Dzisiaj jest 14 maja 2025, 17:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 73  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Ciekawe na jakim "poziomie" jest projekt nowych garaży...

Większość garaży na terenie miasta to niestety koszmary o różnych , kolorowych bramach... :-? Oby tu było przynajmniej tak jak w przypadku garaży przy Iwaszkiewicza :|

paawlus pisze:
Miejsca pomiędzy budynkiem a murem nie jest za wiele na stoliki

Też o tym myślałem - stoliki dla szczuplutkich ;)
Albo desperatów czy wielbicieli dużej dawki adrenaliny - gdy murka nie poprawią :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Budowanie garazy to jakas porazka. Wyglada to jak w Bangladeszu, graficiarze maja gdzie malowac, wszystkie mozliwe zuliki maja gdzie pic, a zlodzieje maja sie gdzie uczyc fachu. Czy nie mozemy wzorowac sie na innych krajach i budowac parkingow podziemnych? Wielokrotnie widywalem przy blokowiskach w Niemczech (i nie tylko) male, podziemne parkingi - nie wielopoziomowe - prosty zjazd, 20-30 garazy. Na gorze normalnie rosl trawnik i nie bylo widac, ze pod ziemia jest jakas budowla.
Piotr

Ostatnio zmieniony 24 kwie 2010, 21:06 przez gobo007, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

W tym mieście nie umieją załatać dziur w drogach a wy tu o jakichś garażach podziemnych. Czysta abstrakcja

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dziś słyszałem wypowiedź Gronicza o tym, że otrzymali środki na drugi etap Przedmieścia Nyskiego, Daszyńskiego itd, przedmieście czy śródmieście ?? Burmistrz nie zna podziału miasta? :roll: Podobnie ze skwerem Popiełuszki, na znakach jest Park im. ks. Popiełuszki. Można by pomyśleć, co tam to tylko nazwa, ale jakoś drażni...
Podobnie oznakowanie miasta, fatalne, wjazd od str. Wrocławia do Zgorzelca brak znaku określającego miejscowość, czyli czarny napis na białym tle ZGORZELEC podobnie od str. Łagowa jest koniec Łagowa a początku Zgorzelca już nie... Zgorzelec zaczyna się od znaku teren zabudowany!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
5 maja 2010
Autor: Paweł Kuszaj

Ruszyła budowa nowej Plebani

Przy kościele p.w. św. Bonifacego w Zgorzelcu ruszyła budowa Domu Parafialnego. Prace potrwają do końca października bieżącego roku. Kolejnym etapem będzie budowa sali wielofunkcyjnej.

- W dniu 19. kwietnia odbyło się przekazanie placu budowy. Do końca października 2010 roku stan surowy nowej plebani zostanie zamknięty. Na wiosnę przyszłego roku powinniśmy wprowadzić się do nowego Domu Parafialnego. – powiedział dziekan dekanatu Zgorzelec ks. Maciej Wesołowski.

Dotychczasowy Dom Parafialny mieści się daleko od kościoła. Dokładnie przy ul. Domańskiego 12. Jest to utrudnienie przede wszystkim dla parafian, którzy szukają plebani, biura parafialnego. Nowa plebania ma być bardziej funkcjonalna. Nowy Dom Parafialny powstanie tuż przy kościele. Zostaną wybudowane dwa budynki. Za kościołem powstanie kancelaria, biuro parafialne i mieszkania dla księży, natomiast obok kościoła (między stacją benzynową Shell a kościołem) powstanie sala (na 150 osób) przeznaczona na spotkania parafian, zebrania, przedstawienia, koncerty, wesela oraz wszelkie konferencje.

- Budowa sali wielofunkcyjnej rozpocznie się jeszcze przed zimą. We wszelkich działaniach wspiera mnie Rada Parafialna i parafianie. Ufam, że z Bożą pomocą i ludzką życzliwością budowę ukończymy. - dodaje ks. Maciej Wesołowski.

Środki ze sprzedaży obecnego Domu Parafialnego przy ul. Domańskiego zostaną przekazane na budowę nowej plebani.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
za: http://www.zinfo.pl/artykuly/3849

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
dla takiego portalu jak zgorzelec.info to trochę obciach zapożyczać artykuły od nielubianej konkurencji :roll: :twisted: ]:->

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Od czasu nadejścia wiosny, zaczęły jak grzyby po deszczu wyrastać klomby kwiatowe, skwer Popiełuszki, centrum miasta i nie wiem gdzie jeszcze. Nie wiem czemu, ale jak na razie przypominają mi czasy PZPR, nie wiem dlaczego ale nie za bardzo wpadają mi przynajmniej w oko. Ale pocieszam się, że jak kwiaty urosną to zmienię zdanie

Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 11:47 przez Marcopollo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
z Bożą pomocą i ludzką życzliwością
no i idealna sytuacja z możliwością wpięcia się do rury ogrzewania przebiegającej obok. Swoją drogą, czy kościół nie mógłby też z tego korzystać, żeby parafianie nie marzli w zimie?
Nowy obiekt to coś więcej niż tylko plebania. Możliwość prowadzenie działalności gospodarczej (wynajem sali na wesela, zebrania itp). Ponadto bliższy zasięg sterowania kurantami z pewnością wyeliminuje rolę przypadku.
W drugim końcu Zgorzelca też konkurencja się buduje, zawód duchownego (nie wiem, czy można to tak ująć i czy ktoś nie poczuje się urażony, ale jest to także sposób utrzymania się przecież) w dzisiejszych czasach to trafny wybór.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Swoją drogą, czy kościół nie mógłby też z tego korzystać
Ależ kościół z tego korzysta tylko może ogrzewa samą zachrystię :roll:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
W drugim końcu Zgorzelca też konkurencja się buduje

Czy to złudzenie czy sam kościół mniejszy od plebani? :roll: Chyba jedyny taki na naszym obszarze :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Marcopollo pisze:
Czy to złudzenie czy sam kościół mniejszy od plebani? :roll: Chyba jedyny taki na naszym obszarze :lol:

tak jedyny na tym obszarze, bo cerkwi nie ma zbyt dużo... ale co w tym dziwnego?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tadam pisze:
bo cerkwi nie ma zbyt dużo... ale co w tym dziwnego

A co ma wspólnego jedno z drugim? :roll: A no dziwne, bo nie widziałem jeszcze plebani większej ok kościoła. I to właśnie jest dziwne dla mnie...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

kościół u nas zwykło się nazywać katolicki a to jest cerkiew. Plebania nie jest jakaś nadzwyczajnie duża, to raczej cerkiew jest mała, ale te sześć, które tam chodzą może nie potrzebują większej.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tadam pisze:
to raczej cerkiew jest mała

Zgadza się, co nie zmienia faktu, że plebania jest większa od cerkwi. Przypomniało mi się przy okazji jak dzwoniłem do pewnego pana w starostwie, pytam się, odnośnie pewnej drogi, kiedy mają zamiar naprawić, ponieważ podczas budowy autostrady jeździły przez nią auta ciężarowe, i zrobił się garb na środku drogi, a gość mi odpowiada, że nie to że zrobił się garb to boki siadły :lol: oczywiście nie zmieniło to faktu, że garb jest. Podobnie z tą cerkwią, nie to że plebania duża, to cerkiew mała ;)

Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 15:48 przez Marcopollo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

tadam pisze:
ale te sześć, które tam chodzą może nie potrzebują większej.
osób, jak rozumiem?
Sześcioosobowa parafia?! :grin:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 73  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.