Dzisiaj jest 14 maja 2025, 21:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:17 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ja miałem ciekawszy przypadek - mieszkam w Goerlitz, jechałem do MDK na próbę, nagle napatoczył się niemiecki radiowóz, stanął obok, na parkingu pod domem kultury i (jak myślę) sprawdzał moje niemieckie blachy na komputerze. Na tym się skończyło, niemniej postanowiłem, że bez polskiej Policji nawet dowodu nie wyjmę. I teraz pytanie - gdybym nie wyjął, miałbym rację? Bo już sam nie wiem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:18 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

turek pisze:
Wolf Köhler pisze:
(...) bo niby wszystko pasuje ,mundur itp, no ale pozostaje ten niemiecki radiowóz... :D

Nie rozumie tej całej polemiki. Że niby umundurowany polski policjant może zatrzymywać tylko z oznakowanego polskiego radiowozu? Wydaje mi się, że równie dobrze może wyskoczyć za krzaka a radiowóz wcale nie jest potrzebny. A jak wyskoczy z niemieckiego radiowozu to tym bardziej nie widzę czemu nie miałbym poddać się kontroli? Zwłaszcza, że to strefa przygraniczna więc nie wydaje mi się to niezwykłe, że występują patrole mieszane.

A zdarzają się kontrole (nie chodzi o patrole) składające się wyłącznie z niemieckich policjantów?

pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

turek pisze:
Przepisy Ci tu przytoczyłem i owszem mają znać je wszyscy tylko w nich nic nie ma na temat patroli międzynarodowych w miastach przygranicznych

Akurat nie przytoczyłeś tego co potrzeba.
Twój problem to niemiecki radiowóz po stronie polskiej.
Skup się i przeczytaj uważnie mój poprzedni post to może zrozumiesz co jest "na rzeczy".

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:18 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
czy ktoś był zatrzymywany w ruchu, lub widział takie zatrzymanie jadącego auta POLIZEI na włączonych kogutach, z sygnałem dźwiękowym, za jadącym polskim kierowcą?

Nie.

turek pisze:
tak sie skąłda Droga Jolu, że to są te które trzeba Prawo o Ruchu Drogowym z odpowiednimi rozporządzeniami określa jak wyglądają pojazdy uprzywilejowane i specjalne oraz jak są oznakowane, lub nie.

Ciągle nie rozumiem dlaczego te pojazdy identyfikujesz jako te , których pasażerowie mogą Cię zatrzymać i kontrolować... :roll: Wspominałem już wcześniej , że nie każdy może - np. karetka pogotowia , czy inne pogotowie 8)
Przytoczyłeś przepis ale ja osobiście nie dostrzegam związku z Twoim problemem...

turek pisze:
jedyny ,najbardziej kumaty, który zatrybił o co mi loto

Że kolega Gero nie w ciemię bity jest to wiemy od dawna ;)

Tytuł:
pismak
pismak

YELLO_35 pisze:
Ciągle nie rozumiem dlaczego te pojazdy identyfikujesz jako te , których pasażerowie mogą Cię zatrzymać i kontrolować... :roll: Wspominałem już wcześniej , że nie każdy może - np. karetka pogotowia , czy inne pogotowie 8)

widocznie turek sądzi, że wszystkie te pojazdy mają prawo go zatrzymać i skontrolować ( na marginesie chciałbym zobaczyć jak np. karetka zatrzymuje turka i dokonuje kontroli :) )

turek, skoro twierdzisz, ze masz rację to po co piszesz w tym wątku? Nabijasz sobie licznik?
Co do odpowiednich przepisów to proponuję poczytać prawo o ruchu drogowym oraz odpowiednie rozporządzenie MSWiA - jakie, to "zadanie domowe" dla ciebie, poszukaj sobie.
Miłej lektury.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:19 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Zainspirowany dociekliwością turka zgłębiłem temat i mam nawet odpowiedź ]:->

WSPÓLNE PATROLE
Ich prowadzenie odbywa się na podstawie umów bilateralnych, natomiast techniczne warunki planowania i realizacji powinny być określone w porozumieniach wykonawczych do umów. Podobnie jak w przypadku innych instrumentów współpracy, szczegółowe zasady prowadzenia patroli, ich cele i zadania mogą się różnić z uwagi na odmienne uregulowania z poszczególnymi partnerami zagranicznymi.
Przykładem może być podpisane 17 grudnia 2007 r. Porozumienie pomiędzy Komendantem Głównym Straży Granicznej RP, Komendantem Głównym Policji RP a Prezydium Policji Republiki Czeskiej o wspólnych patrolach.
Zgodnie z powyższym porozumieniem celem wspólnych patroli polsko-czeskich jest:
– efektywne wykorzystanie sił i środków właściwych organów;
– gromadzenie doświadczeń;
– zacieśnianie współpracy;
– budowanie zaufania między Stronami Porozumienia;
– zapobieganie i zwalczanie przestępczości, ochrona porządku publicznego, w tym zwalczanie nielegalnej migracji.

Do zadań patroli należy:
– legitymowanie, kontrola osób i pojazdów;
– współpraca przy poszukiwaniu osób i rzeczy;
– podejmowanie działań o charakterze prewencyjnym oraz ujawnianie sprawców przestępstw i wykroczeń, a także podejmowanie innych czynności z tym związanych;
– współpraca przy zapewnieniu bezpieczeństwa w ruchu drogowym;
– wymiana uwag i doświadczeń związanych z pełnioną służbą.
Porozumienie określa również m.in. skład patroli, sposób ich realizacji (pieszo lub z użyciem środków transportu), kwestie uzbrojenia, użycia urządzeń technicznych potrzebnych do wykonywania obowiązków służbowych, utrzymania łączności, środków przymusu bezpośredniego, a także kwestie powiadamiania o miejscu przekroczenia granicy. Porozumienie wskazuje również organy kompetentne w tym zakresie po obu stronach.
Obecnie prowadzenie wspólnych patroli jest możliwe, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, na wszystkich granicach z sąsiadującymi z Polską krajami-członkami strefy Schengen.

O to kaman Turku? 8)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
Wskazałem jedynie przepis, który określa jakie pojazdy w świetle prawa o ruchu drogowym uznane są za uprzywilejowane lub specjalne, przepis wraz z rozporządzeniami do niego

Ale nadal nie dostrzegam związku z Twoim problemem :roll:
Uprzywilejowany nie oznacza zezwolenia do kontroli... :roll:

turek pisze:
Nie udało mi się odnaleźć przepisu, który dopuszcza interwencję obcego radiowozu na terytorium Polski

Co nie oznacza , że go nie ma :roll: Jakoś ciężko mi uwierzyć w to , że niemieccy policjanci łamią prawo na terenie innego kraju :roll:
A Kowalski z Pcimia (jak powiadasz) i tak może być zaskoczony bo np. pojazd Straży Granicznej też może być dla niego czymś obcym. A nieznajomość prawa i przepisów nie zwalnia z jego stosowania :roll:
Tyle ode mnie ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:20 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
YELLO_35, zwyczajnie mnie podpuszczasz Skurczybyku jeden!!! A ja się daję wkręcać i odpowiadam na Twe wkręty

Tylko nie psuj zabawy ]:->

turek pisze:
Tylko, że ja bym chciał zobaczyć ten przepis, to prawo - konkretny dziennik ustaw czy rozporządzenie, bo tak to przekonujecie mnie, sami nie będąc przekonani, że taki zapis istnieje

I tym się różnimy - ja wierzę na słowo i nie wnikam w niektóre przepisy. Bo po co mi ta wiedza gdy np. jedzie auto uprzywilejowane (sic!!!) i zjeżdżam mu z drogi ułatwiając przejazd. Nigdy nie analizowałem jaki przepis tę kwestię reguluje... 8)
I to samo z tym Niemcem nieszczęsnym - machnie mi to się zatrzymam i pogadam :smt058 Ot , tak w ramach przyjaźni polsko-niemieckiej :smt096

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

turek pisze:
bo my mieszkańcy Zgorzelca wiemy, o co w tym chodzi, natomiast "Kowalski z Pcimia" nie ma obowiązku znać tego zwyczaju

Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności.
turek pisze:
czy ktoś był zatrzymywany w ruchu, lub widział takie zatrzymanie jadącego auta POLIZEI na włączonych kogutach, z sygnałem dźwiękowym, za jadącym polskim kierowcą?

Jakiś czas temu był artykuł na głównej, że niemiecka policja (swoimi autami) i nasza policja (własnymi autami) ścigała złodzieja skradzionym autem. Więc jakieś działania podejmuje niemiecka policja na terytorium naszym.

Tu jest wzmianka odnośnie podejmowania działań przez stronę niemiecką
http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 22:01 przez Marcopollo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 14:20 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.