Robert Gruszecki pisze:
Andrzeju P - wczoraj widziałem prawie ukończone kino / Pozanowa lub Poza _Nowa / i zaręczam ci że wcale nie odbiega od ,, multiplexowych '' standardów , a i za jakiś czas / bliski / spodziewać się można starania o zakup projektora cyfrowego do filmów 3D, Maniek zapowiada także trochę filmów komercyjnych . Miło zaskoczony także jestem nową w pełni wyposażoną salą widowiskową gdzie wraz z MDK organizujemy w piątek koncert Jamala . W temacie kultury także przez duże K ci którzy chcieli -to w zeszłym roku zaspokoili swoje gusta . Andrzeju P - czy ty widzisz te zmiany i jesteś z nich zadowolony ?, czy może jeszcze jakieś sugestie.
Robert, a ja Ci zaręczam, że temat od strony technicznej znam z bardzo bliska. Twój nadmiar optymizmu w porównywaniu remontowanej sali do multipleksowych standardów jest nieco na wyrost, co ja Tobie zaręczam.
Faktem jest, że wykonano remont samej sali, zastosowano materiały dźwiękochłonne na ścianach i przygotowano salę pod nowoczesne nagłośnienie, ale to nie zmieni rozmiaru samej sali, która z gumy nie jest, podobnie jak ekran, którego rozmiaru też nie zmienisz, jak też nie zainstalujesz tak nowoczesnych i wygodnych siedzeń (choć tym obecnym naprawdę niewiele brakuje). Nie chcę tutaj dyskredytować faktu, że w porównaniu do tego co było do chwili obecnej, jest to jakościowy skok z lat 60-tych, ale na razie w końcówkę XX wieku, a nie w XXI w. W dalszym ciągu nie ma mowy o wyświetlaniu najnowszych produkcji w 3D, bo do tego potrzebny jest sprzęt cyfrowy, a jest tendencja w obecnym Kinie, do takich właśnie produkcji, i na takie filmy ludzie chcą najbardziej chodzić.
Chwała Mańkowi za chęć wyświetlania w dalszym ciągu obok kina komercyjnego ambitnych produkcji, ale na takie projekcje nie zapełnisz sali kilka razy w tygodniu, a nowoczesną komercją i owszem, nawet w Zgorzelcu.
Tak jak napisałeś, miejmy nadzieję, że w obecnym roku miasto wpisze do budżetu remont "zaplecza", które jest sercem kina, a któremu oprócz projektora cyfrowego, notabene niezbyt taniego urządzenia, taki remont jest wysoce potrzebny, o czym z pewnością doskonale wiesz.
Jeżeli pytasz mnie o moje osobiste odczucia, to powiem Tobie, że zadowolony jestem w połowie. Dlaczego?, masz napisane wyżej.
Zależy z jakiej perspektywy patrzymy na zagadnienie. Szklanka może być w połowie pełna lub do połowy pusta
Pozdrawiam. Amen.