Dzisiaj jest 14 maja 2025, 21:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Grzegorz, nie rób tego! Jesteś jednym z nielicznych na forum, którzy wnoszą ożywcze impulsy do tego lokalnego marazmu. Kontynuuj swoją misję dla naszego wspólnego dobra - MIASTA ZGORZELCA.

Tytuł:
pismak
pismak

Wychodzi na to, ze niewinna propozycja stała się powodem zbędnej zadymy.
Przepraszam za taki stan rzeczy.
Swoją drogą materiały zostały już przekazane.

Zatem Panowie odsuńcie emocje i wracajmy do normy.

[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 12:06 am ]
Potwierdzam, że złożony został wniosek o zwołanie tzw. sesji nadzwyczajnej Rady Miasta Zgorzelec.
W zaproponowanym porządku obrad są tylko dwa punkty odwołanie obecnego Przewodniczącego RM i powołanie nowego. Dla niewtajemniczonych wyjaśniam, że zwołanie sesji nadzwyczajnej to propozycja załatwienia tematu w trybie nadzwyczajnym co przyczyni się do tego, ze sesja planowana może przebiegać bez żadnych zakłóceń, zgodnie z przyjętym planem pracy rady.

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Grzegorz, nie rób tego!

Przekopałem się już prawie przez dokumenty i informacje, które trafiły do mnie z rąk Marko i niestety ... muszę się zgodzić z przytłaczającą większością jego uwag, sugestii i wniosków.
Pisanie więc moich uwag sprowadzi się do zwykłego cytowania wypoiwiedzi Marko.

W chwili obecnej postaram się skupić moją uwagę na błędach, jakie mógłbym zarzucić Marko, podczas jego działąnia i w wypowiedziach.
Pomozecie mi w tym?

jendrzej pisze:
Jesteś jednym z nielicznych na forum,

Jędrzej, jest nas wielu ale nie wszycy chcą mówić, pisać.

P
G

Chciałbym ...

[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 7:09 pm ]
Na początek chciałbym podziękować właścicielowi tego portalu, będącego jednocześnie administratorem tego forum, że poprzez swoje działanie umożliwił mi skorzystanie z innego źródła informacji.
Od tej pory nie muszę opierać się wyłącznie o informacje, które zasłyszę, będąc w UM, przy okazji załatwiania własnych spraw.

Chciałbym również podziękować Marko, że co prawda późno, ale spełnił moją prośbę i udostępnił mi informacje pt.
„RAPORT Z BADANIA.
Urząd Miasta Zgorzelec, organy gminy oraz jednostki organizacyjne w opinii mieszkańców miasta Zgorzelec

LIPIEC 2009
ZGORZELEC”

Raport zawiera wprowadzenie, gdzie określono, że badanie miało na celu uzyskanie opinii mieszkańców odnoszących się do pracy Urzędu Miasta, gminnych spółek, ale również inwestycji podejmowanych przez władze, działania straży miejskiej jako służby nadzorowanej przez urząd oraz imprez miejskich organizowanych w Zgorzelcu.

Jako ciekawostkę należy podać, że badanie zostało przeprowadzone w dniach 18-04-2009 do 10-05-2009 na terenie Zgorzelca, który został podzielony na cztery okręgi.
Zadaniem, kogoś, kto przeprowadzał badanie była próba odpowiedzi na następujące pytania:
1) Jak mieszkańcy Zgorzelca oceniają obsługę w Urzędzie Miasta?
2) Co mieszkańcy Zgorzelca sądzą o portalu internetowym Urzędu Miasta?
3) Jak mieszkańcy Zgorzelca oceniają działalność władz miasta?
4) Czy mieszkańcy są zadowoleni z jako usług świadczonych przez gminne spółki?
5) Jakie inwestycje powinny być priorytetowo
6) Z jakich źródeł osoby czerpią informacje na temat wydarzeń regionalnych?
7) Jak mieszkańcy Zgorzelca postrzegają straż miejską?
8) Co mieszkańcy sądzą o wydarzeniach kulturalnych organizowanych w mieście?

Wybrano odpowiednią liczbę 600 mieszkańców, których przebadano.
Tyle tytułem wstępu.

Teraz postaram się odnieść do raportu i wyrazić własne zdanie.
Po pierwsze.
Na tym właśnie forum zwrócono mi kiedyś uwagę, że Zgorzelec odmienia się przez przypadki. Czy Wy również tak uważacie? A jeśli na stronie tytułowej ktoś puszcza błąd, to jak się odnieść do zawartości? Podejrzewam, że osoba opracowująca Raport NIE ZNAŁA SIĘ NA ORTOGRAFII i tyle.

Wnętrze Raportu jest zrobione wg mnie tendencyjnie.
Nie przedstawiono szczegółowych pytań każdego z bloków. Jednie z mglistych opisów mogę się domyślać treści pytań szczegółowych.
Na uwagę zasługuje fakt, że spośród osób, które pytałem w okresie trwania sondy, nikt nie potwierdził, że jakakolwiek ankieta była przeprowadzana. Nawet na tym forum pytano, czy ktoś dostał pytania i odzewu nie było.
Co ciekawe. Respondenci nie uwzględnili w ogóle istnienia tego i innych portali internetowych. Jakby nie istniały.
Nie zgadzam się z tym w zupełności z takim wynikiem i śmiem twierdzić, że taki wynik ma na calu zdyskredytowanie pozycji portali internetowych, w tym tego, jako niewygodnych dla osób u władzy. Sądzę, że pomimo starań ankieta jest za mało rzeczywista. Ja odnoszę wrażenie, że nie przedstawiono w niej rzeczywistego obrazu społeczeństwa lokalnego.
Chciałbym nadmienić, że w tzw. Ankiecie udział brało mniej osób, niż wynosi błąd statystyczny. Czy to jest w związku z tym obraz społeczeństwa lokalnego?
Mógłbym się szeroko rozpisywać ale streszczę pozostałe wnioski do kilku najistotniejszych kwestii.
Prawie trzy lata po wyborze R. Gronicza na stanowisko burmistrza, wiele osób twierdzi, że miastem rządzi M. Fiedorowicz.
Wniosek jest taki, że dla tych ludzi R.Gronicz niczym się nie wyróżnił i zmiana władzy nie jest dla nich odczuwalna.
Wyobrażacie sobie, że jedynymi pozytywami, jakie przedstawiono w ocenie aktualnego burmistrza jest to, że jest młody i prezentuje się dobrze w mediach. Z tym ostatnim nie zgodziłbym się.
Miałem w ręce zdjęcie, gdzie nasz burmistrz wyglądał … i chluby nam nie przyniósł.
Czyli wniosek o ocenie burmistrza jest następujący:
Nasz burmistrz jest młody i wygląda tyle jego zalet.
Najwspanialszą była ocena jego pomysłowości i determinacji we wprowadzaniu zmian.
W Raporcie określono, że 1/3 badanych oceniła działania pozytywnie.
Zapominając, że 2/3 oceniły te działania negatywnie. Nie wspomina się o tym, że 66 % społeczeństwa te jego działania oceniane są negatywnie.
Przypomina mi się kabaret z udziałem Laskowika, gdzie z uporem tłumaczył innemu aktorowi, że traktor z przebitym kołem, to traktor, który ma trzy koła dobre. Nie ważne, że nie jeździ..
Rada Miasta.
W tych badaniach, pomimo tego, że nie widziałem ankiet, nie udało się zatuszować niechęci społeczeństwa do działań Rady.
30 % ponoć oceniło działanie Rady, jako dobre i napisano to zapominając, żę 70% pokazało, że nie chce takiej Rady z takim przewodniczącym.
Wg mnie osoba aktualnie piastująca funkcję przewodniczącego Rady powinna jeszcze szybciej niż burmistrz podać się samowolnie do dymisji, zrzec się funkcji.
Słusznie w związku z tym jeden z forumowiczów podał, że nawet Myszka Miki uzyskałaby lepszy wynik od niego i bardziej nadawała się na to stanowisko.
Chciałbym tu również dodać, że zapisano w Raporcie dane dotyczące ilości pozytywnych ocen.
Co ciekawe.
Festiwal Grecki w Raporcie dostał najniższą ilość pozytywnych ocen ale jeśli chodzi o frekwencję to statystycznie rzecz ujmując miał największą rokrocznie.
Wniosek jest jeden i pozostawiam go Wam.
Spółki miejskie zostaną ocenione w odpowiednim czasie przy właściwych środkach bezpieczeństwa.

P
G

wciąż ...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
„RAPORT Z BADANIA.
Urząd Miasta Zgorzelec, organy gminy oraz jednostki organizacyjne w opinii mieszkańców miasta Zgorzelec
nie znalazłem tu informacji kto te badania (ankietę) przeprowadził? A może gdzieś jest a ja ją przegapiłem?

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
A może gdzieś jest a ja ją przegapiłem?

A nie przegapiłeś.

ale czy to ważne?
Trzy koła dobre !!

P
G

wciąż ...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Trzy koła dobre !!
u wozu? :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
u wozu?

U taczki.

Marko !!!

Czy możesz sprawdzić, kto wykonał wspomniane badania?

Czy mozesz sprawdzić ile kosztowały badania, które przeprowadzono?

P
G

także ..

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
Chuck Norris jr pisze:
u wozu?

Marko !!!

Czy możesz sprawdzić, kto wykonał wspomniane badania?

Czy mozesz sprawdzić ile kosztowały badania, które przeprowadzono?

..

Oczywiście, że zadam takie pytania. W materiale jaki już otrzymali po moim nagłośnieniu tematu wszyscy radni nie ma też informacji, kto zlecił to badanie. Osobiści bardzo nisko oceniam merytoryczna stronę badania. Takich dziwnych pytań nasuwa sie jeszcze więcej. Będziemy o tym jeszcze rozmawiać.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Proponuję aby Urząd Miasta ujawnił nie wyniki ankiety, a samą ankietę.

Będąc latem u mojego kolegi szklarza na ulicy Czachowskiego, na ławce odpowiadał na zadawane pytania dotyczące tej ankiety.Młoda osoba /dziewczyna/zaprosiła mnie również do odpowiedzi.Byłem zdumiony treścią tych pytań.Zapytałem więc kto jest odpowiedzialny za tą ankietę.Z tego co pamiętam "grupa młodzieży mieszkająca w Zgorzelcu a studiująca w Zielonej Górze".Poprosiłem o telefon osoby odpowiedzialnej z uwagi na tendencyjne pytania w związku z festiwalem greckim i organizatorami imprez masowych.Na drugi dzień otrzymałem telefon od młodego człowieka to samo nazwisko przypominające osoby
działającej w szeregach PO który zapytał mnie o moje wątpliwości.Był grzeczny i spokojny.Ja z kolei mniej przyjazny, zapytałem wprost, kto przygotował te pytania?.Odpowiedz brzmiała Urząd Miasta,my jesteśmy studentami i mamy za zadanie być tylko ankieterami.Tłumaczyłem mu,to że festiwal grecki jest na końcu to ok,ale przy pytaniu o organizatorach nie ma mojego nazwiska ani Agencji Orfeusz która kojarzy się z zespołem Orfeusz i festiwalem, to chyba nie przypadek?.Agencja Orfeusz w Zgorzelcu zarejestrowana jest od 1994r.Podając Miejski Impresariat Estradowy który istnieje 2 lata jest manipulacją.Bo pod słowem miejski,osoba która odpowiadała może kojarzyć to z MDK lub Urzędem.Zapewnił mnie że dopiero zdołali wypełnić 400 ankiet,więc uda się do urzędu zwróci na to uwagę i te 600 jeszcze nie wypełnionych ankiet już będzie poprawnych.Prosił abym z tego nie robił zadymy.Wówczas rzeczywiście dałem spokój,było lato i prawie mnie w Zgorzelcu nie było.Miałem tego studenta w telefonie i jego sms,ale w ubiegłym tygodniu będąc w Grecji zostawiłem dwa telefony na stacji benzynowej straciłem
wszystkie kontakty.Postaram się jednak dowiedzieć, kto to był.
Ta sonda i te 1000 ankiet potrzebowały tyle miesięcy aby to opublikować?.
Zgaduję ze jest to w biuletynie Burmistrza?.
Nikos

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nikos, jak wiesz (lub nie), swojego czasu pracowałem w jednej z lokalnych gazet. W owym okresie uczestniczyłem m. in. w debacie z udziałem burmistrza, którą przygotowało i prowadziło Stowarzyszenie Młode Centrum we współpracy z Młodzieżą Demokratyczną; organizacją skupiającą młodych ludzi o poglądach liberalnych działającą w mieście. Odbyła się ona 26 kwietnia 2008 r. w sali teatralnej MDK.
Jeśli wspominasz autorów badań, być może będzie to ta sama grupa młodych ludzi, z których część stanowiła swojego czasu młodzieżową przybudówkę PO a jej liderem był/jest syn jednej z radnych działających w regionie.

A jeśli rzeczywiście zrobili to oni - to mamy tutaj odpowiedź na pytania dotyczące bezstronności badań i ich obiektywnych wyników.

Swoją drogą młodzież zapowiadała wówczas cykliczność tego typu debat z burmistrzem. Rok się kończy a debaty nie ma i już zapewne nie będzie...

Burmistrz chwalił się wówczas swoimi osiągnięciami i działaniami które chce przeprowadzić w najbliższej przyszłości. Przeglądając zdjęcia ze wspomnianej debaty dostrzegłem coś, co dzisiaj ma prawo wzbudzać jedynie pusty śmiech:

Cytuj:
IX. Budowa nowoczesnej hali widowiskowo-kinowej, jako nowoczesnego obiektu kulturalnego, w którym miejsce znajdzie także biblioteka miejska oraz centrum informacji kulturalnej.
- buduję halę sportowo widowiskową,
- kino w Plaza Center

Nic dodać, nic ująć... :oops:

Tytuł:
pismak
pismak

Pisałem już o słabym poziomie merytorycznym ankiety i słabym zasobem wiedzy osób analizujących wyniki.
Dla przykładu, analizujący nie rozróżnia władzy samorządowej od państwowej.
cyt. ...Należy podkreślić iż zainteresowanie działalnością Rady Miasta jest ściśle powiązane z z wykształceniem, gdyż osoby o wyższym wykształceniu wykazują większe zainteresowanie tym organem państwowym ....

kilka słów z analizy o urzędzie
......... Należy podkreślić, iż im wyższe wykształcenie tym mniej osób zauważa poprawę w funkcjonowaniu urzędu......

i kwestia braku stronniczości
..... jedynie 1,5 % postrzega, iż Mirosław Fiedorowicz nadal pełni swój urząd. ..........

A teraz o liczeniu się z opinią publiczną
[i]......... za najmniej ważne projekty zostały uznane: nowa hala sportowa, zwiększenie pieniędzy na pomoc społeczna oraz wymiana oświetlenia miejskiego..........,

.......wśród osób, które korzystają z usług Centrum Sportowego ok 80% osób pozytywnie (bardzo dobrze, raczej dobrze) oceniło jakość świadczonych usług oraz obsługi klienta.....[/i]

To już wiemy dlaczego z centrum wyleciał były Prezes, był wg oceny mieszkańców za dobry.

Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 20:09 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
To już wiemy dlaczego z centrum wyleciał były Prezes, był wg oceny mieszkańców za dobry.

Teraz również wyszło na jaw, dlaczego wyleciał dyrektor MPGK.

P
G

i niedługo

Tytuł:
rekrut
rekrut

A dyrektor MPGK, to niby czego wyleciał? Może coś przeoczyłem, ale jakimi sposobami wszedł takimi go zwolnili... Chyba, że się mylę

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Zgolek8, wyleciał z powodu "utraty zaufania", podobnie jak Sławomir Zawada. Gronicz wygrał wybory dzięki szerokiej, prawicowej koalicji przedwyborczej, zawartej z PiS i ISO PP. Wszedł więc tą samą drogą co i oni.
Nie wywiązał się ze zobowiązań, bez cienia wstydu wyrzucił z pracy wcześniejszych sprzymierzeńców - czas może żeby i jego potraktowano w ten sam sposób. Wszak i on utracił zaufanie wielu z tych, którzy naiwnie oddali na niego głos.
O innych jego niespełnionych obietnicach i zaciągniętych zobowiązaniach wobec mieszkańców nie wspomnę. Widać je co dzień gołym okiem na ulicach naszego miasta. :oops:

Tytuł:
rekrut
rekrut

To się nam zebrał kwartecik. Grzegorz, Marko, Nikos i Przekorny. Fachowcy od spraw wszelkich. Teraz się okazało, że do ich bogatego CV możemy dopisać : socjolodzy - specjaliści od badań społecznych , dziwne że nie pracujecie w CBOS-ie. Jest dziedzina życia na której się nie znacie ?

U Nikosa tradycyjnie wylazła megalomania, „ego” rozdmuchane do granic możliwości.
U Marko słabość i poddańczość do Fiedii.

Po za tym Grzegorz twierdzi – Prawie trzy lata po wyborze R. Gronicza na stanowisko burmistrza, wiele osób twierdzi, że miastem rządzi M. Fiedorowicz a Marko wprost przeciwnie dostrzega „stronniczość” i cytując te mityczne badania : ..... jedynie 1,5 % postrzega, iż Mirosław Fiedorowicz nadal pełni swój urząd. Zabolało ?

Ciekawe prawda ? To w końcu jak jest ? Ludzie dostrzegli zmianę władzy czy nie ?

Dwóch wybitnych fachowców od odczytywania wyników badań. Jeden 1,5 % widzi jako „wiele osób” a drugi dostrzega w tym „manipulacje”.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.