sławek
Cytuj:
W demokracji i wolnorynkowej gospodarce właściciel warzywniaka zwalnia sprzedawcę jak mu marchewka kiepsko się sprzedaje i nie ma na pensję dla sprzedawcy. U nas aby zwolnić radnego należy zapytać jego koleżanki i kolegów o to czy można.
Zgadzam się z Tobą - właściciel warzywniaka zwalnia pracownika kiedy nie podoba się jemu jakość pracy świadczonej przez owego "delikwenta". My jednak nie rozważamy kwestii etycznej zwolnień pracowników w prywatnych firmach, lecz próbę niskiej zemsty na opozycji i jednocześnie pragnienie pozbycia się groźby zaistnienia na "arenie wyborczej"
poważnego kontrkandydata na stanowisko zajmowane obecnie przez burmistrza. Jestem pewien, że mieszkańcy nie tylko pragnęli zmian w mieście którymi mamił ich ówczesny kandydat z ramienia PO Rafał Gronicz (a których po prostu nie ma), lecz również poprawy jakości funkcjonowania zgorzeleckiego samorządu. Niestety w obu przypadkach spotkała ich przykra niespodzianka.
Co do Twojej pretensji o brak możliwości zwolnienia z pracy radnych już wspominałem - pretensje kieruj do ustawodawcy. Jeśli jednak miałbym się pokusić o wyjaśnienie zasadności owego zapisu w ustawie o samorządzie gminnym zaryzykowałbym twierdzenie, że właśnie takim sytuacjom jakie miały miejsce na ostatnich dwóch sesjach (dot. radnego I.Aniszkiewicza), czyli wszelkim możliwym naciskom politycznym na radnych, ....właśnie zapis ów miał za zadanie przeciwdziałać. Jak widać na tym konkretnym przykładzie niepokój ustawodawcy, któremu dał wyraz zapisując ten punkt w ustawie, był w pełni uzasadniony...
Cytuj:
Patrząc na sytuację pana Aniszkiewicza decyzja radnych miała mało wspólnego z tym czy jest on potrzebny w pracy, czy nie. Nie zauważyłem w Twojej relacji z sesji słów na ten temat.
Najwidoczniej czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci trudność lub może przykrość. Napisałem wszak...:
Cytuj:
Zbyt wiele miejsca zajęłoby zamieszczanie uzasadnienia opinii Komisji, zanim więc pozwolę sobie przejść do puenty, przytoczę może jej końcowe zdanie
.... a resztę doczytasz sobie w protokole z sesji RM, który ukaże się za jakiś miesiąc,..albo dwa w BiP UM Zgorzelec.
Cytuj:
Jak Twoje normy demokracji traktują fakt, że wymienione przez Ciebie osoby dostały robotę w spółkach za układy polityczne. A jak odwołają Lubieńskiego czy Gruszczyńskiego to będzie sprawiedliwość życiowa, tak?
Twierdzisz zatem, że Lubieński i Gruszczyński nie zostali powolani na swoje stanowiska ze względu na fachowość, lecz w ramach tzw. układów politycznych?? Hmmm...
Cóż, wprawiłeś mnie w tak ogromne zdumienie,... że chwilowo nie skomentuję tego oświadczenia.
Cytuj:
Prezes PEC`u jest na swoim stanowisku więcej niż 3 lata a przecież to również spółka miejska. Będzie nadal ponieważ zajmuje się zarządzaniem a nie uprawianiem polityki.
Heh,.. jakiś świeżutki narybek PO-wski jesteś, skoro nie dotarło do Ciebie, że w słabej kadrowo PO najnormalniej w świecie nie było go,... kim zastąpić. W SPEC-u potrzebny jest fachowiec, a wówczas i chyba nawet do tej pory po prostu nie ma dotychczasowego prezesa kto "zastąpić". Groźba "zaszwankowania" ogrzewania w zgorzeleckich domach, zwłaszcza zimą,... i wypływające tym samym niezadowolenie mieszkańców stanowi zbyt poważną groźbę, żeby zaryzykować "podmianę" prezesa jakimś,... swojaczkiem.
Cytuj:
...rozumiałbym bym Ciebie gdybyś siedział na sesjach rady miasta jako rzecznik samorządu. Ty spędzasz czas, w pracy do pozyskiwania informacji do prywatnych celów.
Jesteś zatem jedynym "znanym" mi człowiekiem, który doświadczenie czy wiedzę zaczerpniętą w trakcie wykonywania swoich służbowych obowiązków nie wykorzystuje,.. w życiu prywatnym. Idąc Twoim tokiem rozumowania, kafelkarz który odkrył nowy, bardziej ekonomiczny i mniej czasochłonny sposób na położenie płytek zobowiązany jest do nie używania swojej wiedzy,.. po pracy??? Inaczej na forum pojawi się jakiś "sławek" i oskarży go o niemoralne i nieetyczne zachowanie... Dobre,..
Czyżbym, Twoim zdaniem, przysłuchując się obradom sesji RM posiadł informacje objęte klauzulą "Ściśle Tajne" z dopiskiem "Po wyjściu z sali obrad - zapomnij"???
Jeśli chodzi o resztę Twoich wypocin odpowiem tak: nieudolnie spreparowałeś, przeinaczyłeś i przekłamałeś sprawy związane ze mną w taki sposób, żeby mnie zdyskredytować i poddać w wątpliwość informacje które tutaj zamieszczam. Zrobiłeś to jednak w tak nieudolny sposób, że pozostaje jedynie wyrazić współczucie z powodu tak beznadziejnego "żołnierzyka", jakiego pozyskali Panowie
"Wiadomo Kto..."
ciekawaCytuj:
A może zajmiecie się składami rad nadzorczych i zarządów w spółkach miejskich?
ciekawy temat...
"Zajmiemy" się, choć może jeszcze nie teraz, ok?? Przy czym rozszerzyłbym proponowany przez Ciebie temat o spółki które znajdują się poza jurysdykcją władz miasta, a w których "dziwnym" trafem zadomowili się znani nam zgorzeleccy działacze PO.