, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jak niestety widac, to co pisalem o parkingach okazuje sie byc prawda:
http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/968063.html

Piotr

Tytuł:
pismak
pismak

gobo007 pisze:
Jak niestety widac, to co pisalem o parkingach okazuje sie byc prawda:
http://zgorzelec.naszemia...nia/968063.html

Szczerze mówiąc/pisząc byłem przekonany, że ten artykuł był Twoim źródłem informacji :grin:

Cytuj:
Jest to ruch niezbędny dla umożliwienia pobierania opłat w innych miejscach w mieście.

Twoja wypowiedź zabrzmiała jakby inicjator wprowadzenia haraczu parkingowego miał jakiś żywotny interes w tym aby płatny parking zaczął działać. Procent od zysków czy etat? ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie, to bylo tylko potwierdzenie tego co uslyszalem:)
Mowilo sie juz o wprowadzeniu oplat od dawna. Teraz pewnie puszcza sie "szczury", by sprawdzic reakcje ludzi.
Pomysl moim zdaniem z platnymi parkingami idiotyczny, jak praktycznie kazdy obecnej wladzy.

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
Dzisiaj za kase nie miałby tam ruchu.

Sądzę, że miałby ruch i dochód.
Wg mnie to inne przyczyny powodują nieuruchomienie parkingu.

Mnie zastanawiają jednak różnorakie pomysły, w które utopiono pieniądze, a które nie ujrzały światła dziennego.

Zastanawia mnie, jakie analizy, czy opracowania lub projekty zostały zlecone do wykonania przez obecną władzę a finał nie ujrzał światła dziennego.

Mam na myśli takie działania jak np. budowę hali, czy basenu.
Na mrzonkę pt. „hala” poszły jakieś pieniądze. Chciałbym wiedzieć jakie?
W końcu to moje pieniądze. Wasze też.

P
G

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Kiedys byly juz platne parkingi i okazalo sie, ze zyski nie pokrywaly wynagrodzen osob sprzedajacych bilety parkingowe. Dlatego zarzucono pomysl.
Dlaczego teraz ma sie zaczac znowu oplacac nie wiem, ale pewnie Burmistrz wie...

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:
Cytuj:
Płatne parkingi w centrum Zgorzelca

Prawdopodobnie jeszcze w tym roku Burmistrz Rafał Gronicz planuje wprowadzić płatne miejsca parkingowe w centrum Zgorzelca. Co prawda nie wiadomo jeszcze zbyt wiele, jednak pewien zarys jest już znany. Pierwsze minuty mają być bezpłatne, a mieszkańcy kamienic będą mogli bezpłatnie parkować tylko jeden samochód na rodzinę. Choć głównym celem nie ma być zarabianie na kierowcach, tylko "odkorkowanie" centrum, to jednak pomysł nie znalazł aprobaty wśród lokalnych przedsiębiorców. "Burmistrz próbuje od początku zniszczyć handel w centrum - mówi jeden z właścicieli firm - teraz mój potencjalny klient mając do wyboru bezpłatny parking przed marketem i płatny niedaleko mojej firmy wybierze market. Ja zarobię mniej, zapłacę mniej podatku, aż w końcu zostanę zmuszony do zamknięcia firmy". Innego zdania jest sam burmistrz, który podkreśla, że bezpłatne kilkanaście pierwszych minut w zupełności powinno wystarczyć na załatwienie potrzebnych spraw. Na cą pójdą pieniądze z opłat parkingowych, kto będzie, a kto nie będzie miał prawa do bezpłatnego parkowania w centrum? - na te i nie tylko pytania odpowiada sam burmistrz Rafał Gronicz w wywiadzie dla naszego dziennika.

treść wywiadu:
Cytuj:
Aleksander Pitura: Czy płatne parkowanie to już przesądzona sprawa?

Rafał Gronicz: Tak, płatne parkingi na pewno będą, choć nie wiem czy w tym, czy w przyszłym roku. faktem jest to, że przygotowana jest już koncepcja rozwiązań komunikacyjnych w centrum miasta. Liczba samochodów w centrum miasta zmusza do podjęcia takiej decyzji.

A.P.:Czy w takim razie miasto wykona dla mieszkańców dodatkowe miejsca parkingowe?

R.G.Tak, wstępnie rozmawiałem już ze starostą, który zgodził się na wykorzystanie na ten cel miejsca za byłym budynkiem policji. Te miejsca będą bezpłatne.

A.P.:Jaki obszar ma zostać włączony do strefy płatnej?

R.G.Przede wszystkim Śródmieście, czyli ul. Warszawska na odcinku od urzędu do centrum miasta, Daszyńskiego, Okrzei itp. Po przygotowaniu pełnej koncepcji wszystko zostanie upublicznione. Trzeba także przygotować alternatywne parkingi bezpłatne, które będą co prawda w pewnym oddaleniu od centrum.

A.P.:Jakie możliwości otrzymają mieszkańcy kamienic, które znajdą się w strefie płatnej?

R.G.Dzisiaj ciężko mi odpowiedzieć na pytanie, bo bo dopiero przygotowujemy się do tego. Chcemy zaproponować mieszkańcom pełną ofertę, żeby uniknąć "wpadki". Może się bowiem okazać, że większość mieszkańców nie będzie stać na to, żeby parkować pod domem. Chcemy jednak zrobić tak, żeby nie okazało się że ktoś posiada trzy samochody, wszystkie trzy będą zaparkowane pod domem. Wstępnie rozważamy taką opcję, żeby każda każda rodzina mogła mieć jedno miejsce parkingowe za jakimś abonamentem, lub bezpłatnie - to jeszcze przemyślimy.

A.P.:Jakie są spodziewane przychody z całego przedsięwzięcia?

R.G.Jeszcze nie wiadomo, teraz ważne jest to, żeby odkorkować całe miasto i jeżeli ktoś będzie chciał przyjechać na zakupy, czy załatwić inną sprawę, to żeby miał 15 minut, czy może nawet pół godziny bezpłatnego postoju. Podkreślam jednak że to, o czym teraz rozmawiamy jest wyłącznie wstępną koncepcją i nie powinna być odbierana jako gotowy projekt.

A.P.:Czy nie uważa Pan, że prywatni przedsiębiorcy mogą na tym zabiegu stracić?

R.G.Myślę, że nie. Na pewno będzie tak, ze początkowy okres postoju będzie bezpłatny, więc będzie można skorzystać z usług firm. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś będzie przeciwny, ale myślę, że dzięki temu unikniemy sytuacji, w których ktoś zaparkuje samochód w Zgorzelcu na cały dzień i pójdzie na zakupy do Goerlitz. Nie będzie też przyjeżdżania do pracy samochodem i zostawiania go na cały dzień pod kamienicą.

A.P.:Na co zostaną przeznaczone przychody z parkingów?

R.G.Jeszcze nie wiemy. Nie chodzi tu o zarabianie. Osobiście jestem przeciwny na zarabianiu na kierowcach, bo sam także nim jestem. Wiem, że ci są traktowani jak dojne krowy, na których zawsze można zarobić. Chcę żeby opłaty motywowały do zostawiania pojazdu poza centrum miasta.

A.P.:Czy po wprowadzeniu opłat miasto przewiduje dotacje do nowych linii miejskich?

R.G.My cały czas dotujemy autobusy. Co prawda rozmawialiśmy już na temat jednej krótkiej linii autobusowej. Są to jednak spore koszty, więc na chwilę obecną wyłącznie rozmawiamy i dyskutujemy. Zgorzelec jednak nie jest tak wielkim miastem jak Wrocław, czy Warszawa, żeby tak wiele linii było potrzebnych. Trasa obecnej linii jest tak długa, że czas przejazdu jest chyba dłuższy niż czas przejścia, dlatego rozmawiamy na temat szybszej linii, ale warunki finansowe są jeszcze do ustalenia.

A.P.:Kiedy nastąpi zmiana organizacji ruchu?

R.G.Zmiana organizacji ruchu na ul. Piłsudskiego nastąpi już niebawem. W tej chwili ulice Bohaterów Getta, część Daszyńskiego oraz Armii Krajowej musimy przejąć od Urzędu Wojewódzkiego, żeby je zamknąć. To jednak może nastąpić dopiero kiedy UW wyremontuje nam ulicę Armii Krajowej. Wiadomym jest, że chcą nam przekazać w zarząd wszystkie drogi, ale niewyremontowane. Plany remontowe dróg zmieniają się w miarę potrzeb, mi jednak nie zależy na tym czy UW ma tą drogę przewidzianą do remontu, tylko żeby mi ją wyremontował.

Ze zmian, które niebawem nastąpią, to między innymi dwukierunkowość ulicy Kościuszki na odcinku wyłożonym kostką brukową.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.