Dzisiaj jest 14 maja 2025, 8:41

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Marko pisze:
Nawet - prawdopodobnie przyszły kandydat na Burmistrza - radny Walotka był całością zaskoczony choć zgodnie z zasadą ślepo ale lojalnie popierał Bielińskiego,

Marko, z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że starasz się zminimalizować udział radnego Kazimierza Walotki w nieudanej próbie odwołania członków Komisji Rewizyjnej.
To przecież jego głos zadecydował za pozostawieniem składu komisji w stanie nie zmienionym i myślę, że dobrze o tym wiesz.
Przypominam, że podczas tego głosowania obowiązywała zasada bezwzględnej większości głosów, co oznacza, że za jej uchwaleniem liczba głosów oddanych na TAK musi być wyższa od sumy głosów na NIE i wstrzymujących się.
Za odwołaniem dotychczasowych dwóch członków KR głosowało 10 osób, sprzeciwiło się 8 a wstrzymało się 2. Uchwała nie przeszła, ponieważ liczba głosów ZA była taka sama jak tych na NIE i wstrzymujących się łącznie.
Kazimierz Walotka wstrzymał się od głosu i tylko dysponując sporą dawką złej woli można próbować przekonywać, że tak doświadczony radny jak on,... nie wiedział co oznacza wstrzymanie się od głosowania w tym konkretnym przypadku.

Teza o rzekomej, ślepej lojalności tego konkretnego radnego wobec PO jest zatem mocno naciągana i chyba nieco zbyt krzywdząca - nie uważasz....??? ;)

Po prostu należy oddać cesarzowi co cesarskie - i już...

Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 15:25 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Mówiąc o ślepym popieraniu Bielińskiego nawiązywałem do kwestii odwołania Bielińkiego z funkcji Przewodniczącego Rady Miasta. Mówiąc szczerze nie wiem dokładnie, kto się wstrzymał.
W przerwie rozmawialiśmy z radnym Walotką i mówiłem mu, że sprawa jego nazwiska na liście obecności Komisji Rewizyjnej nie musi być kwestią przypadku, że może się teraz spodziewać, takich kwiatków w różnych miejscach bo PO jak widać robi wszystko by osłabić przeciwników, tak było z Zawadą, Aniszkiewiczem i teraz zaczyna się z Walotką. U nich stara zasada jest ciągle aktualna choćby po trupach ale do władzy.
I jeszcze jedno sprostowanie, żeby wprowadzić zmianę do porządku obrad Rady Miasta jest potrzebna bezwzględna większość ustawowego składu rady , czyli za musi być minimum 11 radnych.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Ekipie sprawozdawczej składam szczere gratulacje jeśli chodzi o poziom, a raczej widoczny wzrost jakości relacji :smt023

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Marko pisze:
W przerwie rozmawialiśmy z radnym Walotką i mówiłem mu, że sprawa jego nazwiska na liście obecności Komisji Rewizyjnej nie musi być kwestią przypadku, że może się teraz spodziewać, takich kwiatków w różnych miejscach bo PO jak widać robi wszystko by osłabić przeciwników, tak było z Zawadą, Aniszkiewiczem i teraz zaczyna się z Walotką.

Szczerze mówiąc, nie wiem co to za historia z tym wpisem na liście obecności... Gdybyś mógł nieco przybliżyć temat, byłbym zobowiązany... :-?

Chuck Norris jr pisze:
Ekipie sprawozdawczej składam szczere gratulacje jeśli chodzi o poziom, a raczej widoczny wzrost jakości relacji :smt023

Ta "ekipa sprawozdawcza" była jednoosobowa.
To Alex nagrywał, foty robił i klikał zawzięcie w laptopie, słowem dwoił się i troił żeby przybliżyć przebieg sesji RM. A był tym zajęciem tak zaabsorbowany, że rzadko kiedy udało się z nim zamienić słowo. Uszy na podobieństwo radarów ustawiały się w kierunku dochodzących z sali dźwięków, oczy niczym pięciozłotówki pilnie obserwowały aktorów wydarzeń a wysoko uniesiona głowa z wyciągniętą do granic możliwości szyją przypominała niekiedy peryskop.. 8) :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ta "ekipa sprawozdawcza" była jednoosobowa.
tym większe gratulacje, niekiedy w pojedynkę najlepiej wychodzi :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Szczerze mówiąc, nie wiem co to za historia z tym wpisem na liście obecności... Gdybyś mógł nieco przybliżyć temat, byłbym zobowiązany... :-?
:

Sprawa dotyczy posiedzenia Komisji rewizyjnej, które odbyło się na pół godziny przed sesją. Na liście obecności znalazło się nazwisko K. Walotki, który nie jest członkiem tej komisji.
W przerwach ogłaszanych przez przewodniczącego na tej sesji bardzo często, w związku z całkowitym pogubieniem się w kwestii odwołania najpierw jednego, później okazało się, że dwóch członków KR sprawa wyszła na jaw i zaczęliśmy się zastanawiać, czy to nie była pomyłka związana ze zmianą składu. K.W. wyjaśnił nam, że nic na ten temat nie wie i że też jest zaskoczony. Dlatego stwierdziłem, że może spodziewać się wielu, podobnych, zaskakujących informacji i działań w najbliższym czasie w związku z tym, że wymienia się jego nazwisko wśród kandydatów na BM. Spokój będzie miał tylko do absolutorium, później się zacznie. Oczywiście liderzy PO będą udawać, że wszystko jest OK.

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Chodzi o umożliwienie burmistrzowi zaciągania zobowiązań do kwoty 24 mln a nie jak teraz 3 mln zł

Zastanawia mnie jedna rzecz.
Osoba siedząca aktualnie na stanowisku burmistrza już wie, że przegra w najbliższych wyborach. Wie, że nie będzie miał możliwości uciec od tej społeczności, w której teraz mieszka, więc przygotowuje się na spotkanie z nią.
Nie może porównywać swojej kadencji do minionej kadencji M. Fiedorowicza. Od początku swojej kadencji próbował zdyskredytować M. Fiedorowicza w oczach mieszkańców powołując audyty, które nic nie wykazały, wykonując inne działania, które nic nie wniosły. Porównanie z przeszłością, więc odpada. Najbliższa kadencja będzie przegrana.
Pozostaje przyszłość i kolejna kadencja.
Co można zrobić, aby kadencja następcy wypadła najmniej korzystnie i lepiej wypaść w porównaniu z nim w kolejnych wyborach?
Wystarczy zgodnie z prawem dołożyć mu tyle zadań długoterminowych, źle rozplanowanych i rozpoczętych na tyle, że trzeba je kontynuować, by po zakończeniu obecnej kadencji nie było możliwe w prosty sposób kierowanie nimi. W takim przypadku można z łatwością dowodzić, jaki zły był następca osoby aktualnie siedzącej na stanowisku burmistrza.
Co do nietrafności decyzji, to już poznaliśmy możliwości osoby aktualnie siedzącej na stanowisku burmistrza, co do działań, o których wspomniałem powyżej, to nie mam wiedzy. Należy jednak pamiętać również o sterowaniu z drugiego siedzenia i będziemy mieli komplet wiedzy w temacie.
Dodać należy, że w sumie w tej tezie, nie chodzi o osobę aktualnie siedzącą na stanowisku burmistrza, bo ta się nie liczy, a o opcję, która widząc, że traci pozycję, przygotowuje sobie grunt na kolejne wybory.

To taka sobie teoria, ale błędów to chyba nie ma?

P
G
A za 257 dni …

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Osoba siedząca aktualnie na stanowisku burmistrza już wie, że przegra w najbliższych wyborach. Wie, że nie będzie miał możliwości uciec od tej społeczności, w której teraz mieszka, więc przygotowuje się na spotkanie z nią.

Zastanawia mnie skąd masz tę wiedzę? :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

YELLO_35 pisze:
Zastanawia mnie skąd masz tę wiedzę?

Ze zgorzeleckich kręgów biznesowo-politycznych.
Przecież jedną z opcji jest, przy tak nikłych notowaniach R. Gronicza, wystawienie osoby, która ma nas reprezentować w Sejmie.
Nie wiedziałeś o tym? Tak zwanani .. wszyscy wiedzą.

Z informacji, które posiadam, to właśnie w chwili obecnej te dwie opcje są rozważane w ugrupowaniu, które trzyma obecnie władzę.

P
G
dlatego ja za 256 dni ..

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Wystarczy zgodnie z prawem dołożyć mu tyle zadań długoterminowych, źle rozplanowanych i rozpoczętych na tyle, że trzeba je kontynuować, by po zakończeniu obecnej kadencji nie było możliwe w prosty sposób kierowanie nimi.
to się nazywa paranoja, wg innych to dalekowzroczność :grin:
tak czy inaczej nie szkoda życia na takie gry?
Tyle pięknych okoliczności przyrody...

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Ze zgorzeleckich kręgów biznesowo-politycznych.
Przecież jedną z opcji jest, przy tak nikłych notowaniach R. Gronicza, wystawienie osoby, która ma nas reprezentować w Sejmie.
Nie wiedziałeś o tym? Tak zwanani .. wszyscy wiedzą.

Z informacji, które posiadam, to właśnie w chwili obecnej te dwie opcje są rozważane w ugrupowaniu, które trzyma obecnie władzę.

acha...

nie mam więcej pytań... 8)

Tytuł:
pismak
pismak

YELLO_35 pisze:
nie mam więcej pytań

... a ja mam ....

Czy jest możliwe stworzenie czegoś na kształt ... może nie rankingu .. ale czegoś, co pozwoliłoby ludziom już dzisiaj opisywać radnych, ich dokonania w minionej kadencji?
Chodzi mi o to, że nie znam osiągnięć niektórych radnych.
Jest rok wyborczy.
Wiem w chwili obecnej na jakiego człowieka będę głosował na urząd burmistrza.
Wiem z całą pewnością, że nie będzie to R. Gronicz
Ten temat jest jak na tą chwilę w zasadzie rozstrzygnięty.
R. Gronicz nie zostanie powtórnie burmistrzem w Zgorzelcu

Pozostają stanowiska obecnych radnych.
Z pewnością jest wielu radnych, którzy ciężko pracowali dla dobra społeczeństwa lokalnego i to nie w blasku reflektorów a w cichym miejscu.
Są z pewnością tacy radni i są prace, które sprawiają, że blask reflektorów przeszkadza takiej pracy.

Chodzi mi właśnie o to, że niektórzy wiedzą o tych pracach a ja niekoniecznie.
Chciałbym aby już dzisiaj zbierać dokonania obecnych radnych zarówno w sprawach zdania w tematach kontrowersyjnych, jakimi było z pewnością zdanie w temacie Festiwalu Greckiego i tym podobne sprawy.

Chciałbym aby w przyszłych wyborach nie zapomnieć o radnych pracujących oraz
RADNYCH WIERNYCH ... ALE MIERNYCH.
Jest czas możemy się przygotować do wybrania dobrych ludzi. Niekoniecznie musimy wybierać króliki z kapelusza, które zaaplikują nam środowiska partyjne.

Może taki bilans … plusów i minusów dokonań każdego radnego mijającej kadencji?

Co sądzicie w tym temacie?

P
G

Przecież za 250 dni z wielką radością i satysfakcją ….

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:

Skąd ta pewność Grzegorzu?..sądzisz tak tylko dlatego, że..

Cytuj:
ja za 256 dni ..
z pewności podziękuję osobie aktualnie zasiadającej na stanowisku burmistrza w Urzędzie Miasta Zgorzelec

To tylko jeden głos..Twój głos..zakładając czysto hipotetycznie, że ja oddam swój na Rafała...można powiedzieć wszystko w rękach ludzi..a spora część przynajmniej to forumowa czytając Twoją permanentną, natrętną i w sumie dziwną dla mnie agitację za Mirkiem z czystej złośliwości może zagłosować za Twoim "ulubieńcem".

Ostatnio zmieniony 09 mar 2010, 9:41 przez jaro28, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz pisze:
Wiem z całą pewnością, że nie będzie to R. Gronicz

Jeśli masz taka pewność to:

- albo masz zdolność przepowiadania przyszłości "neo-Nostradamus" (dygresja podaj cyfry totolotka)

- albo jesteś konstruktorem maszyn lub urządzeń do podróży w czasie.

- albo masz dostęp do urn wyborczych i planujesz jakiś przekręć jak za komuny
- albo zupełnie masz gdzieś, demokrację, wolne wybory i szacunek do wyborcy.

To ludzie Grzegorzu będą wybierać a Ty jedynie możesz prosić nas wyborców do głosowania na tego lub innego kandydata. Pychą i politycznym chamstwem jest twierdzenie, że coś wiesz czy masz pewność. W demokracji wszystko jest możliwe, do samego końca do zamknięcia urn wyborczych.

Więcej poszanowania dla wyborców.

Ostatnio zmieniony 09 mar 2010, 8:49 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

jaro28 pisze:
Skąd ta pewność Grzegorzu?..sądzisz tak tylko dlatego, że..

Przecież to oczywista oczywistość, jak to powiedział jeden z moich idoli politycznych.
Jaro .. obraziłbym wyborców, jeśli napisałbym, że zagłosowaliby inaczej przy takiej ilości nietrafnych decyzji oraz zmarnowanych pieniędzy samorządowych, czyli moich, jaka miała miejsce w obecnej kadencji przy tej osobie siedzącej na fotelu burmistrza to naprawdę wg mnie tylko formalność.

jaro28 pisze:
natrętną i w sumie dziwną dla mnie agitację za Mirkiem z czystej złośliwości może zagłosować z Twoim "ulubieńcem

Jaro z całym szacunkiem ale nie czytasz mnie uważnie.
W całej swojej ostatniej wypowiedzi nie wyraziłem się, że najlepszym kandydatem na burmistrza Zgorzelca jest M. Fiedorowicz.
Biorę jednak pod uwagę, że w chwili obecnej są dwie osoby, które zadeklarowały udział w wyborach.
Pierwszą jest M. Fiedorowicz
Drugą R. Gronicz

Mając taki wybór ja wybieram w ciemno i bez zastanowienia.
M. Fiedorowicz na burmistrza.
Nazywaj to jak chcesz. Ja wybieram.
Lepszego wyboru nie ma a na królika z kapelusza wyciągniętego w ostatniej chwili, oddawać swojego głosu nie będę.
Na stażystów już Zgorzelec więcej nie stać.
Stażysta nie sprawdził się i powinien odejść. Musi przyjść ktoś doświadczony i zrobić po nim porządek.
jaro28 pisze:
To tylko jeden głos..Twój głos..zakładając czysto hipotetycznie, że ja oddam swój na Rafała

To Twoje prawo.
To się nazywa demokracja. Wg mnie demokracją jest również wypowiadanie swojego zdania na temat przyszłych kandydatów na fotel burmistrza. Czynię to w sposób ciągły dbając o to aby nie zapomniano jego „zasług” w mijającej kadencji.

czytając Twoją permanentną, natrętną i w sumie dziwną dla mnie agitację za Mirkiem z czystej złośliwości może zagłosować z Twoim "ulubieńcem".

jaro28 pisze:
czytając Twoją permanentną, natrętną i w sumie dziwną dla mnie agitację za Mirkiem z czystej złośliwości może zagłosować z Twoim "ulubieńcem".
Cytuj:

W chwili obecnej jest to agitacja za lepszym a właściwie jedynym kandydatem na burmistrza.
Innych nie ma.
Drugi wg mnie absolutnie nie liczy się.
Zakładając nawet hipotetycznie, że wystartuje, to polegnie z kretesem.
Uwierz w to.
Snując nawet teorie o złośliwym działaniu wyborców nie wyobrażam sobie, żeby złośliwość była większym czynnikiem do działania, niż zdrowy rozsądek.

Dr. Dre pisze:
- albo masz zdolność przepowiadania przyszłości "neo-Nostradamus" (dygresja podaj cyfry totolotka

Mam takie zdolności.
Już podaję:
4, 16, 27, 32, 43, 49 (Doktorku daję 100 % pewności, że te liczby padną)
Dr. Dre pisze:
- albo jesteś konstruktorem maszyn lub urządzeń do podróży w czasie.

Jasne, że jestem konstruktorem.
Ty też mógłbyś nim zostać, gdybyś poczytał trochę o teorii strun.
Dr. Dre pisze:
- albo masz dostęp do urn wyborczych i planujesz jakiś przekręć jak za komuny

Nie mam dostępu. Widzę natomiast, że Ty masz wiedzę o przekrętach za czasów komuny. Byłbym wdzięczny, gdybyś przybliżył temat trochę bardziej.
Dr. Dre pisze:
- albo zupełnie masz gdzieś, demokrację, wolne wybory i szacunek do wyborcy.

Demokrację, wolne wybory i wyborców mam w wielkim poszanowaniu.
Przecież teraz rządzi większość. Trzeba się do niej odnosić z szacunkiem.
Dr. Dre pisze:
To ludzie Grzegorzu będą wybierać a Ty jedynie możesz prosić nas wyborców

Doktorku mylisz się. Zgodnie z demokracją ja też mam bierne i czynne prawo wyborcze.
Ja też jestem luć i mogę oddawać głosy a prosić nikogo nie mam zamiaru.
Dla mnie liczy się luć rządzący.
Dr. Dre pisze:
W demokracji wszystko jest możliwe, do samego końca do zamknięcia urn wyborczych.

Z tym się zgadzam

P
G

co nie przeszkadza mi twierdzić, że za 250 dni ……..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.