Dzisiaj jest 10 maja 2025, 8:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

List od czytelnika (kontakt-r@o2.pl):

Cytuj:
Stop wulgaryzmom!

A może by tak u nas?

Zanim zaklniesz siarczyście na ulicy, pomyśl, że może cię to kosztować nawet 500 złotych.

Wyciąganie konsekwencji wobec osób posługujących się słowami wulgarnymi umożliwia artykuł 141 kodeksu wykroczeń. Mówi on, że "umieszczanie nieprzyzwoitych ogłoszeń, napisów, rysunków albo używanie nieprzyzwoitych słów w miejscu publicznym podlega karze ograniczenia wolności, grzywny lub nagany. Ukarać może nas policjant albo strażnik miejski. W przypadku przekleństw nie obowiązuje żaden oficjalny taryfikator. Za wulgarną wiązankę, która nasycona jest wyjątkowo dużą ilością "pikantnego" słownictwa, można zapłacić od 20 do nawet 500 złotych.

Stop wulgaryzmom

W Elblągu od września 2004, kiedy zaczęła się akcja "Stop wulgaryzmom!", do końca czerwca 2005 roku mandaty otrzymało 2538 osób, które muszą w sumie zapłacić 165 tysięcy złotych. Tylko w czerwcu ubiegłego roku elbląscy policjanci ukarali 289 osób, wystawiając mandaty na łączną sumę blisko 20 tys. zł. - Chociaż media nie mówią już o akcji "Stop wulgaryzmom", tak często jak na początku, jest ona cały czas realizowana przez elbląską policję i przynosi pożądane efekty - powiedział "Gazecie Olsztyńskiej" Jakub Sawicki z zespołu prasowego Komendy Miejskiej Policji w Elblągu. Treść przepisu art. 141 kodeksu wykroczeń oraz kara za jego złamanie są już znane niejednej osobie w Elblągu. Dały się we znaki na tyle, że coraz częściej mieszkańcy i turyści zastanawiają się nad tym, gdzie i co mówią.

Pozdrawiam Roman

Co wy na to ?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Oczywiście jestem za :wink:

rekrut
rekrut

popieram

Tytuł:
VIP
VIP

a co na to Straż Miejska ?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
a co na to Straż Miejska ?
no właśnie, słyszał ktoś jakim językiem się ona posługuje :lol:
Jestem przeciw.
Nie dlatego, żebym był za publicznym przeklinaniem i wulgaryzmami w ustach młodzieży szkolnej. Jestem przeciwny szerzeniu opinii, że się to da zrobić metodami administracyjnymi, bo się nie da. Będzie to kolejna spektakularna akcja typu: patrzcie jacy jesteśmy aktywni i jak mocno chcemy dobrze :!: Wiadomo, że sprzeciw nie będzie słabszy wobec takich działań.
Ja bym spróbował zacząć od góry, od np wyeliminowania wulgaryzmów w filmie, tv, radiu i wszędzie tam, skąd ludzie biorą przykład. Będzie to proces dłuższy, ale z cała pewnością skuteczniejszy. Wpływajmy na swoich przedstawicieli parlamentarnych, niech coś zrobią wg naszych oczekiwań, w końcu to my ich wybraliśmy i nas tam reprezentują.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

"Wieża ciśnień"-dodatek wrocławski Gazety Wyborczej z 05.12,2003

Rozmowa z prof.Janem Miodkiem otym,przez kogo klniemy coraz wiecej:
Adam Domagała:Czy to prawda,że zalegalizował Pan słowo "zajebiście"?
Prof.Jan Miodek:Kiedy o tym słysze,ogarnia mnie,człowieka na ogół łagodnego,wściekłość.Słowa "zajebiście"-przysięgam!-nigdy publicznie nie użyłem.Jest wyjatkowo plugawe,niedobrze mi sie robi,gdy je słysze.Jestem przerażony,że je pokochali ludzie młodzi i starsi,niezależnie od wykształcenia.O moim rzekomym przyzwoleniu na używanie tego słowa napisała jedna z gazet,na co ostro zaprotestowałem.
AD:Mode na "zajebistość" wprowadził lider zespołu Ich Troje.Wystarczyła jedna transmisja koncertu w telewizji.Ale przeciez nie Wiśniewski je wymyslił.
prof. Miodek:Oczywiscie,że nie on!Wiadomo,od jakiego czasownika pochodzi to słowo.Ma z dziesięc lat,ale nikt nie pozwalał sobie na jego publiczne używanie.Dopiero pan Wiśniewski,siła piosenkarskiego autorytetu,przekonał ludzi,że to atrakcyjny wyraz.
AD:Urszula Kozioł,poetka,pisała z sympatia o "kurwikach" w oczach posłanki Beger:"Rozświetliły scenę polityczna i -co tu kryć-rozładowały nagromadzone napięcia..."
pro. Miodek:Ja bym sie nie odwazył tak napisać.Dla mnie "kurwiki" zawsze zostaną wulgarnymi "kurwikami".Problem w tym,że gdyby tych słów nie uzyli ludzie,na których są skierowane kamery,nie rozmawialibyśmy teraz na ten temat.O słowach z kategorii "zajebistych kurwików" mówiliby miedzy sobą wyłacznie jezykoznawcy.Siła mediów jest jednak tak wielka,że....
AD:...sam jest pan "człowiekiem z telewizji".
prof Miodek:Ale widocznie nie słucha mnie tylu ludzi,co Wiśniewskiego czy posłankę Beger.Co mogę zrobić poza udeżeniem udeżeniem pięścią w audycjach telewizyjnych i felietonach?Odwoływać sie do poczucia dobrego gustu,Herbertowskiej "kwestii smaku"? Tego na odległość nie nie da sie nauczyć.Moge tylko ubolewać nad upadkiem jezykowych obyczajów.Gdyby takie słowo wyrwało sie mojemu ojcu przy żonie i rodzinie,uznalibysmy to za objaw choroby umysłowej.Kiedyś za uzycie brzydkiego wyrazu w obecnosci dziewczyny trzeba ją było miesiącami przepraszać .A wspólczesnym dziewczynom imponuje,kiedy chłopcy ciezko klną.Najbardzej wulgarne,polskie słowa stają sie naszą wizytówką.Murzyn sprzedający kasztany na placu Pigalle w Paryżu wita mnie,na dżwięk polskiego jezyka,słowami:"Pologne,k.... ,k....".Zgroza.
I pomysleć,że całkiem niedawno,jakies 70 lat temu ,administracyjnie amieniono zapis słowa "pasożyt".Wczesniej pisało sie przez "rz":"pasorzyt"-co,co pasie się w rzyci,czyli w w d...Za tą zmianą stała językowa pruderia,ale czasmi za nią tęsknię.
AD:A klnie Pan casem?
prof Miodek:Czasem.Wstydze sie tego,ale-mimowolnie-te słowa zaległy sie we mnie.Gdybym przewrócił sie na skórce od banana,to nie moge przyciąc,że krzyknąłbym:"O rany!"
Infekcja,bez dwóch zdan infekcja.Kiedyś zaproszono mnie do wygłoszenia noworocznej gawędy na Akademii Rolniczej.Miła,biesiadna atmosfera,więc pozwoliłem sobie opowiedziec anegdotke z wyrazem na "k" w puencie.Oczywiscie -śmiech.Ale nastepnego dnia przyszedł do mnie na polonistyke list jednego z profesorów obecnych na sali.Napisał,że tym jednym żarcikiem starciłem w jego oczach cały autorytret.Zrobiło mi sie bardzo przykro,ale koniec końców-to wspaniale,że są jeszcze ludzie,którym wiedną uszy od brzydkich wyrazów.
Uff,ale sie naklepałem w klawiature,aż mnie palce nap.... Sorry-bolą!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paździoch pisze:
Ja bym spróbował zacząć od góry, od np wyeliminowania wulgaryzmów w filmie, tv, radiu i wszędzie tam, skąd ludzie biorą przykład. Będzie to proces dłuższy, ale z cała pewnością skuteczniejszy. Wpływajmy na swoich przedstawicieli parlamentarnych, niech coś zrobią wg naszych oczekiwań, w końcu to my ich wybraliśmy i nas tam reprezentują.

Jak to zrobić? Powołać speckomisję, która będzie decydować - na jakiej podstawie? - co może przejść a co nie?

Bzdura.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Nie bzdura mrbyte, w całym cywilizowanym świecie się tak postępuje, tylko jakoś w Polsce szukamy na najprostsze rzeczy "sposobu". Sposoby wymyślono już dawno, należy je tylko zastosować. Jak :?: Napisać petycję do swojego posła, zebrać podpisy i naciskać, aż do skutku,
Cytuj:
Powołać speckomisję, która będzie decydować - na jakiej podstawie? - co może przejść a co nie?
ja tam nie mam problemu z określeniem co powinno przejść a co nie, jeśli ktoś ma wątpliwości, to powinien reformowanie zacząć od siebie.
Co nie znaczy oczywiście, że inne sposoby są bzdurne, ja uważam, że podany przeze mnie jest najskuteczniejszy w obecnej sytuacji, tyle, że może nienajłatwiejszy. Ale: skuteczne rzeczy nie przychodzą łatwo.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paździoch pisze:
Nie bzdura mrbyte, w całym cywilizowanym świecie się tak postępuje, tylko jakoś w Polsce szukamy na najprostsze rzeczy "sposobu". Sposoby wymyślono już dawno, należy je tylko zastosować. Jak :?: Napisać petycję do swojego posła, zebrać podpisy i naciskać, aż do skutku,

I co ten poseł ma zrobić? Spowodować uchwalenie prawa? Jakiego? Wskaż przykłady z innych systemów prawnych.

Cytuj:
ja tam nie mam problemu z określeniem co powinno przejść a co nie, jeśli ktoś ma wątpliwości, to powinien reformowanie zacząć od siebie.

Podobnie zapewne twierdzili inicjatorzy prohibicji w USA. Pamiętasz co z tego wyszło?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
I co ten poseł ma zrobić? Spowodować uchwalenie prawa?
tak, myślę, że rola posła w parlamencie na tym właśnie polega. Przynajmniej teoretycznie :)
Cytuj:
Wskaż przykłady z innych systemów prawnych.
przykłady czego :?: uchwalania prawa :?: :lol: nie do końca Cię tu rozumiem :o
Cytuj:
Podobnie zapewne twierdzili inicjatorzy prohibicji w USA
tu też nie do końca jasno piszesz o co Ci chodzi, co ma prohibicja w USA do kwestii posiadania własnych zasad moralnych :?: przecież dyskusja dotyczy kultury języka potocznego, a może to ja wątek pomyliłem :?: :)
Nie potrafię polemizować z kimś, kto niezbyt jasno wyraża o co mu chodzi, sorry.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
przykłady czego :?: uchwalania prawa :?: :lol: nie do końca Cię tu rozumiem :o

A co tu rozumieć? Pytałem o przykłady rozwiązań prawnych w sprawie o której rozmawiamy. To takie skomplikowane?

W Polsce uprawnienia quasi-cenzorskie ma KRRiTV. Chodzi Ci zatem o nowelizację ustawy lub o zupełnie inny organ, zapewne podobny do jakiegoś działającego za granicą. Jakiego?

Wiesz też z pewnością, że ustawa o języku polskim porusza tą kwestię. I co? I nic. Polecam łaskawej uwadze śliczny raporcik:

http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2001/KOM122/KOM122.HTM

a w szczególności fragment:

Cytuj:
Od czasu uchwalenia ustawy, która ochronę języka uczyniła również powinnością obywateli, nawyki językowe Polaków niewiele się zmieniły - nieco przybyło (o 3 punkty) osób, które twierdzą, że przeklinają tylko w zdenerwowaniu, natomiast ubyło (o 4 punkty) przyznających się do używania ordynarnych słów również w innych sytuacjach (m.in. dla ekspresji). Na niezmienionym poziomie utrzymuje się natomiast odsetek ankietowanych, którzy twierdzą, że zachowują całkowitą czystość języka.

Cytuj:
tu też nie do końca jasno piszesz o co Ci chodzi, co ma prohibicja w USA do kwestii posiadania własnych zasad moralnych. przecież dyskusja dotyczy kultury języka potocznego, a może to ja wątek pomyliłem

Ma sporo, ponieważ prohibicję wprowadzono właśnie ze względu na moralność publiczną. Picie alkoholu uznano za niemoralne i zabroniono jego produkcji i sprzedaży. Jak to się skończyło, wiadomo.

Cytuj:
Nie potrafię polemizować z kimś, kto niezbyt jasno wyraża o co mu chodzi, sorry.

Serio? A mnie się wydaje, że zgłaszasz pomysły wzięte z sufitu, nie orientując się zupełnie w materii, na temat której się wypowiadasz. Potem zaś nie potrafisz uzasadnić swoich twierdzeń.

Tytuł: Wulgaryzmy ....
rekrut
rekrut

Ze smutkiem stwierdzam ,że wulgaryzmy stały się codziennością juz nie tylko u kolesiów spod butki z piwem i pewnej warstwy społecznej nazywanej ogólnie PATOLOGIA ale towarzyszą kobietom,matkom ,panienkom ....
Klną przy dzieciach ,do dzieci ,w zabawie i rozmowie towarzyskiej .Cieszą się kiedy ich pociechy często jako pierwsze wyrazy mówią k.....Jestem zdegustowana i zwracam się do kobiet z apelem -szanujcie siebie ,szanujcie swój język .......nie pozwalajcie swoim partnerom na wulgaryzmy w waszej obecności i same tak nie mówcie .....Ustawy ,straz miejska i inne organa nie załatwią problemu ."Bo skorupka nasiąka za młodu .."w domu . :!: :!:

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Miriam pisze:
Ze smutkiem stwierdzam ,że wulgaryzmy stały się codziennością juz nie tylko u kolesiów spod butki z piwem i pewnej warstwy społecznej nazywanej ogólnie PATOLOGIA ale towarzyszą kobietom,matkom ,panienkom ....
Klną przy dzieciach ,do dzieci ,w zabawie i rozmowie towarzyskiej .Cieszą się kiedy ich pociechy często jako pierwsze wyrazy mówią k.....Jestem zdegustowana i zwracam się do kobiet z apelem -szanujcie siebie ,szanujcie swój język .......nie pozwalajcie swoim partnerom na wulgaryzmy w waszej obecności i same tak nie mówcie .....Ustawy ,straz miejska i inne organa nie załatwią problemu ."Bo skorupka nasiąka za młodu .."w domu . :!: :!:

Brawo ta pani. Mniej więcej to samo próbuję uzmysłowić Paździochowi.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Mnie nie chodzi o rozwiązania wykonawcze, typu komisje i nie mam zamiaru dawać żadnych przykladów, bo nie o to tutaj chodzi. Jestem tu po to, aby wyrażać własne poglądy, z którymi niekoniecznie musisz się zgodzić.
Wracając do kwestii zasadniczej, a mianowicie tematu wulgaryzmów w potocznym języku, powtórzę raz jeszcze: uważam, że przykład telewizji, która puszcza wiele takich kwiatuszków w swoich programach, jest naganny i należy dążyć do tego, aby sytuacja ta ulegla zmianie. Nie jestem z żadnego Rdia Maryja, ani innej organizacji Cór Rewolucji :lol: , ale mam własne dzieci i wiem, jak tego rodzaju przykład na nie działa. A TV, jak Ci zapewne wiadomo, ma zasięg olbrzymi i takąż oglądalność. Byłbym za tym, aby to zmienić. I tu mam kilka możliwości. Jedną już wymieniłem (i tu przepraszam, że Ci podniosłem ciśnienie, choć taka reakcja raczej nie powinna wystąpić u normalnego zdrowego człowieka :D ), inne są także możliwe, np. wziąć kałacha, pojechać na Woronicza i spawę załatwić w trybie pilnym. Co jeszcze :?: Można lać każdego na ulicy, kto powie słowo na Q, no ale to już nie w kwestii TV i jej przykładu.
A jakie Ty masz recepty na uzdrowienie tej patologii :?: Chętnie bym posłuchał, bo walisz na lewo i prawo, gubisz wątek i jesteś agresywny i napastliwy, może jeszcze zaczniesz rzucać mięsem :?: :lol:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paździoch pisze:
A jakie Ty masz recepty na uzdrowienie tej patologii :?:

Jedną i prostą, przeczytaj wypowiedź Miriam. Zacząć coś robić, ale nie za pomocą sił porządkowych, tylko na własnym podwórku. U siebie. Przede wszystkim nie rzucać mięsem w domu. Jeżeli przyzwyczaisz swoje dzieci do określonego języka, to nikt im nie zaprogramuje innych zwrotów. W normalnej rodzinie telewizor ma jednak mniejszy autorytet niż ojciec.

Cytuj:
Chętnie bym posłuchał, bo walisz na lewo i prawo, gubisz wątek i jesteś agresywny i napastliwy, może jeszcze zaczniesz rzucać mięsem :?: :lol:

Jasne, a na podwieczorek zjadam małe dzieci. W buraczkach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.