Dzisiaj jest 14 maja 2025, 17:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Ale co tam inni Grzegorzu ważne abyś ty jako przedsiębiorca miał poukładane.

Szanowny Makaronie
Jest taka zasada, że jak przedsiębiorca będzie miał w miarę dobrze, to jego pracownicy będa mieli nie najgorzej.
Ale co tam, a że że Ty masz dobrze i nie liczysz się z warunkami innych.

makaron pisze:
choć nie zawsze są w pełni prawdziwe

Tym zdaniem rozpocząłeś uprawiać propagandę.
Radio Erewań podało, że w Moskwie dają za darmo Wołgi .....

makaron pisze:
można dojść do tak odkrywczych wniosków do jakich doszli przekorny i Grzegorz, mianowicie co za fatalny błąd popełniliśmy wybierając Gronicza a wywalając Fiedorowicza

Tu masz niestety rację. Mam na myśli moją osobę.

makaron pisze:
No teraz już wiem dlaczego Gronicz nic do tej pory nie zrobił w mieście

No oczywiście.
Przecież przytłaczająca większość rzeczy, które "zrobił" R.Gronicz, to dokończenie prac rozpoczętych za kadencji M.Fiedorowicza.
Resztę to albo R.Gronicz zrobił OGROMNYM NAKŁADEM FINANSOWYM, przykład Orlik, albo zepsuł, narażając miasto na straty i odszkodowania.
Tu chyba pytań nie ma?

P
G
a za 230 dni ...

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
Jest taka zasada, że jak przedsiębiorca będzie miał w miarę dobrze, to jego pracownicy będa mieli nie najgorzej.

Jest też taka zasada, że burmistrzem nie musi być przedsiębiorca, ba z doświadczenia widać, że czasami burmistrz przedsiębiorca to fatalne skutki dla miasta. A dlaczego zapytasz Grzegorzu? Ano dlatego, że myśli on jak przedsiębiorca tylko przez pryzmat rachunku zysku i np. skoro biblioteka miejska nie przynosi zysku ba nawet nie pokrywa kosztów bieżącej działalności, więc jest nierentowna i trzeba ją zamknąć. Przedsiębiorca myśli także skoro są obiekty sportowe i są chętni do korzystania z nich to cena biletu wstępu lub cena wynajmu musi pokrywać koszty ponoszone przez ten obiekt oraz koszty zainwestowane, więc sru... i cena jest zaporowa i zniechęcająca do korzystania z tych obiektów. Efekt taki, że obiekt stoi niewykorzystany a mieszkańcy idą na zakupy do galerii zamiast rekreacyjnie korzystać z tych obiektów. Kolejny przykład to kino w Zgorzelcu, jakoś przedsiębiorcy nie pchają się do Zgorzelca z budową kina (patrz PLAZA) bo to jest nierentowne, burmistrz przedsiębiorca, nie daj Boże, wpadnie na pomysł zamknięcia kina NovaPoza bo okaże się nierentowne albo dosoli taką cenę za bilety, ze ludzie zostaną w domach.
A i nie próbuj nam wmawiać Grzegorzu, że jak przedsiębiorca ma się dobrze to zapłaci godziwie pracownikowi tak aby stać go było na drogi bilet do kina czy na basen. Te czasy już są za nami a tacy przedsiębiorcy albo zmienili swoje poglądy na to zagadnienie albo już wypadli z obiegu. Liczy się chłodna kalkulacja za jaką minimalną kwotę znajdą się chętni do pracy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

No właśnie: jaki powinien być idealny burmistrz Zgorzelca. Miasto ma swoją dość charakterystyczną specyfikę i historię. Jakie cechy osobowe są najbardziej pożądane u osoby, która będzie przez kolejną kadencję kierowała miastem?
Następna sprawa, to ekipa, którą sobie dobierze, z kim się zna, z kim kumpluje i z kim jeździ na ryby?
Że na tym na razie poprzestanę.
I nie wiem jak i kiedy zostałem 'wkręcony'.. :o :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
czasami burmistrz przedsiębiorca to fatalne skutki dla miasta.

Czasami.
W większości przypadków jednak, jeśli burmistrz był wcześniej urzędnikiem, potem przedsiębiorcom, a jeszcze wcześniej kierował ludźmi w ilości kilkuset, to jest wielkie prawdopodobieństwo, że właściwie będzie zarządzać Zgorzelcem.

makaron pisze:
skoro biblioteka miejska nie przynosi zysku

Szanowny Makaronie
Nic bardziej mylnego
Strategicznie myślący burmistrz/przedsiębiorca będzie się starał wykształcić młodych ludzi na mądrych, aby nie tylko wykonywali proste prace fizyczne, ale również zarządzali zasobami ludzkimi.
Proste i logiczne. Prawda?
Będzie wspierał oświatę.
To w perspektywie długofalowej przyniesie zysk.

makaron pisze:
Przedsiębiorca myśli także skoro są obiekty sportowe

Może Ty, jako przedsiębiorca tak myślisz.
Wg mnie mądry burmistrz/przedsiębiorca dba również o rozwój kultury fizycznej poprzez zaangażowanie młodych ludzi w sport a nie tylko siedzenie na ławkach i kibicowanie.
Co prawda przynosi to w pierwszym momencie straty, jednak perspektywicznie, dostaniemy zdrowe społeczeństwo.
Proste?

makaron pisze:
burmistrz przedsiębiorca, nie daj Boże, wpadnie na pomysł zamknięcia kina NovaPoza

Niby dlaczego miałby zamknąć?
Ty może tak, jeśli patrzysz na zagadnienie w formie "tu i teraz", wg mnie kultura powinna być traktowana na równi ze sportem w dziedzinie rozwoju społeczeństwa.
Mądre społeczeństwo, to społeczeństwo z wyższym poziomem inteligencji nabytej, jeśli tak ją podzielimy.
Mam rację? Napisz tylko, że nie.

makaron pisze:
A i nie próbuj nam wmawiać Grzegorzu, że jak przedsiębiorca ma się dobrze to zapłaci godziwie pracownikowi

Ja już takich znam.
Pracownicy jednego z pracodawców mają obowiązek wypływać w tygodniu dwie godziny na basenie. On za to płaci
Szok prawda?
Ale już tacy pracodawcy są
Szanowny Makaronie moim marzeniem jest aby więcej pracodawców tak postępowało.

makaron pisze:
Liczy się chłodna kalkulacja

Ten obowiązek korzystania z basenu, to właśnie chłodna kalkulacja.
Sądzisz, że Twój urlop to altruizm pracodawcy lub ustawodawcy?
Czy masz świadomość dlaczego należy Ci się urlop w pracy?
Czy wiesz, jakie są przesłanki tego, że jedna część urlopu nie może być podzielona na mniejsze części, niż 14 dni kalendarzowych?
To czysta ekonomia a nie altruizm lub działalność charytatywna pracodawców.

Ja rozumiem, że w swojej wersji przedstawiłeś działania, ja mógłby wykonać R.Gronicz, gdyby został na fotelu burmistrza przez następną kadencję w danych tematach.
Cieszę się, że jesteś z nami i pokazujesz wizję apokalipsy.
W związku z powyższym mogę coś napisać.
Dla R.Gronicza i jego grupy na najbliższe wybory.
No pasaran.

P
G
dlatego właśnie za 229 dni ...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dzisiaj, będąc na sesji Rady Miasta udało mi się otrzymać odpowiedź na pytanie, które dwukrotnie zadawałem tutaj Marko (z prośbą o przekazanie go burmistrzowi) - a który najzwyczajniej w świecie je olał.

Rzecz dotyczy audytu, który to wziął i zamówił nasz "czcigodny" burmistrz, przerażony odkryciami CBA w tzw. "aferze" orlikowej.

Otóż w jednym z wywiadów burmistrz oświadczył, że zatrudnił zewnętrzną firmę audytorską, celem zbadanie nie tylko wszelkich wątpliwości związanych z budową Orlika, ale,.. uwaga!!!!,.. audyt pracować będzie do końca roku, kontrolując prawidłowość przeprowadzania inwestycji miejskich!!!!!!!
Jak się wydaje, będzie więc kontrolował cały pion inwestycyjny UM od wiceburmistrz Czułowskiej,... po szeregowych pracowników wydziału ds. inwestycji - czy przypadkiem nie popełniają jakowegoś błędu w realizowanych inwestycjach.

Ale to jeszcze nic... Otóż, jak się okazuje, w strukturze organizacyjnej UM widnieje nie tylko stanowisko Audytora, lecz również zajmuje je człowiek kompetentny, zatrudniony do sprawdzania rzetelności prowadzonych działań i pobierający z tego tytułu niemałe zapewne wynagrodzenie.

Mamy więc oto rzecz znamienną,.. i zdaje się unikatową wśród samorządów. Jak się wydaje, audytor wewnętrzny, który chyba na bieżąco powinien kontrolować prawidłowość działań urzędu,.. sam będzie kontrolowany przez wynajętych audytorów zewnętrznych,.. - których usługa kosztować będzie miasto w tym roku, bagatela,... - 72 tys. zł. :smt084

Nic nie rozumiem, ale co tam,.. stać nas, prawda?? :grin:

ps. No to ja, szeregowy mieszkaniec miasta, zgłaszam wniosek o powołanie jeszcze jednego audytu, którego zadaniem będzie kontrolowanie prac burmistrza i wszystkich kręcących się po urzędzie audytorów. Można by również powołać lokalne mikro CBA i mikro NIK,... coby już wszystko mieć skontrolowane kompleksowo.... :lol:

Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, 16:58 przez przekorny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Strategicznie myślący burmistrz/przedsiębiorca będzie się starał wykształcić młodych ludzi na mądrych, aby nie tylko wykonywali proste prace fizyczne, ale również zarządzali zasobami ludzkimi.
Proste i logiczne. Prawda?

Grzegorzu takie slogany możesz w gimnazjum głosić.
Jak to widać na większości prywatnych uczelni, rządzi tam ekonomia czyli zasada płać i podpisuj listę a dyplom dostaniesz, wiedzę natomiast jak jesteś ambitny to sam przyswoisz a jak nie to twój problem. To tym bardziej burmistrz przedsiębiorca nie będzie się zbytnio przejmował poziomem wiedzy. Zobacz do czego już doszło obecnie bardzo duży procent społeczeństwa ma wyższe wykształcenie a nie ma dla nich odpowiedniej pracy, muszą pracować na stanowiskach gdzie wystarczy wiedza po zawodówce. Do magistratu do pracy bez "wyższego" nie masz szansy się dostać a i tak większość narzeka na kompetencje urzędników. Więc daruj sobie taki "salceson wyborczy".
Grzegorz pisze:
Wg mnie mądry burmistrz/przedsiębiorca dba również o rozwój kultury fizycznej poprzez zaangażowanie młodych ludzi w sport a nie tylko siedzenie na ławkach i kibicowanie.
Co prawda przynosi to w pierwszym momencie straty, jednak perspektywicznie, dostaniemy zdrowe społeczeństwo.

Ooo... piękny przykład. Spróbuj od tego momentu coś zarzucić Groniczowi w/s orlika. Twoje słowa idealnie pasują do działania obecnego burmistrza. To mądry Gronicz zadbał o rozwój kultury fizycznej w Zgorzelcu i wybudował orlika co przyniosło w pierwszym momencie straty jednak perspektywicznie dostaniemy zdrowe społeczeństwo w Zgorzelcu !!! ]:-> ]:-> ]:->
Grzegorz pisze:
Pracownicy jednego z pracodawców mają obowiązek wypływać w tygodniu dwie godziny na basenie. On za to płaci
Szok prawda?
Ale już tacy pracodawcy są

Jasne, że są tylko że to pracodawcy tzw. "sieciowi" czyli o zasięgu w zasadzie ogólnopolskim, np. markety albo "Turów".
Dodatkowo nie wszyscy mogą ze względów np. zdrowotnych korzystać z basenu więc przymus pływania 2 godz. w tygodniu to żadna rewelacja dobrze jeżeli, coś takiego jest dostępne ale Boga za nogi tym postępowaniem nikt nie złapał. Tak przy okazji to istnieje możliwość zamiany na inny rodzaj rozrywki lub rekreacji?

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Ooo... piękny przykład. Spróbuj od tego momentu coś zarzucić Groniczowi w/s orlika.

Dziękuję Wielce Szanowy Makaronie,
że też zauważyłeś, że ten zgorzelecki Orlik to błąd.
Ja też jestem zdania, że za te pieniądze, to co najmniej dwa Orliki można było wybudować.

P
G
a za 238 dni ..

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
Ja też jestem zdania, że za te pieniądze, to co najmniej dwa Orliki można było wybudować.

I wybudowano boisko wielozadaniowe wraz z Orlikiem ;)

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Gronicz

Właśnie doszły mnie słuchy, że R.Gronicz zrozumiał swoje błędy i nie widząc możliwości wyprowadzenia urzędu z finansowego marazmu zrzeka się urzędu z dniem dzisiejszym.
Podobno o godz. 14 na stronach urzędu ma pojawić się oświadczenie.
Lepiej późno, jak wcale, niemniej jednak zaskakującym jest fakt, że do wybrania nowego burmistrza chce prosić M.Fiedorowicza o pełnienie tymczasowo funkcji burmistrza.
Podobno M.Fiedorowicz warunkuje objęcie urzędu przeprowadzeniem się R.Gronicza poza teren Miasta oraz Gminy Zgorzelec.
Jeśli się nie wyprowadzi jest alternatywa.
Plotka dalej niesie, że w związku z powyższym stanowisko burmistrza będzie obsadzone przez siedem osób równocześnie, z każdego ugrupowania politycznego po jednym w tym jedna osoba niepartyjna oraz jedna osoba z grupy tymczasowo przebywających na naszym terenie mieszkańców innych terenów.
Jest to sprawiedliwe i demokratyczne bo pozwala dbać o interesy wszystkich grup społecznych zamieszkujących w naszym regionie.

P
G

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
do wybrania nowego burmistrza chce prosić M.Fiedorowicza o pełnienie tymczasowo funkcji burmistrza
no to rozumiem już skąd te 100 000 zł na FPG :-?

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
w gimnazjum głosić

Kwietniowa sesja Rady Miasta
http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Czy to prawda, że po raz pierwsy nie udzielono w komisji absolutorium osobie siedzącej na stołku burmistrza?

Jest to wg mnie polityczny policzek dla osoby siedzącej na stołku burmistrza oraz dla osób, które go trzymają na tym fotelu
Jeśli tak, to okropny wstyd.

P
G

a za 200 dni

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, 5:49 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Przeglądnąłem sobie właśnie ulotkę zamieszczoną przez Grzegorza oraz ostatnie posty w tym wątku i zaciekawiła mnie wypowiedź zacytowana poniżej:
przekorny pisze:
Otóż w jednym z wywiadów burmistrz oświadczył, że zatrudnił zewnętrzną firmę audytorską, celem zbadanie nie tylko wszelkich wątpliwości związanych z budową Orlika, ale,.. uwaga!!!!,.. audyt pracować będzie do końca roku, kontrolując prawidłowość przeprowadzania inwestycji miejskich!!!!!!!
Jak się wydaje, będzie więc kontrolował cały pion inwestycyjny UM od wiceburmistrz Czułowskiej,... po szeregowych pracowników wydziału ds. inwestycji - czy przypadkiem nie popełniają jakowegoś błędu w realizowanych inwestycjach.

Ale to jeszcze nic... Otóż, jak się okazuje, w strukturze organizacyjnej UM widnieje nie tylko stanowisko Audytora, lecz również zajmuje je człowiek kompetentny, zatrudniony do sprawdzania rzetelności prowadzonych działań i pobierający z tego tytułu niemałe zapewne wynagrodzenie.

Pozwoliłem sobie fragment pogubić.
Zamysłem przekornego pewnie było oczernić Gronicza za to, że płaci wewnętrznemu audytorowi pensję, a i tak ten nieprawidłowo wykonuje swoje obowiązki. Otóż na tym przykładzie widać do czego przydaje się system zarządzania ISO w UM, wg mnie to pieniądze wyrzucone w błoto. A kto się szczyci wdrożeniem tego systemu??? Poczytajcie ulotkę załączoną stronę wcześniej :grin: :grin: :grin: .

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

]:->

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

CICHY - wygląda jakbyś spam wrzucał... :roll:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Grzegorz pisze:

Cytuj:
Jest to wg mnie polityczny policzek dla osoby siedzącej na stołku burmistrza oraz dla osób, które go trzymają na tym fotelu
Jeśli tak, to okropny wstyd.
:smt053

P
G

a za 200 dni
:smt026 :smt026 :smt026

Gronicz dużo obiecywał a prawie nic nie zrobił.
Szumne hasła, kiełbasa wyborcza w wyborach 2006r. A prawda jest taka:
Rzeczywiście, CZAS NA ZMIANĘ :smt023
http://www.zgorzelec.info/wybory/_bypas ... e.php?id=8

Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 12:21 przez bartekz, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.