Dzisiaj jest 14 maja 2025, 6:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Otwarcie A4
rekrut
rekrut

Zacznę może od tego iż bardzo cieszy mnie sam fakt otwarcia A4 jak zapewne każdego kto podróżuje w stronę Wrocławia co pewien chociażby czas. Czas podróży zmieni się przecież diametralnie po droga krajowa nr4 na Bolesławiec to jak wszystkim wiadomo totalna kicha zwłaszcza gdy przychodzi do świat etc.

Fakt jest taki że słyszałem już o przynajmniej kilku terminach jej otwarcia, wrzesień, lipiec. Fakt że ona praktycznie od już dość długiego czasu stoi niemal gotowa a tylko pewne zawiłości sprawiły że musieliśmy tyle czekać. Każdy o tym wie, nie ma co tego poruszać po raz kolejny. Na stronie głównej dowiedziałem się ze otwarcie było niemal pewne w dniu 9 sierpnia, teraz że w następnym tygodniu po 9 sierpnia. Fajnie, zobaczymy czy znów nie poznamy kolejnych terminów niedługo.

Tylko mam takie pytanie najpierw w związku z otwarciem. Czy ktoś wie jak to będzie wyglądało zaraz po? Od razu będą bramki czy zostaną one ustawione później? Czy od strony zjazdu ze Zgorzelca na węźle też zostanie coś ustawione ? (bo rozumiem że bramki będą stały na Ludwigsdorfie - widziałem jakiś czas temu roboty ziemne które tam trwały na miejscu budek strażniczych Straży Granicznej)

I taka dygresja, może trochę na wyrost ale to taka rzecz która mnie niesamowicie bawi w naszym wspaniałym kraju. Ciekawe kto się zjedzie otwierać tą jakże potężną inwestycję. Tusk, Schetyna, 14 przedstawicieli rządu i władz samorządowych. Tak jestem tego pewny, będą wstążki, nożyce i kwiaty, uśmiechy i wielkie hasła ogromnego sukcesu. Ok, niech się cieszą.. tylko zapewne, na 1000% pojawi się tam ksiądz który wygłosi wspaniałą mowę o bezpieczeństwie na drogach i pokropi wspaniałą trasę. Pytam tylko po co ta szopka? Nie wiem jak was ale mnie bawi to nieprawdopodobnie. Na zachodzie nie ma aż takich szopek w związku z tym owszem otwiera się kolejne odcinki dróg ale nie na taką ogólnokrajową skalę i z taką pompą jakby oznaczało to ogromny sukces. To jest normalna rzecz, korzystamy ze wszystkich środków jakie nam przysługują i bardzo dobrze. I oby tak dalej, no ale chyba lubimy się tak radować z tak normalnej sprawy i tak bardzo nam potrzebnej.

Jeśli kogoś tym wpisem poruszę to przepraszam, moja opinia wygląda tak a nie inaczej, zwłaszcza w kwestii księdza w tym momencie ]:-> ]:->

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Z tego co kiedys slyszalem przez jakis czas ten odcinek bedzie bezplatny. O ile dobrze pamietam bedzie to okres okolo 1 roku.
Pozniej autostrada ma byc juz platna.
Pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Może będą tańczące koparki jak klilka lat temu na otwarciu innego odcinka. :|
Albo oficjalnie przetną wstęgę, a potem zamkną drogę żeby poprawić niedoróbki.
Święcenie dróg, samochodów, zwierząt to mały pikuś. Najlepsze jest święcenie żołnierzy jadących w rejon zbrojnego konfliktu. Od czasów wypraw krzyżowych nic się w temacie religii nie zmieniło.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

acher pisze:
bo rozumiem że bramki będą stały na Ludwigsdorfie - widziałem jakiś czas temu roboty ziemne które tam trwały na miejscu budek strażniczych Straży Granicznej)

To akurat wątpliwe - wszak to teren Niemiec , a nie Polski.

gobo007 pisze:
Z tego co kiedys slyszalem przez jakis czas ten odcinek bedzie bezplatny. O ile dobrze pamietam bedzie to okres okolo 1 roku.

Również taką wersję słyszałem.

sloniu_21 pisze:
Najlepsze jest święcenie żołnierzy jadących w rejon zbrojnego konfliktu. Od czasów wypraw krzyżowych nic się w temacie religii nie zmieniło.

Oni za te swoje kropidła niezłe wypłaty biorą ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

YELLO_35 pisze:
acher pisze:
bo rozumiem że bramki będą stały na Ludwigsdorfie - widziałem jakiś czas temu roboty ziemne które tam trwały na miejscu budek strażniczych Straży Granicznej)

To akurat wątpliwe - wszak to teren Niemiec , a nie Polski.

no ok też o tym pomyślałem później, tyle że jak się tak spojrzy na to jak ona została zbudowana to gdzie oni chcą postawić bramki? za rok rozkopią ja znowu i zrobią poszerzenie na rzecz bramek? w sumie to Polska i wszystko jest tutaj możliwe :) chyba że jak już powstanie ogromna sieć autostrad za rok w Polsce ]:-> to wtedy wejdą winiety :D

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

A ja słyszałam, że płatne ma być od nowego roku - 13 zł.

Tytuł:
pismak
pismak

http://moto.onet.pl/5358988,0,4,filmy.html?node=28

artykul o autostradzie

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

acher pisze:
na 1000% pojawi się tam ksiądz który wygłosi wspaniałą mowę o bezpieczeństwie na drogach i pokropi wspaniałą trasę. Pytam tylko po co ta szopka? Nie wiem jak was ale mnie bawi to nieprawdopodobnie.

mnie nie bawi, ale cóż, jaki kraj, takie obyczaje ..
święconej wody u nas dostatek i chętnych do kropienia i przecinania kolorowych wstążek też.
Bo moc sprawcza w tych właśnie tkwi czynnościach. :grin:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Nie rozumiem. Jeszcze nikt nie napisał daty otwarcia autostrady, a już pojawiły się daty od kiedy ma być płatna :lol:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

MARUNIO pisze:
Nie rozumiem. Jeszcze nikt nie napisał daty otwarcia autostrady, a już pojawiły się daty od kiedy ma być płatna

W obydwu przypadkach pojawiły się daty - tylko żadna nie jest na razie wiążąca.
I można wnioskować , że termin opłat też nieco się przeciągnie - oby tak było...

Tytuł: Re: Otwarcie A4
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

acher pisze:
będą wstążki, nożyce i kwiaty, uśmiechy i wielkie hasła ogromnego sukcesu. Ok, niech się cieszą.. tylko zapewne, na 1000% pojawi się tam ksiądz który wygłosi wspaniałą mowę o bezpieczeństwie na drogach i pokropi wspaniałą trasę. Pytam tylko po co ta szopka?

onetowo się robi, nie? :roll:
zastanawiam się dlaczego wstążka i nożyce są lepsze od kropidła i wody?

acher pisze:
Na zachodzie nie ma aż takich szopek w związku z tym owszem otwiera się kolejne odcinki dróg ale nie na taką ogólnokrajową skalę i z taką pompą jakby oznaczało to ogromny sukces.

"szopki" na zachodzie i wschodzie i północy i południu są mniej więcej takie same, ale onet o nich nie pisze, bo i po co. Drugiej części zdania nie zrozumiałem

acher pisze:
Jeśli kogoś tym wpisem poruszę to przepraszam

myślę, że nikogo nie poruszyłeś, więc możesz wrócić na onet.

PS.
Nie bój się, pierwszy deszcz zmyje święconkę i będziesz mógł bezpiecznie jeździć!

Tytuł:
rekrut
rekrut

uuuu przykro mi tadam ale nie wyszło Ci bycie śmiesznym lub chociażby zabawnym. jeśli pozwolisz to rozwinę się w drugiej połowie dnia, narazie pisze tego posta ponieważ informuję Cię że z Onetem łączy mnie tylko konto mailowe. I nie życzy sobie takich komentarzy jeśli nie masz zielonego pojęcia kim jestem i co sobą reprezentuje.

aha żeby było jasne, żałosne.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Swieze informacje o A4:
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751 ... strow.html

Wycinek z tekstu:
"- Sprawdziliśmy już odcinek ze Zgorzelca do Godzieszowa. Nie mamy żadnych zastrzeżeń. Pracownicy nadzoru muszą skontrolować nawierzchnię i odebrać obiekty inżynieryjne na odcinku Godzieszów - Wykroty i Wykroty- Krzyżowa. Zaplanowaliśmy to na wtorek i środę - mówi Barbara Skultecka, dolnośląski inspektor nadzoru budowlanego. - Jeśli na tych odcinkach wszystko będzie także w najlepszym porządku, jak najszybciej prześlemy wszystkie niezbędne dokumenty do GDDKiA."

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

podobno jutro o 10:00 wielkie przecięcie i pokropienie ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

No i otwarty nowy odcinek A-4 :smt026 :D :) otawrcie odbyło się 15 minut przed czasem czyli o 9.45 i trwało zaledwie 30 sekund. Nawet TVN24 nie zdążył tego pokazać na żywo :lol: :smt028 .
Dobrze, że już można jeździć do Wrocławia bez stania w korkach w Bolesławcu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.