jendrzej pisze:
Grzegorz, nie rób tego!
Przekopałem się już prawie przez dokumenty i informacje, które trafiły do mnie z rąk Marko i niestety ... muszę się zgodzić z przytłaczającą większością jego uwag, sugestii i wniosków.
Pisanie więc moich uwag sprowadzi się do zwykłego cytowania wypoiwiedzi Marko.
W chwili obecnej postaram się skupić moją uwagę na błędach, jakie mógłbym zarzucić Marko, podczas jego działąnia i w wypowiedziach.
Pomozecie mi w tym?
jendrzej pisze:
Jesteś jednym z nielicznych na forum,
Jędrzej, jest nas wielu ale nie wszycy chcą mówić, pisać.
P
G
Chciałbym ...
[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 7:09 pm ]Na początek chciałbym podziękować właścicielowi tego portalu, będącego jednocześnie administratorem tego forum, że poprzez swoje działanie umożliwił mi skorzystanie z innego źródła informacji.
Od tej pory nie muszę opierać się wyłącznie o informacje, które zasłyszę, będąc w UM, przy okazji załatwiania własnych spraw.
Chciałbym również podziękować Marko, że co prawda późno, ale spełnił moją prośbę i udostępnił mi informacje pt.
„RAPORT Z BADANIA.
Urząd Miasta Zgorzelec, organy gminy oraz jednostki organizacyjne w opinii mieszkańców miasta Zgorzelec
LIPIEC 2009
ZGORZELEC”
Raport zawiera wprowadzenie, gdzie określono, że badanie miało na celu uzyskanie opinii mieszkańców odnoszących się do pracy Urzędu Miasta, gminnych spółek, ale również inwestycji podejmowanych przez władze, działania straży miejskiej jako służby nadzorowanej przez urząd oraz imprez miejskich organizowanych w Zgorzelcu.
Jako ciekawostkę należy podać, że badanie zostało przeprowadzone w dniach 18-04-2009 do 10-05-2009 na terenie Zgorzelca, który został podzielony na cztery okręgi.
Zadaniem, kogoś, kto przeprowadzał badanie była próba odpowiedzi na następujące pytania:
1) Jak mieszkańcy Zgorzelca oceniają obsługę w Urzędzie Miasta?
2) Co mieszkańcy Zgorzelca sądzą o portalu internetowym Urzędu Miasta?
3) Jak mieszkańcy Zgorzelca oceniają działalność władz miasta?
4) Czy mieszkańcy są zadowoleni z jako usług świadczonych przez gminne spółki?
5) Jakie inwestycje powinny być priorytetowo
6) Z jakich źródeł osoby czerpią informacje na temat wydarzeń regionalnych?
7) Jak mieszkańcy Zgorzelca postrzegają straż miejską?

Co mieszkańcy sądzą o wydarzeniach kulturalnych organizowanych w mieście?
Wybrano odpowiednią liczbę 600 mieszkańców, których przebadano.
Tyle tytułem wstępu.
Teraz postaram się odnieść do raportu i wyrazić własne zdanie.
Po pierwsze.
Na tym właśnie forum zwrócono mi kiedyś uwagę, że Zgorzelec odmienia się przez przypadki. Czy Wy również tak uważacie? A jeśli na stronie tytułowej ktoś puszcza błąd, to jak się odnieść do zawartości? Podejrzewam, że osoba opracowująca Raport NIE ZNAŁA SIĘ NA ORTOGRAFII i tyle.
Wnętrze Raportu jest zrobione wg mnie tendencyjnie.
Nie przedstawiono szczegółowych pytań każdego z bloków. Jednie z mglistych opisów mogę się domyślać treści pytań szczegółowych.
Na uwagę zasługuje fakt, że spośród osób, które pytałem w okresie trwania sondy, nikt nie potwierdził, że jakakolwiek ankieta była przeprowadzana. Nawet na tym forum pytano, czy ktoś dostał pytania i odzewu nie było.
Co ciekawe. Respondenci nie uwzględnili w ogóle istnienia tego i innych portali internetowych. Jakby nie istniały.
Nie zgadzam się z tym w zupełności z takim wynikiem i śmiem twierdzić, że taki wynik ma na calu zdyskredytowanie pozycji portali internetowych, w tym tego, jako niewygodnych dla osób u władzy. Sądzę, że pomimo starań ankieta jest za mało rzeczywista. Ja odnoszę wrażenie, że nie przedstawiono w niej rzeczywistego obrazu społeczeństwa lokalnego.
Chciałbym nadmienić, że w tzw. Ankiecie udział brało mniej osób, niż wynosi błąd statystyczny. Czy to jest w związku z tym obraz społeczeństwa lokalnego?
Mógłbym się szeroko rozpisywać ale streszczę pozostałe wnioski do kilku najistotniejszych kwestii.
Prawie trzy lata po wyborze R. Gronicza na stanowisko burmistrza, wiele osób twierdzi, że miastem rządzi M. Fiedorowicz.
Wniosek jest taki, że dla tych ludzi R.Gronicz niczym się nie wyróżnił i zmiana władzy nie jest dla nich odczuwalna.
Wyobrażacie sobie, że jedynymi pozytywami, jakie przedstawiono w ocenie aktualnego burmistrza jest to, że jest młody i prezentuje się dobrze w mediach. Z tym ostatnim nie zgodziłbym się.
Miałem w ręce zdjęcie, gdzie nasz burmistrz wyglądał … i chluby nam nie przyniósł.
Czyli wniosek o ocenie burmistrza jest następujący:
Nasz burmistrz jest młody i wygląda tyle jego zalet.
Najwspanialszą była ocena jego pomysłowości i determinacji we wprowadzaniu zmian.
W Raporcie określono, że 1/3 badanych oceniła działania pozytywnie.
Zapominając, że 2/3 oceniły te działania negatywnie. Nie wspomina się o tym, że 66 % społeczeństwa te jego działania oceniane są negatywnie.
Przypomina mi się kabaret z udziałem Laskowika, gdzie z uporem tłumaczył innemu aktorowi, że traktor z przebitym kołem, to traktor, który ma trzy koła dobre. Nie ważne, że nie jeździ..
Rada Miasta.
W tych badaniach, pomimo tego, że nie widziałem ankiet, nie udało się zatuszować niechęci społeczeństwa do działań Rady.
30 % ponoć oceniło działanie Rady, jako dobre i napisano to zapominając, żę 70% pokazało, że nie chce takiej Rady z takim przewodniczącym.
Wg mnie osoba aktualnie piastująca funkcję przewodniczącego Rady powinna jeszcze szybciej niż burmistrz podać się samowolnie do dymisji, zrzec się funkcji.
Słusznie w związku z tym jeden z forumowiczów podał, że nawet Myszka Miki uzyskałaby lepszy wynik od niego i bardziej nadawała się na to stanowisko.
Chciałbym tu również dodać, że zapisano w Raporcie dane dotyczące ilości pozytywnych ocen.
Co ciekawe.
Festiwal Grecki w Raporcie dostał najniższą ilość pozytywnych ocen ale jeśli chodzi o frekwencję to statystycznie rzecz ujmując miał największą rokrocznie.
Wniosek jest jeden i pozostawiam go Wam.
Spółki miejskie zostaną ocenione w odpowiednim czasie przy właściwych środkach bezpieczeństwa.
P
G
wciąż ...