Dzisiaj jest 14 maja 2025, 19:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Janusz Pawul
2010-04-28 09:49:56 , Aktualizacja 2010-05-01 12:10:49

Szymon Pacyniak, były starosta zgorzelecki i wicemarszałek Dolnego Śląska, wygrał dwuletnią batalię o artykuł

Obrazek

Samorządowiec wytoczył sprawę karną dziennikarzowi Leszkowi Szymowskiemu, po tym jak ten opublikował we wrześniu 2008 roku w tygodniku Angora artykuł pt. Układ Przygraniczny. Tekst wywołał w Zgorzelcu spore zamieszanie. Traktował o niejasnych, czy wręcz mafijnych powiązaniach tutejszych samorządowców, przedsiębiorców i prawników ze światem przestępczym.

Osoby opisane w artykule zarzuciły jednak dziennikarzowi nierzetelność i napisanie nieprawdy. Były starosta zgorzelecki, który był jedną z osób wymienionych w tekście, wytoczył mu proces. Sprawa długo nie mogła się rozpocząć, aż wreszcie, po blisko 2 latach, strony zawarły ugodę.

W tym tygodniu w najnowszym numerze Angory ukazały się przeprosiny podpisane przez Leszka Szymowskiego, które są skutkiem tej ugody. W krótkim oświadczeniu pod przeprosinami dziennikarz napisał m.in. "W moim artykule podałem nieprawdziwe informacje dotyczące pana Szymona Pacyniaka. Dziś wiem, że oparte były na fałszywych dokumentach, czego wcześniej nie zweryfikowałem."

Jakie to były fałszywe dokumenty? O tym Leszek Szymowski mówić nie chce. Nie przez telefon. Zapewnia jednak, że cała sprawa zaczęła się kilka lat wcześniej, gdy był jeszcze początkującym dziennikarzem Gazety Polskiej. To wówczas właśnie w jej redakcji zaczęli się pojawiać ludzie związani ze Zgorzelcem, którzy dostarczali różnych sensacyjnych informacji na temat tego, co dzieje się w przygranicznym mieście.

Jak dodaje Leszek Szymowski, dziś już wie, że został wmanewrowany w lokalne, polityczne rozgrywki, bo dostarczycielem sensacji związanych z Szymonem Pacyniakiem okazała się być osoba, która była jego politycznym przeciwnikiem.

- Redaktor, oprócz tego, że mnie przeprosił, ujawnił mechanizmy, które towarzyszyły powstaniu tego tekstu i osoby, które zaangażowały się, żeby artykuł w tej formie się ukazał. Działały one w ściśle określonym celu, żeby mnie zdyskredytować - mówi Szymon Pacyniak. - Są to osoby, wobec których dziś jeszcze muszę być powściągliwy, co do nazwisk. Mogę natomiast powiedzieć tyle, że są to ludzie związani z samorządem, jest nawet
osoba, która zasiada wspólnie ze mną w radzie powiatu - wyjaśnia Sz. Pacyniak i dodaje: - Wiem też, że niebawem ukażą się kolejne przeprosiny, tym razem dotyczące jednego z biznesmenów z naszego powiatu.

Były starosta zapowiada, że sprawę skieruje najprawdopodobniej do prokuratury, ponieważ w jego ocenie, jeśli do próby zdyskredytowania go fabrykowane były dokumenty, to może się okazać, że popełnione zostało przestępstwo.
za: http://www.zgorzelec.naszemiasto.pl/art ... ,id,t.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No to ja pozwolę sobie wkleić tekst przeprosin, jakie ukazały się w nr 18 (2 V 2010) Angory - żeby dopełnić całości.
Swoją drogą,.. - pozwoliłem sobie przeczytać wszystkie wpisy w wątku dot. artykułu, który stał się przyczyną owych przeprosin,.. i wielce jestem ciekaw jak w obecnej sytuacji zareagują ich autorzy. :roll:
Z plotek różnych i pomniejszych ploteczek,.. tudzież ćwierkania okolicznego "ptactwa" wnoszę, że sprawa nie jest zakończona, lecz będzie miała wielce rozwojowy charakter. I zaskakujący,... :-?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Bardzo mnie ciekawi, który to z radnych powiatowych "donosił" na Pacyniaka i jak on się teraz z tym czuje. Czy wobec innych osób wymienionych w artykule także należy się spodziewać przeprosin? Swoją drogą to karygodne, aby tak łatwo można ludzi pomawiać o rzeczy, które nie miały miejsca.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Jak się siedzi w polityce, to niestety, takie rzeczy trzeba mieć wkalkulowane w tą działalność.

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
Jak się siedzi w polityce, to niestety, takie rzeczy trzeba mieć wkalkulowane w tą działalność

Wielce Szanowny Chucku

Możesz mnie oswiecić i poinformować, jakie rzeczy musiałbym wkalkulować idąc do polityki?
Jakoś nie mogę tego ogarnąć co mam wkalkulować.

P
G

a za 194 dni ....

Tytuł:
rekrut
rekrut

Grzegorz...oszczędź bo żal d... ściska :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Możesz mnie oswiecić i poinformować
kpisz, czy o drogę pytasz? :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
jakie rzeczy musiałbym wkalkulować idąc do polityki?

nie idź tam!

Tytuł:
pismak
pismak

abuziubuziu pisze:
Grzegorz...oszczędź bo żal d... ściska

Ciebie oszczędzę.
Ze względu na stan Twoich zwieraczy i powodu ich działania.

Chuck Norris jr pisze:
kpisz, czy o drogę pytasz?

Szanowny Chucku
Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem po Tobie.
Widzę, że Twoją specjalnością zaczyna być nieodpowiadanie na pytanie.
No cóż.
Pozostanę w niewiedzy.
Jak ja odpowiem półsłówkami, mówiąc półgębkiem, siedząc na półdupku, że to mi się zarzuca nie wiem jakie skróty myślowe. Jak zapytam prosto o rozwinięcie tematu, to zarzuca mi się kpinę.

Wielce Szanowny Chucku a ja i tak znam jedną prawdę absolutną:
Nie ma głupich pytań, natomiast z odpowiedziami bywa różnie.

Nie bierz tego do siebie oczywiście.

tadam pisze:
nie idź tam!

Szanowny Tadamie
Coraz częściej zastanawiam się, czy nie pójść.
W końcu cały czas na tym forum przedstawia się ludzi będących w lokalnej polityce, jako ..... sami wiecie, więc dlaczego nie ja?

Gdyby istniała możliwość wymiany złych radnych w trakcie kadencji ... to dlaczego nie.
Niestety nie jest to możliwe w dzisiejszym stanie prawnym.

P
G

ale za 194 dni .....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
Coraz częściej zastanawiam się, czy nie pójść.
już w tym siedzisz, biorąc pod uwagę Twoje zaangażowanie. 'Bycie' w polityce, to niekoniecznie legitymacja partyjna.
Co do pytań: istnieją tzw pytania retoryczne, do których zaliczyłbym to postawione przeze mnie, istnieją również pytania, na które odpowiadać nie warto, bo odpowiedź, jakakolwiek by nie była, nic nie wyjaśnia i pytającemu pożytku nie przyniesie. Musi on przejść pewien etap, odpowiedzieć sobie sam na pytania podstawowe, potem dopiero 'dopytywać' ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
już w tym siedzisz, biorąc pod uwagę Twoje zaangażowanie.

Teraz to próbujesz mi coś wmówić.
Zaangażowany jestem w czat zgorzelecki a nie w politykę.
Nie sądzę, że tutaj kształtuje się wizerunki.
Sądzę, że tutaj przedstawia się swoje zdanie, czasami się pyta, w celu rozwiania wątpliwości.

Chuck Norris jr pisze:
'Bycie' w polityce, to niekoniecznie legitymacja partyjna

Jasne. Zaraz mi wmówisz, że .... ale po co ... mam bujną wyobraźnie wolę się pohamować.

Chuck Norris jr pisze:
Musi on przejść pewien etap, odpowiedzieć sobie sam na pytania podstawowe, potem dopiero 'dopytywać'

Wielce Szanowny Chuck
Proszę nie próbuj więcej mi odpowiadać nie poproszony na moje pytania .... bo strasznie ciężko mi będzie stwierdzić, czy moja odpowiedź na moje pytanie jest właściwa, względem Twojego wyjaśnienia do odpowiedzi na moje pytania.

P
G

a za 194 dni

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
bo strasznie ciężko mi będzie stwierdzić, czy moja odpowiedź na moje pytanie jest właściwa, względem Twojego wyjaśnienia do odpowiedzi na moje pytania.

wycofuję to co napisałem parę postów wyżej. Masz wszelkie zadatki na polityka.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Grzegorz pisze:
nie próbuj więcej mi odpowiadać nie poproszony na moje pytania
z całym szacunkiem dla Twojej mrówczej pracowitości na tym forum: nie Ty mi będziesz pozwalał odpowiadać i zabierać głos wtedy kiedy uznam to za stosowne. Także na Twoje posty.
I podejdź poważnie do tego, co napisał Ci wyżej tadam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Grzegorz he he he chyba w tej piaskownicy nikt Cie nie lubi, zabieraj foremki i pa

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A ja wielce jestem ciekaw, dlaczego na stronie głównej portalu nie ma śladu nt. tych rewelacji, które wypłynęły za sprawą oświadczenia Szymona Pacyniaka.
Oluś zwykle rzucał się na tego typu informacje gwałtownie i drapieżnie - co jest oczywiście naturalne zważywszy na fach który wykonuje - tymczasem jednak w tym jakże gorącym temacie zadziwiające milczenie trwa... i trwa. :o
Więc albo przygotowuje coś arcyciekawego i drąży,.. albo z jakiś nieznanych nam przyczyn, temat ten woli omijać szerokim łukiem... :roll:

Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 18:14 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.