Jankowska-Bury - w biuletynie informacyjny mbrakuje informacji o tym, że radni robią różne rzeczy na rzecz mieszkańców, wnioskują o chodni, oświetlenie, czy sprawy dotyczących odnośnie zdrowia.
Gronicz: powiem dlaczego informacje w biuletynie skupiają się na BM. Wniosków w budzecie musiałem z 30 mln wybrać na mniej bo muszę wybrać to co mozemy zrealizować. To ja musze zdecydować na co nzjdziemy pieniądze a na co nie. Nie ujmuję radzie zasług, ale proszę nie odbierać ich i mi, bo to ja muszę podejmować decyzję. Czasem radni mają złe a czsem dobre pomysły Ja nie jestem przeciwnym szczepieniom, o których mowa, bo sa ważne. Musmy za każdy mrazem godzić te dwie sprawy.
Wróblewski: mam małą uwage a może nawet wniosek. Zmiany komunikacjnye. Wszyscy przyzywczili się, że Czachowskiego jedzie się odwrotnie. Nie wiem jak to roziwązać, ale trudno wyjechać w lewą strone. Tam parkują samochody spółdzielni piast, są to często duże busy, więc czy nie możnaby dodatkowe światło, albo porzadek na chodniku. Nie na parkinku, ale na chodniku przed sanepidem. Chyba SM widzi problem i sygnalizuje to może od czasu do czasu blokadę?
Burmistrz: służby mają formalną zgodę na parkowanie. Przyjrzę się i jeżlei będzie zagrożone bezpieczeństwo to coś będizemy muslęli coś zrobić.
Tryc: składam formalny wniosek o udostępnienie pytań, na które odpowieadali mieszkańcy w ankiecie, oraz prośba do przewodniczącego: ,uważam ze Pańskie uwgagi na temat porażki są niestosowne, a po trzecie swoim stwierdzeniem pokazł Panże jest Pan stornniczy. Nie chodzi o to.
Bieliński: ja nie traktuje nikogo jako przeciwnika
Tryc: swoją uwaga do mnie o"porażce" tworzy pan podział na bloki partyjne
Bieliński: nie wydaje mi się że jestem stronniczy. Trudno powiedziec, że jeśli osoby chciały mnie odwołać, zwołały sesje, a potem wyszły z tej sesji ... to jest sukces...
Tryc: nie ma znaczenia czy sukces czy nie, ale Pan wywołujac ten tema dzieli Pan rade na dwie części, gdzie jedni są ważni a inni nie,
Bieliński: Nigdy tak nie powiedziałem, Powiedziałem, że Pan poniósł porażkę. Ja nie dzielę, ale widzę to że są radni, którzy złożyli wniosek o odwołanie, i tacy którzy tego nei zrobili.
Tryc: ale Pan jest przedstawicielem nie tylko jednej częśći rady tlyko całej.
Wolanin: jeżeli Pan Tryc pozwoli uzupełnić wniosek. Proszę o wskazanie firmy oraz kosztów poniesionych w związku z tym. Prosze także o informację dotyćżącą kosztów publikacji biuletynu, kto zleca. Pytanie do przewodniczącego. Nie oczekują odpowiedzi, bo stwierdził Pan że nie musi informaować o tym. Ale jeżeli może PAn pwoeidzieć, kiedy zostanie zmieniona informacja w Bipie na temt rady, to (będzie wdzięczny).
Odniosę się jeszze do sesji nadzwyczajnej. Mówię w imieniu swoim i radnych. My wyszłiśmy z inicjatywą sesji rady nadzywczajnej, po to żeby w trakcie normalnej sesji nie bīło problemów z docinkami. Radni, którzy wyszli z sali to ci, którzy nie pozwolą sobie na "legitymizowanie" prawa. Ktoś z komisji skrótacyjnej dzwonił do Pana z informacją dotyczącą pytania. (wymienia rzeczy o których pisał w innym temacie) -
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=77554#77554