Dzisiaj jest 14 maja 2025, 5:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

aleksander pisze:
Rozpoczęcie dyskusji na temat strategii:

W załączeniu i sama strategia, ciekawszy jednak będzie plan inwestycyjny :)

turek pisze:
Jachu, z fujiklubu? 8)

Nie jednemu psu na imię Burek ;) z tego co wiem na fuiklubie nie ma już Jach'a :) i to nie temat na takie dyskusje - pracuje się przecież ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Tryc - zastanawia mnie temat parku technologicznego, na którego powstanie gminy wydały niebagatelne kwoty - zastanawia mnie w którym kierunku teraz pójdziemy, żeby mieć możliwość utworzenia innych miejsc pracy niż te, które są związane z handlem?

Odpowiada Pan Jakub - temat jes bardzo szeroki bo całī program Innowacyjna Gospodarka, w którym są zagwarantowane duże kwoty nie wiem czy jest na to czas obecnie, alb chodzi o to, żeby gmina mogła wesprzeć inne podmioty w konkursach - musimy miec podstawy w programie do pomocy nie środkami finansowymi, ale rzeczowymi.

Tryc - zagospodarowanie budynku "z wieżyczką" - interesuje mnie forma jego zagospodarowania

Czułowska- temat jest powiązany z wcześniejszą działalnością, została zmodernizowana tam istalacja CO, były to środki zewnętrzne i wiązało się z podpisaniem umowy, zgodnie z kt󮹠do 2012 nie możemy tej nieruchomośći zbyć. Nasze działania w tym zarkresie wiążą się zabezpieczeniem tego budynku w zimie. ale zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego mają umożliwić wykorzystanie go lub sprzedaż.

Tryc - remontowanie placów zabaw - rozumiem, ze to się wiąże z wieloletnim planem inwest. Proszę aby przy tworzeniu nowych placów zaba wziąć pod uwagę zdrowie

Przewodniczący - proszę o zadanie konkretnego pryania a nie pomysł, jak stworzyć plan zabaw

Tryc- czy Pan się gdzieś spieszy"

Przewodniczący: Tak mam kolędę, ale do 16 mam czas :)

Tryc - chodzi o stawianie ławek z oparciami, a nie bez "oparć" :D

Tytuł:
rekrut
rekrut

zdecydowanie ciekawsza lektura - Wieloletni Program Inwestycyjny dla Miasta Zgorzelec na lata 2010-2013

Warto od razu przewinąć do tabelek :)

Tytuł:
VIP
VIP

Tryc - co miał Burmistrz na myśli pisząc o podniesienie standardu obslugi petentów

Aniszkiewicz - mam pytanie do panu operacyjnego ... zagospodarowanie zbiornika Czerwona Woda z urządzoną zielenią - jest tam opracowanie koncepcji - chciałbym przypomnieć, że temat poruszałem na sesji jak się zaczęła kadencja - Burmistrz nie wyraził zgody na przedaż terenu bo jest przygotowywana koncepcja.

Przewodniczący stale pospiesza radnych... pewnie nie chce podpaść księdzu :)

Aniszkiewicz kontynuuje - Czerwona Woda nadal jest zamknięta - myślałem, ze kooncepcja już jest, a tymczasem nic się widać w tej sprawie nie dzieje. -Po trzech latach nadal jest brak opracowania. Dlaczego? Strategia przyjmie wszystko, ale powinno być sprawozdanie z realizacji strategii, wówczas mielibyśmy porównanie.

Czułowska - przypomnę temat bo niejednokrotnie się pojawiał. Być może koncepcja yłaby sporządzona , gdyby nie fakt, że nie podjęto działań z ustalenie właściciela zbiornika Czerwona Woda - problem był z ustaleniem granic czy cały zbiornik będzie należał do miasta czy wydzielona "po dnie rzeka" także czy wyspa będzie podlegała komunalizacji czy będzie własnością gminy miejskiej. Myślę, ze w tym miesiącu temat zostanie zamknięty.

Aniszkiewicz - rozumiem, że na pierwszej sesji to 3 lata zabrała sprawa ustalenia właściciela. Na komisjach spotykaliśmy się, a koncepcji nadal nie ma. W budżecie nadal nie ma środków. Pytanie - czy w tej kadencji zacznie coś się dziać, bo wszystko popada w ruinę?

Przewodnczący - zarzuty są niesłuszne

Aniszkiewicz - al;e Pan nie jest organem uchwałodawczym

Przewodniczący - dopóki to nie nastąpiło nie było możliwości podjęcia działań

Baranowksi -chce odpowiedzieć na pyt Aniszkiewicza - tak przez 3 lata trwa ło to ustalanie. Poprzedni dzierżawca który korzystał z obiektu przez 10 lat nieodpłatnie to sprzęt znajdujący się na działce, który Pana zdaniem jest dewastowany nie jest miejski.

Dołkowski: jaki jest sens nad tym zarządzeniem burmistrza? co się zmieniło, jeżeli dobrze pamiętam to plan przyjmowaliśmy uchwałą. W zeszłym i w tym roku jest to zarządzenie burmistrza, jeżeli tak, to pytam dlaczego nie jest to przyjmowane uchwałą.

Tytuł:
VIP
VIP

Woźniak: przedmówcy mówili na temat planu operacyjnego, ten temat zostawię na kolejne punkty, aby Pan przewodnicząc mógł zdążyć na kolędę. Ale teraz chciałļym poruszyć temat poprawy bezpieczeństwa , wydaje mi się, ze twórca skupił się na porządku publicznym a nie bezpieczeństwie, bo nie widzę przykładu współpracy z wydziałem zarządzania kryzysowego. Proszę o szersze podejście do tematu - śniegi zalegają, a jak dojdzie ro roztopów to nie wiadomo, czy na Przedmieściu nie dodzie do zalania np. tych nowych elewacji.

Wolanin: proszę o przyjrzenie się zapisowi na ostatniej stronie dot. współpracy z miastem Goerlitz. w 2005 o ile dobrze pamiętam strategię opracowywano z pieniędzy unijnych. Możliwe że trzeba może zmienić nazwę na realizację, bo czas w końcu przejść do tego.

Darmowy internet - ok 400 osób ma taki internet - co z pozostałymi mieszkańcami, którym także się to należy. Czy burmistrz odstąpił od zamysłu, czy będzie coś w tej sprawie robił?

Tytuł:
VIP
VIP

10 min przerwy - przewodniczący nadal znajduje się na sali... rozmawia z radnymi, więc może szuka zastępcy... na dalszą część spotkania? :)

Tytuł:
VIP
VIP

zasłyszane w kuluarach od poniedziałku radny Wolanin zawiesił swoje członkostwo w SLD, przechodzi na stanowisko sekretarza gminy, które ustawowo jest niepolityczne. Ciekawe czy podobnie zrobi Burmistrz, żeby być burmistrzem...

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ech te 10 minutowe przerwy ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Koniec przerwy -

Uchwalenie planu pracy Rady Miasta na rok 2010 - za/przeciw/wstrzyma 12/0/0/
pkt 6 - głosowanie 12/0/0
pkt 7 - głosowanie 14/0/0 ?
7.3 - ul. Warszawska 8 - głosowanie 16/0/0
7.4 - ul. Daszyńskiego 17 - głosowanie 16/0/0
7.5 - ul. Kościuszki 16 - głosowanie 16/0/0
7.6 - ul. Daszyńskiego 75b - głosowanie 16/0/0
7.7:
Dołkowski: proponuję,aby rada zastanowiła się nad przyjęciem planu, bo już przyjęlismy program inwestycyjny na lata 2007-2015, następnie był kolejny, dlatego mam wrażenie że burmistrz nie odrobił zadania domowego przez okres 2 lat. Proponuję sięgnięcie do planu, któ®y już był bo dlaczego mamy przyjmować nowy skoro mamy stary, którego nie rozliczyliśmy. W tamtym planie była część opisowa, był zespół koordynujący, była analiza finansowa był sensowny podział na rewitalizację, kultura turystyka itd. Obecnie to jest sucha tabelka, z której nic nie wynika. Jest tlyko co będzie robione w 2010. Proponuję zlecenie burmistrzowi odrobienie zadania domowego. Jeżeli ktoś weźmie ten plan, to powie dlaczego nie ma częsci opisowej?

Czułowska: Przypomonam historię tworzenia WPI. Opierało się to na lokalnym programie rewitalizacji. Rozpoczęło się w 2006 roku. Dokument nie spełniał żadnych norm, które pozwoliłyby na ubieganie się o środki zewnętrzne. Dlatego reż zmuszeni zostaliśmy zmuszeni do radykalnych zmian. Jest grupa zadań, które były w 2007 roku i nadal są kontynuowana oraz takie, które już zostały zrealizowane więc nie ma potrzeby ich zamieszczania. Ten program współgra ze wszystkimi dokumentami.

Baranowski: Chcę stwierdzić, że w duże mierze Pan Dołkowski ma rację, a część opisowa była teorią tworzenia WPI, jeżeli przyjmiemy, że Państwo to znacie, to nie ma potrzeby tego zamieszczać. Najważniejszą rzeczą jest właśnie załącznik tabelaryczny. Ponieważ jak Pan wspomniał to dokument, który powinien być modyfikowany na bieżąco, to jestem pewien, ze co miesiąc będziecie od nas otrzymywać propozycje dot. zmian. Przyznaję, że poprzednio nie było to robione, ale obecnie będzie to na bieżąco aktualizowane.

Dołkowski: Pani Burmistrz powiedziała, żę pojawiła się konieczność dokonania zmian, a nie nowego planu inwestycyjnego. Skoro tak to powinno być to skonsultowane z mieszkańcami. Dlaczego zatem nie można starego planu poprawić. Teraz poprzednie rzeczy rzucamy do śmieci.

Czułowska: o tyle łatwo jest wskazać źródła finansowania dla wniosków, które przeszły ocene formalną. Trudno jest założyć z którego programu będą pochodził środki do zadań z 2010 roku. Wpisujemy żę są to środki zewnętrzne, bo właśnie o nie chcemy się starać.

Dołkowski: prośba - przemyślcie sprawę i zastanówcie się nad zmuszeniem burmistrza do odrobienia zad. domowego.

Wolanin: mam odmienne zdanie w tej sprawie. Wieloletni plan inwestycyjny w dniu dzisiejszym daje możliwość występowania samorządom o środki zewnętrzne. Wprowadzeni dodatkowych pozycji daje możliwość miastu na dodatkowe inwestycje. Zgadzam się z burmistrzem, że w tym roku keidy ruszyły działania, na które czekaliśmy kilka lat to jest taka potrzeba.

Dołkowski: jedno drugiemu nie zaprzecza. Aktualizacja polegga także na dopisaniu nowych działań, a Pan Wolanin proponuje, żeby co chwilę uchwalać nowy plan

Wolanin: dzisiaj wprowadzamy nowe zadania do wieloletniego programu i trzymujemy jednolity tekst

Cyburt: podzielam zdanie p. Wolanina i stawiam wniosek o przyjęcie wieloletniego programu i uzupełnienie go o część opisową.

Baranowski: dziękuję za zauważenie podstawowej kwestii związanej z WPI dot lat 2007-2010, w trakcie których całość uległa aktualizacji. Na każdym etapie budżetu plan będzie bardzo dokładnie analizowany.

Aniszkiewicz: uważam, że powinien być ten dokument zaktualizowany. Chcę pokazać na podstawie tekstu,(opinii) którą posiadam, że powinna zostać dokonana aktualizacja.

Tryc: Radny Dołkowski ma racje. Każdy może mieć swoje zdanie, ale pozostawiamy kewstię poprzednięgo planu jako status: nierozliczony. Burmistrz powinien się z tego rozliczyć. Dopiero potem możemy działać dalej. Jeżeli nowe przepisy wymagają zmian tabelarycznych itp. Dlaczego zostawia się starą uchwałę bez rozliczenia anulując ją?

Tytuł:
VIP
VIP

Baranowski: gdyby rada otrzymałą projekt zmieniający obowiązujący projekt inwestycyjny to wyglądałby on podobnie jak to co otrzymaliście. co roku przy uchwalaniu budżetu należałoby zmieniać limity wydatków. Powiedziałem, że zostało to w poprzednim roku zaniedbane, ale obecnie to poprawiamy i naprawiamy. Dlatego też pproponujemy takie rozwiązanie. Państwo macie prawo do zgłaszania poprawek. Proszę o przyjęcie dokumentu, a później mamy mozłiwość przyjmowania Państwa poprawek.

Dołkowski: na komisji komunalnej było to wcześniej sygnalizowane. Stawiam wniosek o poprawienie starego planu inwestycyjnego.

Jankowska - Bury: uważam, że możemy paragrafu 3 nie uwzględniać, bo to pozwoli nam na dokonanie sprawozdania za 3 lata. Nie zamyka nam to możliwości przyjęcia obecnej formy w formie załącznika jako poprawy na lata 2010 i 2013.

Jaśkiewicz: proszę zauważyc jedną rzecz: dokonuje się aktualizacji źródeł finansowania itp. a pozostałe elementy są takie same jak poprzednio.

Bieliński: głosowanie 12/2/5

Kolejny punkt: 8
Aniszkiewicz: mam pytanie dot. zwiększenie dochodów miasta o kwotę 10 mln. Czy to są środki z ministerstwa sportu i na jakiej podstawie to jest zapisane?

Skarbnik UM: do budżetu przyjęliśmy nazęw Budowa Hali. Źródło 10 500 000 czyli to co przynzno nam od ministra sportu. Nie mamy jeszcze umowy, ale decyzja daje nam możliwość zapisać to w budżecie.

Aniszkiewicz: w moim przekonaniu wprowadzamy pieniądze, których nie ma (czyta pisma z ministerstwa sportu). Na komisji zapytałem Panią Burmistrz czy taką umowę mamy, ale otrzymałem odpowiedź że nie. W budżecie mamy 52 mln, ale koszt wcześniejszy był obliczony 80 mln. Kwota od ministra sportu była procentowa do 85 mln, a nie od 52. Ile w takim razie hala ma kosztować? Na jakiej podstawie wprowadza Pan wirtualne pieniądze do budżetu. Dopiero po nie będziemy mogli sięgnąć po podpisaniu umowy, a takiej z tego co wiem nie mamy.

Gronicz: od 2008 roku staramy się wyboduwać halę w Zgorzelcu w tym czasie próbujemy wprowadzić szereg zmian i spełnić wszelkie potrzebne wymogi. Mamy przyznane 20 mln. Nie udało się uzyskac pieniędze z EWT, dlatego nie udało się w ym roku rozpocząc prac. Nowe rozporządzenie mówi już o 50% a nie 20% jak było wcześniej (ilość środków na dofinansowanie). Pismo z banku gospodarstwa krajowego dot. wniosku o przyznanie środków na dofinansowanie obiektów sportowych. Zostały wyasygnowane środki w wysokości 20 mln (za chwilę skan pisma). Brakuje nam sporo, ale musimy zrobić wszystko, żeby to zrobić. Jesteśmy jednych z 3 miast na dolnym śląsku do tego żęby wybudować hale. Jesteśmy małym miastem, średniej wielkości. Mamy szansę zbudować wielką halę dla kibiców i mieszkańców Zgorzelca.

Głosowanie: 11/0/5

Tytuł:
VIP
VIP

Kolejny punkt nr 9.

W sprawie Straży Miejskiej (skan za chwilę) - skarga bezzasadna.

Tytuł:
VIP
VIP

Skan pisma, które wpłynęło do Burmistrza w sprawie 20 mln na budowę hali.

Tytuł:
pismak
pismak

aleksander pisze:
Mamy szansę zbudować wielką halę

Która będzie się czkawką odbijała mieszkańcom przez dziesięciolecia!!!

PRZEBUDŹCIE SIĘ!!
ehhh ... za 291 dni

Tytuł:
VIP
VIP

Wolanin: tłumaczy skargę osoby, która złożyła skargę na działanie SM - chodzi o ich opieszałość.

Jaśkiewicz: Jeżeli chodzi o skargi, komisja badała wszystkie dokumenty i to co Pan zaznaczył jeżeli chodzi o to, że miała na wszystko pisma w terminie to także jest załatwienie sprawy, ale pracownicy nie posiadali dokumentów, które pozwoliłyby zająć konkretne stanowisko w danej sprawie.

Wolanin: wobec tego przekażę pisma, które nie były zgodnie z terminem z KPA przekazane terminowo.

Tryc: w uzupełnieniu powiem, że podczas rozmowy z osobą skarżącą, nie chodziło o opieszałość tylko o niewykonanie dobudówki. Sprawa dot. wyłącznie tej rzeczy, ponieważ rozamawialiśmy długo to wynikł fakt niewykonania dobudówki, która znajdowała się w planie inwest. na 2008. Stwierdziliśmy, że skarga jest bezzasadna.

Bielińśki: padł zarzut, że nie zostały przekazane pisma przesłane nieterminowe. Czy zostały przekazane te dokumenty?

ODP: Nie.

Radca Prawny: W tych sprawach nie stosuje się KPA, nie można zarzucic Burmistrzowi opieszałości. Strona jeżeli była słuchana doprecyzowała swoją skargę, to jest to ważne jako doprecyzowanie ustne.

Wolanin wycofał się z wniosku o wycofanie uchwały w tej sprawie z obrad.
głosowanie: 14/1/2

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:
aleksander pisze:
Mamy szansę zbudować wielką halę

Która będzie się czkawką odbijała mieszkańcom przez dziesięciolecia!!!

PRZEBUDŹCIE SIĘ!!
ehhh ... za 291 dni

Która pozwoli na utrzymanie w Zgorzelcu PGE Turów Zgorzelec. Mamy nadzieję że się uda!

Kibic

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.