AdrianMarkowski pisze:
sprawy które traktuje się z dystansem.
Adrianie Markowski
Na wstępie gratuluję Ci zwycięstwa w dziedzinie SPORT zabawy, którą niektórzy zwą wyborem człowieka roku. Jeśli oczywiście to Ty uczestniczyłeś w tej konkurencji.
Cieszę się, że do końca zachowałeś dystans.
Moje wypowiedzi w tym temacie miały na celu jedynie uzmysłowić, jak bardzo śmiertelnie poważnie do ZABAWY podchodzą ludzie z innych dziedzin, niż sport, czy kultura i rozrywka.
Szanowny Adrianie Markowski.
Odpowiedź na temat, który Ciebie interesuje miałem już w sobotę rano.
Chciałem jedynie wiedzieć, jakie motywy Tobą kierują aby poznać tą metodę, skoro nie jesteś organizatorem tej zabawy.
Napisałeś mi, że to co wypisuję to brednie i bzdury.
Masz oczywiście prawo do tego, nawet nie czekając na moją wypowiedź. Domyślam się, że nie chciało Ci się odpowiedzieć wcześniej na moje pytanie i czekałeś na zakończenie niedzieli aby poinformować mnie o tym, że piszę bzdury. Dla mnie ważne były Twoje motywy.
Nie znam zasobu Twojej wiedzy w zakresie informatyki ale swoją wypowiedź oparłem na rzeczywistym głosowaniu, które miało miejsce w maju 2004 r. Wcześniej też organizowano takie zabawy, ale materiał mnie udostępniony pochodzi z 2004 r.
Na stronie zobaczysz, co może widzieć organizator takiego konkursu.
Dane z tabeli są udostępnione wyłącznie dla Ciebie.
W kolumnie pierwszej widać datę oraz godzinę i sekundę oddania głosu.
W kolumnie drugiej znajduje się IP komputera.
W kolumnie trzeciej adres email
W kolumnie czwartej wynik weryfikacji
Pozostałe kolumny nie interesują nas, choć można jeszcze bardziej uszczegółowić wybór.
Sądzę, że przeanalizujesz tą tabelę i odpowiesz, czy podoba Ci się taka forma głosowania.
Sądzę że udzielisz mi odpowiedzi, czy głosowanie polegające na zasadzie jeden komputer, jeden głos, wg Ciebie jest bardziej sprawiedliwe, jak głosowanie polegające na umożliwieniu jednemu człowiekowi oddania w ciągu godziny 60 głosów?
[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 7:30 am ]AdrianMarkowski pisze:
kolegów amatorów-informatyków z innych krajów nie są w żaden sposób wiarygodne, bo nie poparte rzeczową treścią
Przedstawiona zawartość tabeli udowadnia, że jest możliwe w prosty sposób mieć kontrolę nad IP komputera, za pomocą którego oddaje się głosy.
Dalej przyprawia to Ciebie u uśmiech?
Wiesz jak otrzymać tabelę z takimi wynikami?
Twoje wypowiedzi stawiają Ciebie w dziwnej pozycji.
Ciśnie mi się na usta pytanie:
Jesteś współorganizatorem, czy nie?
Odpowiesz mi jednoznacznie na pytania:
Czy zmiana zasad głosowania w jego trakcie jest sprawiedliwa?
Czy zmiana zasad głosowania w jego trakcie nie jest przynajmniej zastanawiająca?
Organizator zmienił zasady nie informując o tym. Nie wytłumaczył nam czym się kierował zmieniając je.
Oczywiście nie musiał, bo to niby jest zabawa ale nie dla wszystkich. Zwłaszcza, że politycy powsadzali sobie na strony urzędowe reklamy o konkursie a to o czymś świadczy.
W każdym bądź razie na początek mojej wypowiedzi prześlę Ci na priv tabelę pokazującą, co może być widoczne podczas oddawania głosów w internecie.
Chodzi mi głównie o IP komputera, które jest widoczne w tabeli co daje nam możliwość wykluczenia powtarzalności głosów oddanych przez ten sam komputer.
Jeśli ta tabela wystarczy Ci, i uzmysłowi, że łatwo jest to zrobić, to chyba powinieneś zmienić doradców, jeśli nie, prześlę Ci więcej informacji ale po angielsku, skąd będziesz mógł dowiedzieć się, jak się to robi takie głosowania.
Przesyłam Ci wynik tego działania.
Tylko po co?
Skoro to już będzie realny obraz sposobu oddanych głosów oraz kontrola IP głosującego komputera.
Nie mam nic przeciwko wyborom człowieka roku, człowieka pięciolecia, człowieka wieku, czy człowieka tysiąclecia.
Wybierajmy i bawmy się ale radzę podczas wyborów uważać na przestrzeganie pewnych zasad, które mogą zdyskredytować zabawy, wybory.
Do nich właśnie zaliczam zmiany opracowanych wcześniej zasady w trakcie działania.
Uważam, że jeśli coś zostało źle zorganizowane, to trzeba było przyznać się do błędu i zrobić konkurs od nowa, na stałych zasadach.
Tym bardziej, że jest to zabawa a nie coś poważnego.
P
G
A za 258 dni …