Dzisiaj jest 14 maja 2025, 16:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ponieważ jako pierwszy zgłosił Pan wolę kandydowania na stanowisko Burmistrza Miasta Zgorzelec, pozwolę zwrócić się do Pana z pytaniem, czy jest Pan zainteresowany wymianą myśli, poglądów i pomysłów dot. rozwoju naszego miasta oraz podzieleniem się z nami własnymi spostrzeżeniami nt. funkcjonowania obecnej władzy za pośrednictwem tego właśnie forum dyskusyjnego???

Choć czasu do listopadowych wyborów zdaje się być sporo, to jednak zachęcałbym do podjęcia już teraz rozmów z mieszkańcami miasta, również tutaj, na tym portalu. Jednocześnie pragnę przestrzec przed ewentualną, pochopną deklaracją. Obecny burmistrz przed ostatnimi wyborami złożył nam już taką obietnicę, której niestety nie dotrzymał, o czym większość z nas pamięta...

Choć doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że komunikowanie się z mieszkańcami za pośrednictwem "anonimowego" internetu może okazać się zadaniem trudnym i często niewdzięcznym, to jednak pragnę przypomnieć, że sprawowanie władzy w mieście również nie należy do rzeczy łatwych... :roll:

Jednocześnie zapewniam, że każdy z ewentualnych kontrkandydatów może również liczyć na moją "pomoc" w założeniu podobnego wątku, co uczynię niezwłocznie po złożeniu przez niego/nich oficjalnego/nych deklaracji kandydowania...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 10:44 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Fakt, zapomniałem wstawić na końcu zdania traktującego o pomocy w założeniu wątku stosownego gifka, np. --> ;-) Wydawało mi się i bez tego zrozumiałe, że traktują ową "pomoc" nieco żartobliwie. Ale,... przecież istniejesz i Ty, Turku,.. i powinienem wziąć to pod uwagę... ;-)
Co do reszty Twojego tekstu - mało mnie obchodzi komu będziesz przyznawał rację a komu nie... :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 12:04 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Turku, nie wiem doprawdy, co jest dla Ciebie niezrozumiałe? Jestem i byłem gorącym zwolennikiem jak najszerszych kontaktów burmistrza/wójta/starosty z mieszkańcami gminy/powiatu, czy to za pomocą bezpośrednich kontaktów z danymi grupami społecznymi (przedsiębiorcy, wspólnoty mieszkaniowe, stowarzyszenia etc.) czy choćby za pośrednictwem wybranych forów dyskusyjnych,... Stanowiłoby to, moim oczywiście zdaniem, element dokładnie przemyślanej i starannie przeprowadzonej polityki "zbliżenia" władz do "narodu". Pozwoliłoby to nie tylko na bliższe poznanie najważniejszych problemów danej społeczności i ich zdefiniowanie (dając jednocześnie mieszkańcom poczucie głębszej transparentności działań władz), ale również, czy może przede wszystkim na wspólne wypracowanie metod ich rozwiązywania.
Tak naprawdę tego typu działania wyzwoliłyby (w końcu!) poczucie współdecydowania mieszkańców danej społeczności o sprawach dla nich najistotniejszych.
Nie wiem jak Ty, ale ja dzisiaj takowego poczucia nie posiadam...

Jeśli zaś chodzi o przestrzeganie przed pochopnymi deklaracjami, to ten akurat element mojej wypowiedzi wydawał mi się najbardziej zrozumiały. Przed wyborami nie kto inny, ale właśnie Gronicz zobowiązał się na tym właśnie forum do systematycznych kontaktów z mieszkańcami właśnie za jego pośrednictwem. Kiedy został burmistrzem,... najzwyczajniej w świecie nas olał. Bez cienia wstydu, publicznie dał dowód ile znaczą jego słowa i jaką mają wartość deklaracje złożone przez niego mieszkańcom miasta. :oops: I stąd właśnie moja "przestroga". Przed konsekwencją wypowiadania czczych słów!!!
Ale Ty zapewne inaczej interpretujesz jego postępowanie w tym konkretnym przypadku, prawda...??? ;-)

Tuż po wyborach, na jednym z zebrań w PO rzuciłem pomysł na utworzenie przy burmistrzu społecznej rady mieszkańców, złożonej z ludzi, którzy swoimi dotychczasowymi działaniami dali dowód na zaangażowanie w rozwój miasta. Skąd taki pomysł??? Ano stąd, żeby "zagospodarować i eksploatować" wiedzę ludzi działających w różnych obszarach społecznych. Wówczas jako pierwszego kandydata do owego ciała widziałem naszego Chucka,... Rada taka stanowiłaby organ doradczo-konsultacyjny, który mógłby wykorzystać burmistrz do przedyskutowania i zaopiniowania działań jakie zamierza podjąć.
Zakrzyczano mnie wówczas, że Rada Miasta jest właśnie takim organem i kolejnego już nie trzeba. Tyle tylko, że nasza rada składa się głównie z członków określonych partii politycznych, którym dyscyplina partyjna nie zawsze pozwala na reprezentowanie konkretnych interesów wyborców we własnych okręgach. Przynależność partyjna obliguje najczęściej do reprezentowania interesów rodzimej partii politycznej. A interesy te rzadko kiedy bywają zbieżne z interesami elektoratu z którego wywodzi się ten czy inny radny... ;-)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 12:06 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

turek pisze:
Niech no tylko makaron doczyta się tych Twoich intencji ]:->

Ty to wiesz jak mnie wystraszyć... :lol: :lol: :lol:

turek pisze:
Może do wyborów się doczekamy ]:-> ]:-> ]:->

Ano może, może... :roll:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Jeśli zaś chodzi o przestrzeganie przed pochopnymi deklaracjami, to ten akurat element mojej wypowiedzi wydawał mi się najbardziej zrozumiały. Przed wyborami nie kto inny, ale właśnie Gronicz zobowiązał się na tym właśnie forum do systematycznych kontaktów z mieszkańcami właśnie za jego pośrednictwem. Kiedy został burmistrzem,... najzwyczajniej w świecie nas olał. Bez cienia wstydu, publicznie dał dowód ile znaczą jego słowa i jaką mają wartość deklaracje złożone przez niego mieszkańcom miasta. :oops: I stąd właśnie moja "przestroga". Przed konsekwencją wypowiadania czczych słów!!!

Brawo!!!
A może ten jak go nazywasz "człowieczek" rozczarował (jaka zadziwiająca zbieżność z twoim nienickowym imieniem ]:-> ) się niezadowolonym elektoratem i idąc Twoim przykładem, neguje wszystko co mu się kojarzy z niespełnionymi aspiracjami? :P Postaraj się przypomnieć sobie, co kierowało Tobą 2 lata temu, co rok temu, a co dziś... i wyluzuj.

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Tuż po wyborach, na jednym z zebrań w PO rzuciłem pomysł na utworzenie przy burmistrzu społecznej rady mieszkańców

Cytuj:
Rada taka stanowiłaby organ doradczo-konsultacyjny, który mógłby wykorzystać burmistrz do przedyskutowania i zaopiniowania działań jakie zamierza podjąć.
Zakrzyczano mnie wówczas, że Rada Miasta jest właśnie takim organem i kolejnego już nie trzeba.

i co dalej nastąpiło??? Zniesmaczony czaruś obraził się na kolegów i burmistrza, pieprznął legitymacją partyjną i wystąpił z lokalnej PO. W odwecie piętnuje każdy ruch obecnej władzy :grin:
Chłopie, nam nie potrzebne są kółka dyskusyjne przy burmistrzu dla spędzania wolnych popołudni, wystarczy spotkać się we czwartek w 2BP przy piwku albo popisać np na tym forum.
Burmistrz ma działać, rozwiązywać problemy bieżące miasta szybko i skutecznie.
To czy prowadzi dialog poprzez forum to jest sprawa drugorzędna, dobrze jeżeli tak będzie czynił ale nie jest to miarą kompetencji danej osoby.
Jak widać, niektórym już puszczają nerwy i za wszelką cenę chcą już toczyć poważne bitwy w ramach kampanii wyborczych. Plus jest taki, że póki co to wasze zabiegi na forum (twoje przekorny i Grzegorza) sprowokowały kilka osób na tym forum do zaprezentowania swoich obaw co do "pewniaka" na przyszłego burmistrza. Róbcie tak dalej moi drodzy mi jak również Groniczowi jest to na rękę :lol:
przekorny pisze:
Jednocześnie zapewniam, że każdy z ewentualnych kontrkandydatów może również liczyć na moją "pomoc" w założeniu podobnego wątku, co uczynię niezwłocznie po złożeniu przez niego/nich oficjalnego/nych deklaracji kandydowania...

no no no...... podziwiam twoje poświecenie i zaangażowanie :grin: :grin: :grin: tyle pracy na rzecz każdego kandydata, a Gronicz może też liczyć na twoją pomoc w założeniu wątku ? :grin: ? :grin: ?
Robisz to bezinteresownie??? Czy to może haczyk na przyszłego burmistrza w razie jak ośmieli się obrócić w pył jakiś kolejny twój pomysł z radami okołoburmistrzowymi lub coś w tym stylu :o :o :o

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
To czy prowadzi dialog poprzez forum to jest sprawa drugorzędna.

Zgadzam się wacku, pod warunkiem jednakże, że nie zobowiązał się publicznie do tego rodzaju kontaktów z mieszkańcami. :grin:

makaron pisze:
dobrze jeżeli tak będzie czynił ale nie jest to miarą kompetencji danej osoby.

A co z jego wiarygodnością??? Nie ma znaczenia...??? :roll:

makaron pisze:
Róbcie tak dalej moi drodzy mi jak również Groniczowi jest to na rękę :lol:

Jeśli chodzi o mnie, jestem ogromnie z tego faktu zadowolony. Obaliłeś w tym momencie mit, jakobym chciał burmistrzowi zaszkodzić w jakikolwiek sposób,... gdy tymczasem moim skromnym zamierzeniem było wesprzeć go w trudnej materii gminnych rządów. :grin:
makaron pisze:
a Gronicz może też liczyć na twoją pomoc w założeniu wątku ? :grin: ? :grin: ?

A po co jemu kolejny wątek?? Wszak istnieje już jeden o nazwie "Wszystko o Groniczu". Słowo "wszystko" zmieści również chęć kandydowania - jeśli oczywiście, mimo wszystko, taką wolę okaże... :lol:

makaron pisze:
Czy to może haczyk na przyszłego burmistrza w razie jak ośmieli się obrócić w pył jakiś kolejny twój pomysł z radami okołoburmistrzowymi lub coś w tym stylu :o :o :o

Coś w tym stylu... :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Obaliłeś w tym momencie mit, jakobym chciał burmistrzowi zaszkodzić w jakikolwiek sposób

Nic nie obaliłem, wszyscy dobrze wiedzą, że chcesz mu zaszkodzić, to co napisałem to jest niezamierzony efekt uboczny twojej wojny przeciwko Groniczowi.
przekorny pisze:
gdy tymczasem moim skromnym zamierzeniem było wesprzeć go w trudnej materii gminnych rządów. :grin:

Uuuu... kolego nieudolnie ci to wspieranie wychodzi, lepiej zostaw to innym :P
przekorny pisze:
A po co jemu kolejny wątek?? Wszak istnieje już jeden o nazwie "Wszystko o Groniczu".

Zapytałem tak dla zasady, czy pomoc jest bezinteresowna dla każdego chętnego czy moze istnieją jednak jakieś kryteria ograniczające :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Nic nie obaliłem, wszyscy dobrze wiedzą, że chcesz mu zaszkodzić,

Głęboko ubolewam nad niezrozumieniem moich intencji, wacku. Moim zamiarem było i jest wskazanie jemu błędów które popełnił a których zdaje się nie zauważać - zapewne z nadmiaru pracy i przez roztargnienie, albo kombinację obu tych czynników. ;-)
Poza tym przypominam jemu o obietnicach, których dla odmiany nie spełnił,... tylko i wyłącznie z obawy, że o nich po prostu zapomniał. :roll:
A wszystko to czynię w trosce m.in. o twoje dobro, wacku, jako mieszkańca naszego miasta i zarazem mojego forumowego pupila, którego posty jedynie pobudzają mnie do tego typu pozytywnych działań... :roll: :grin: :lol:

Ostatnio zmieniony 26 mar 2010, 7:23 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ale przecież już taki wątek był... :o
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=10637#10637
cztery lata temu :grin:

Ostatnio zmieniony 26 mar 2010, 19:19 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
A wszystko to czynię w trosce m.in. o twoje dobro, wacku, jako mieszkańca naszego miasta i zarazem mojego forumowego pupila, którego posty jedynie pobudzają mnie do tego typu pozytywnych działań...

Och... jestem niezmiernie poruszony twoim tak ogromnym zaangażowaniem w troskę o swoje dobro - o przepraszam, ponoć o moje również - działaj, chłopie działaj "pozytywnie" jesteś w tym wyśmienity :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
jestem niezmiernie poruszony

Szanowny Makaronie
Wpadła mi jeszcze taka myśl do głowy
Może zrobić w Zgorzelcu , wzorem PO kandydata na kandydata na prezydenta Polski, wybory na kandydata na kandydata na burmistrza.
Może PO ze Zgorzelca wystawi 4 lub 5 lub nawet 6 kandydatów na kandydatów na burmistrza i będą się wybierać.
My im w tym pomożemy.
W końcu wszystkim nam wszystkim chodzi o to aby wybrano najlepszego człowieka na stanowisko burmistrza miasta Zgorzelca.
Wg mnie naprawdę nie musi być M.Fiedorowicz burmistrzem w najbliższej kadencji.
Znajdziemy kogoś lepszego i zagłosujemy na niego.
Co Ty na to?
Ja podałem już tylu kandydatów w lewa i z prawa a odpowiedzi brak, że dam spokój z kolejnymi.
Nie wiem, czy wszyscy pozostali kandydaci boją się M.Fiedorowicza i uznali, że nie mają z nim żadnych szans?
Nie dopuszczam natomiast sytuacji królika wyciągniętego z kapelusza tuż przed samymi wyborami.

P
G
a za 230 dni

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.