Dzisiaj jest 14 maja 2025, 8:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Chuck Norris jr napisał/a:
kolorowe balkony, czy to estetyczne, czy może nie?

Wg mnie koszmarne

Ja jestem innego zdania :roll: w porównaniu z tą resztą elewacji wyglądają znakomicie ;) Gdyby ktoś wyznaczył ludziom jakiś kierunek, to może nie byłoby takiej pstrokacizny i zarządca budynku (w tym przypadku, to chyba SM i dawny WAM) przeprowadzili kompleksowy remont elewacji, to ludzie nie mieli by potrzeby (każdy we własnym zakresie) remontować balkonów i byłby utrzymany jednolity ton i kolorystyka budynku, a tak mamy swego rodzaju folklor, ale nie jest szczególnie odrażający w porównaniu z resztą wyblakłych tynków ;) Dopuszczalne, zważywszy że to "tyły" budynku :)

Tytuł: bzzz
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Ale wspomniany skwer istniał już przed wojną
skwer jako taki nie istniał, była tam, jeszcze w latach 50 tych murawa, taka sobie łąka, jakich wiele, skwer powstał chyba na początku lat 60 tych. Co jest historią a co nie, rzecz dyskusyjna, osobiście nie wiem, czy ja jestem już 'historyczny', czy jeszcze nie? :grin:

Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, 16:55 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
skwer jako taki nie istniał, była tam, jeszcze w latach 50 tych murawa

Nie wiem który to rok, ale raczej o takim oto wizerunku mowa: http://www.chwila.com/zgorzelec/54.jpg

a skoro zabytkowe, powinno się przywrócić stan poprzedni, tylko pytanie który stan poprzedni http://www.chwila.com/zgorzelec/69.jpg ,a w to akurat wątpię ;-)

Chuck Norris jr pisze:
Co jest historią a co nie, rzecz dyskusyjna

Czy skwer jest historycznym miejscem?? osobiście wątpię w to, aby bezpośrednio na terenie skweru wydarzyło się coś historycznego.

Tytuł:
pismak
pismak

Marcopollo pisze:
a skoro są wnioski wiec jakaś koncepcja wizualna być już powinna, ale nikt nic nie wie :roll:

Pytanie czy ktoś się pytał o tą koncepcję. Nie wiem czy to jest aktualna koncepcja ale takie do niedawna było założenie (chyba 2008 rok)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dziękuje za grafikę skweru, tylko czy doprowadzenie do takiego stanu ma kosztować ponad 3 mln zł?? Podobna kwota jest planowana na przebudowę Parku Nadnyskiego.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
skwer jako taki nie istniał, była tam, jeszcze w latach 50 tych murawa

Marcopollo pisze:
Nie wiem który to rok, ale raczej o takim oto wizerunku mowa:

No to ja się poddaję... :-?
Wg mnie to nie jest tylko murawa... :|

Tytuł: Re: bzzz
gaduła
gaduła

Chuck Norris jr pisze:
YELLO_35 pisze:
Ale wspomniany skwer istniał już przed wojną
skwer jako taki nie istniał, była tam, jeszcze w latach 50 tych murawa, taka sobie łąka, jakich wiele, skwer powstał chyba na początku lat 60 tych. Co jest historią a co nie, rzecz dyskusyjna, osobiście nie wiem, czy ja jestem już 'historyczny', czy jeszcze nie? :grin:

Jesteśmy historyczni Michał,nie da się ukryć...
Ale wspomniany skwer był nawet trochę wcześniej,niż lata 60-te.
Mam w swoim rodzinnym archiwum zdjęcie przy takim dużym kamieniu,a na pierwszym planie
są klomby z kwiatami.Kamień był na samym środku tego skweru.
Natomiast z mojej wczesnej podstawówki kojarzę wspomnianą murawę, z zakończeniem pochodu 1-Majowego/który to był rok,nie pamiętam.../

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Moim zdaniem pierwsze pytania, jakie należałoby sobie zadać, to: komu i czemu ten teren ma służyć? i w jaki sposób? Wydaje mi się, że dotychczasowa funkcja skweru Popiełuszki była nijaka. Stanowił i stanowi trakt pieszy z miasta do MDK, do parku i na działki. To jego podstawowa funkcja, uzupełniona szachistami, menelami, czasem spacerowiczami, tudzież nieliczną młodzieżą zajmującą ławki. Gwiaździsty układ alejek nie ma żadnego uzasadnienia. Nie ma tam cienia w lecie, ani zacisznych miejsc, w których chętnie by się siadło (patrz dla porównania skwer zaraz za mostem po prawej stronie). Jeśli więc koncepcja pozostanie taka, jak dotychczas, to nie widzę większego sensu inwestować w skwer miliony, tak potrzebne temu miastu w innych miejscach. Myślę, że sensowniej byłoby już włożyć je w sam park. A tam wystarczy wymienić krawężniki, wyżwirować alejki, zlikwidować 'fontannę' i regularnie strzyc trawę. No i zapewnić nieco więcej cienia.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Nie ma tam cienia w lecie

Wybacz, ale dosłownie parę ławek stoi w bezpośrednim słońcu, reszta w cieniu wielkich lip(nie przycinanych od dziesięcioleci).
Chuck Norris jr pisze:
zlikwidować 'fontannę'

W parku jest fontanna? :roll:
Ale z drugiej strony, po przebudowie skweru i parku, mam nadzieję na spory popyt na te miejsca od wiosny do jesieni. Sami wiecie, że park ma swój urok a zadbany będzie miał jeszcze większy. Tylko wciąż nie rozumiem tej 'zabytkowości' tego skweru :roll: , a co się z tym wiąże konserwator zabytków na szaleństwa nie pozwoli.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Moim zdaniem pierwsze pytania, jakie należałoby sobie zadać, to: komu i czemu ten teren ma służyć? i w jaki sposób? Wydaje mi się, że dotychczasowa funkcja skweru Popiełuszki była nijaka. Stanowił i stanowi trakt pieszy z miasta do MDK, do parku i na działki. To jego podstawowa funkcja, uzupełniona szachistami, menelami, czasem spacerowiczami, tudzież nieliczną młodzieżą zajmującą ławki. Gwiaździsty układ alejek nie ma żadnego uzasadnienia

Ma uzasadnienie w tej właśnie komunikacji. W innym wypadku naród zrobi sobie ścieżki jak to kiedyś bywało :|
Wg mnie powinno się zadbać o to miejsce - bez względu na to po co komu i do czego służy. Ma być ładnie i tyle ;)

Chuck Norris jr pisze:
Nie ma tam cienia w lecie, ani zacisznych miejsc, w których chętnie by się siadło (patrz dla porównania skwer zaraz za mostem po prawej stronie).

Ano nie ma - u Niemców zazwyczaj wszystko jest bardziej z głową robione :-?

Chuck Norris jr pisze:
Myślę, że sensowniej byłoby już włożyć je w sam park. A tam wystarczy wymienić krawężniki, wyżwirować alejki, zlikwidować 'fontannę' i regularnie strzyc trawę

To akurat prawda - park mógłby przyciągnąć ludzi gdyby był bardziej zadbany.

Chuck Norris jr pisze:
No i zapewnić nieco więcej cienia.

W parku masz go pod dostatkiem ;)

Marcopollo pisze:
W parku jest fontanna?

Była - teraz to chyba nawet ciężko rozpoznać.

Marcopollo pisze:
Tylko wciąż nie rozumiem tej 'zabytkowości' tego skweru

Może głaz lub innym wungiel stanowi tę zabytkowość? ;)
A'propos ławek w cieniu - liczysz te na obrzeżach przy ruchliwej ulicy Partyzantów lub przy Parkowej - a to chyba nie o to w parku chodzi ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
Jeśli więc koncepcja pozostanie taka, jak dotychczas, to nie widzę większego sensu inwestować w skwer miliony, tak potrzebne temu miastu w innych miejscach. Myślę, że sensowniej byłoby już włożyć je w sam park. A tam wystarczy wymienić krawężniki, wyżwirować alejki, zlikwidować 'fontannę' i regularnie strzyc trawę.

Chuck. Zastanawiam się jakby dziś wyglądał Bulwar Grecki na Przedmieściu Nyskim gdyby „wyrównano krawężniki i wyżwirowano alejki”. A może nie likwidować fontanny tylko ją wyremontować? Może zamiast wysypywać tylko żwir zrobić odwodnienia, utwardzić ciągi piesze tak żeby przy wiosennych roztopach nie było tam tak jak jest teraz. Dlaczego nie możemy zrobić czegoś tak jak powinno to być zrobione od początku do końca? Czy wieczna prowizorka tak weszła nam w krew?
Chuck Norris jr pisze:
Nie ma tam cienia w lecie, ani zacisznych miejsc, w których chętnie by się siadło

Czy park, tereny zielone zawsze muszą być zacienione? Skoro powołujecie się na naszych sąsiadów zapraszam na tereny przy Nysie w Goerlitz (stare kąpielisko). Ławki, piękna łąka, na której wiele osób z przyjemnością spędza swój wolny czas.
Marcopollo pisze:
Tylko wciąż nie rozumiem tej 'zabytkowości' tego skweru

A może komuś chodziło o rewitalizację tego terenu stąd nazwanie tego terenu „zabytkowym” mogło utwierdzić osoby przyznające środki unijne, że dążenia miasta są słuszne ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
liczysz te na obrzeżach przy ruchliwej ulicy Partyzantów lub przy Parkowej - a to chyba nie o to w parku chodzi

W parku na pewno nie o to chodzi, lecz to nie park tylko skwer, wiesz, ludzie na kocach wypoczywający w ciepłe dni(i tu pewnie powróci temat psich kup) ;). A ławki nie stoją przy drodze, na ul. Partyzantów są zwrócone w stronę ulicy, od strony parkowej są do skweru, a to czy ławki będą stały jak stoją czy będą parę metrów dalej i tak ciągle będą przy ruchliwej ulicy, takie położenie tego skweru. Nie chce bronić obecnego wyglądu, jest daleki od tego jaki bym sobie życzył jako mieszkaniec, ale poczekamy może się mile rozczarujemy :lol:
PiTeK pisze:
A może komuś chodziło o rewitalizację tego terenu stąd nazwanie tego terenu „zabytkowym”

Problem w tym, że jak już wspomniał YELLO_35 nawet łopaty nie wbijesz bez pozwolenia konserwatora. Jest tam też kibelek, nie czynny od początku roku i kilku przedsiębiorców którzy mają, mieli bądź będą mieli do czynienia z konserwatorem zabytków.

A tak odbiegając od tematu, to jest raczej żenujące, że kibelek nie czynny. W okolicy są dwa tego typu przybytki i obydwa zamknięte na cztery spusty :lol: Nic ciekawego w razie spaceru, jak przyciśnie nie ma gdzie iść przemyśleć sprawy:) Chyba, że za krzaki i modlić się aby mandatu przy okazji nie złapać :lol: .

[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 11:06 pm ]
Wczoraj pojawił się artykuł na głównej o tym jak jakaś nierozgarnięta mamuśka kredkami popisała filar MDK-u, ostra dyskusja :) , ale nie o tym chciałem, dużo wcześniej jakieś łebki pomazali spreyem całą ponoć szerokość dolnego pasu MDK-u, winni się przyznali i zobowiązali do usunięcia szkody. Wie ktoś czy wywiązali się z tego, czy może już wszyscy dawno o sprawie zapomnieli??

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Marcopollo pisze:
Chuck Norris jr napisał/a:
zlikwidować 'fontannę'

W parku jest fontanna? :roll:
chodziło mi o 'fontannę' na skwerze Popiełuszki.
Zaś co do 'cienia', to miałem na myśli zacisze, intymność i spokój siedzącego i odpoczywającego na ławeczce. Nie wyobrażam sobie np, żebym mógł znaleźć gdzieś w tej okolicy miejsce, gdzie sobie siądę spokojnie z książką do czytania, będę się czuł komfortowo, bezpiecznie i nic nie będzie zakłócało mojej uwagi. A może jeszcze o dwadzieścia kroków od tego miejsca będę mógł sobie kupić coś do picia lub do lizania :grin:
Nie mówiąc o wiosennych zakochanych, którzy kombinują jak koń pod górę, gdzie się tu schować.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
będę się czuł komfortowo, bezpiecznie

Ogólnie zgadzam się, tylko znają nasze realia to z tymi zacienionymi miejscami bywa tak, że komfortowo jest ale pytanie czy bezpiecznie :lol:
Chuck Norris jr pisze:
dwadzieścia kroków od tego miejsca będę mógł sobie kupić coś do picia

Jest przy skwerze lokalik gdzie kupisz coś do picia i nawet do jedzenia :lol:
Chuck Norris jr pisze:
mówiąc o wiosennych zakochanych, którzy kombinują jak koń pod górę, gdzie się tu schować

Napewno nie masz tu siebie na myśli ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
chodziło mi o 'fontannę' na skwerze Popiełuszki.

A ja myślałem o tej , która była za placem zabaw przy Konarskiego.
Bo ta "Twoja" to nawet rozpoznawalna jako fontanna...

Chuck Norris jr pisze:
A może jeszcze o dwadzieścia kroków od tego miejsca będę mógł sobie kupić coś do picia lub do lizania

Tylko bez koncesji na sprzedaż piwa - bo przy naszym społeczeństwie urok parku szlag trafi...
Inna sprawa , że pić alkoholu w miejscach publicznych i tak nie wolno.
I to w sumie smutne - bo za Nysą nikt tego nie zabrania , a naród jakoś inną kulturę picia ma... :-?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.